Hlavní navigace

Rada Českého rozhlasu zveřejnila kandidátský projekt Petra Duhana

27. 8. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
27. 8. 2011

DOKUMENT UVNITŘ Kandidátský projekt Petra Duhana, který před měsícem obhájil funkci šéfa Českého rozhlasu a stal se tak řádným generálním ředitelem po téměř dvouletém „prozatímním“ ředitelování, zveřejnila na svých internetových stránkách Rada ČRo. Jde o osm samostatných dokumentů, z nichž nejzásadnější je Koncepce pro volbu generálního ředitele s dvěma aktualizacemi. Původní koncepci Duhan odevzdal v roce 2009, první aktualizaci o rok později a poslední letos v červenci, těsně před volbou.

DOKUMENT: Kandidátský projekt Petra Duhana na funkci generálního ředitele Českého rozhlasu

Duhanovy záměry s rozhlasem se ve všech třech verzích koncepce překvapivě liší. V původním dokumentu ze srpna 2009 například navrhuje, aby vznikla celoplošná stanice mluveného slova ČRo Info, která by pohltila existující okruhy Radiožurnál, Rádio Česko a ČRo 6, zatímco Radiožurnál se měl změnit na stanici pro mladé posluchače ve věku od 15 do 28 let. V aktualizované koncepci z května 2010 ale Duhan počítá se zachováním Radiožurnálu v jeho tehdejší podobě a stanicí mluveného slova se podle něj má stát Rádio Česko.

K TÉMATU: Staronový ředitel Českého rozhlasu chystá radikální změny. Začne už druhý den po volbě

poslední koncepci z letošního července opět značka Radiožurnál mizí a z aktuálně nejposlouchanějšího okruhu Českého rozhlasu se má stát celoplošný program Dvojka pro posluchače ve věku od 20 do 40 let, zatímco stanice mluveného slova má být Čtyřka, která pohltí Rádio Česko a ČRo 6. Duhan měnil i svoje plány s regionálními studii rozhlasu. V srpnu 2009 napsal, že je třeba rozlišit mezi skutečnými studii, která produkují i vlastní pořady, a krajskými redakcemi, které zajišťují jen zpravodajství a publicistiku.

ČTĚTE TAKÉ: Hazardování se značkou Radiožurnál

V květnu 2010 Duhan navrhuje, aby se všechna regionální studia přejmenovala na „Reginu“ a používala názvy „ČRo Regina-Praha“, „ČRo Regina-Brno“, apod. Koncepce, kterou dnešní generální ředitel ČRo předal radním před volbou minulý měsíc, ale počítá s tím, že se všechna regionální studia sloučí do jedné celoplošné sítě nazvané Jednička, z níž se budou dvakrát denně vždy po čtyřech hodinách odpojovat pro vlastní regionální vysílání zpráv a publicistiky. Jednička má vysílat pro posluchače od 40 do 60 let a má mít ambici stát se nejposlouchanějším rádiem v České republice.

BRAND24

NAPSALI JSME: Hana Hikelová ve funkci šéfky zpravodajských stanic ČRo zůstává

Změnami prošly během tří verzí koncepcí Petra Duhana i návrhy na organizační strukturu vedení Českého rozhlasu, ze všech je ale patrné „odsunutí“ jeho rivalky z konkurzu Hany Hikelové, nynější ředitelky zpravodajských stanic ČRo, na nižší stupeň řízení. Za zmínku také stojí Duhanův návrh z původní koncepce ze srpna 2009, aby rozhlas vstupoval do PPP projektů, které budou spolufinancovat soukromé společnosti. Jako příklad uvedl Regionální televizní agenturu (RTA) Jaroslava Berky, jehož zaměstnankyně Dana Jaklová je předsedkyní Rady ČRo. Berkův server Česká média pro změnu zaměstnává syna Petra Duhana.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).