Hlavní navigace

Rada ČT požaduje po Janečkovi změnu pracovního řádu

9. 3. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
9. 3. 2007

Česká televize by měla upravit svůj pracovní řád, aby odpovídal novému znění zákoníku práce. Generálního ředitele Jiřího Janečka k tomu vyzval člen Rady ČT Petr Uhl a rada na svém středečním zasedání odhlasovala, aby Janeček upravený dokument předložil do 15. května.

Podle Uhla je pracovní řád ČT zastaralý a poslední změny v něm proběhly ještě za ředitelování Jiřího Balvína. Právní oddělení ČT na úpravách pracuje už od loňského podzimu, ujistil Janeček. Není to ale tak jednoduché, protože zákon mi ukládá, abych změny pracovního řádu projednal s odbory. Bez jejich souhlasu se pracovní řád změnit nedá, řekl Janeček.

Místopředseda Filmového a televizního svazu (FITES) Jan Štern na pondělní valné hromadě svazu upozornil, že podle stávajícího pracovního řádu ČT musí všichni vedoucí pracovníci ČT od třetího stupně řízení výše splňovat podmínky lustračního zákona a nesmějí být registrovaní jako členové komunistických Lidových milicí. Generální ředitel Janeček proto podle Šterna porušil pracovní řád, když obsadil do funkce finančního ředitele Františka Lamberta, který se přiznal k někdejšímu členství v milicích.

BRAND24

Podle tohoto pracovního řádu nemůže být František Lambert uveden do funkce finančního ředitele a dokonce bych se odvážil takového závěru, že z hlediska práva smlouva s ním uzavřená bude neplatná, protože odporuje-li pracovnímu řádu, tak tato smlouva neplatí a všechny úkony, které od chvíle uzavření této smlouvy udělal, jsou také neplatné, uvedl Štern, který musel za Lambertova vedení programového oddělení opustit funkci šéfproducenta zábavných pořadů ČT.

Zástupci ČT ale Štěrnovi oponují, že vnitřní pracovní řád nemůže být nad zákonem, a tudíž platí ustanovení nového zákoníku práce, respektive zákona o ČT, a ty po finančním řediteli veřejnoprávní televize lustrační osvědčení nepožadují.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).