Hlavní navigace

Rada Českého rozhlasu bude zítra volit ředitele. Spekuluje se o patu

27. 7. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
27. 7. 2011

UVNITŘ FOTO Do konečného finále dospěje zítra volba nového generálního ředitele Českého rozhlasu. Rozhlasová rada má na veřejném zasedání, které začíná v 11 hodin dopoledne v budově ČRo v Římské ulici na Praze 2, vybrat z trojice kandidátů – prozatímního ředitele ČRo Petra Duhana, ředitelky zpravodajských stanic ČRo Hany Hikelové a bývalého obchodního ředitele východočeského Rádia Černá hora Petra Matoulka – nového řádného šéfa veřejnoprávního rozhlasu. Ukončila by tak téměř dvouletý pat, kdy rozhlas vede prozatímní ředitel.

K TÉMATU: Poslanci volí nové radní ČT a ČRo. Hlasují i o osudu Jiřího Janečka a Petra Duhana

Volbu nového ředitele provází od začátku řada nepříjemností. Radní ji zahájili loni v únoru ještě v neúplném složení a rozhodli se, že nevyhlásí veřejné výběrové řízení. Místo toho sami nominovali několik kandidátů a oslovili je v nabídkou, zda by se chtěli o ředitelský post ucházet. Z nich poté vybrali výše jmenovanou trojici. Finální volbu ale zablokovalo úmrtí místopředsedy Rady ČRo Ladislava Jíši, po kterém radě k volbě ředitele chyběl jeden hlas. Musela tedy čekat, až poslanci zvolí nové radní, což se stalo letos v červnu.

ČTĚTE TAKÉ: Finalisté volby ředitele Českého rozhlasu: Hikelová, Duhan a Matoulek

Devítičlenná rada by se měla na novém řediteli shodnout nejméně šesti hlasy. Podle dnešních Lidových novin by ale mohlo dojít k patu, kdy žádný z kandidátů nezíská potřebný počet hlasů. Radní by poté mohli volbu opakovat, odsunout na jiný termín nebo výběr ředitele zrušit a vyhlásit úplně nový. S takovou variantou podle LN počítají blíže nespecifikovaní politici, kteří chtějí do čela veřejnoprávního rozhlasu instalovat bývalého generálního ředitele vydavatelství Economia (vydává mj. Hospodářské noviny) Michala Klímu.

Finalisté volby generálního ředitele Českého rozhlasu: Hana Hikelová, Peter Duhan a Petr Matoulek

Ředitelkou měla být zvolena Hikelová, ale v tandemu s Duhanem. Ona se však proti němu vymezila, a tak je volba zablokovaná, citují dnešní LN nejmenovaný „dobře informovaný“ zdroj. Radní Bohuš Zoubek listu řekl, že v prvním kole volby patrně žádný z kandidátů nezíská potřebných šest hlasů. Varianta nezvolení samozřejmě existuje, slyšel jsem o tom, dodal. Zoubek je ale podle svých slov vůči případným politickým tlakům imunní. Michal Klíma deníku řekl, že neví o tom, že by jej na ředitele rozhlasu někdo navrhoval.

NAPSALI JSME: Konkurz nekonkurz na ředitele Českého rozhlasu

Na spekulacích LN může být něco pravdy, protože oba hlavní kandidáti na ředitele ČRo – Peter Duhan a Hana Hikelová – mají podporu dvou nejsilnějších politických proudů. Zatímco Duhan při minulých volbách spoléhal na ČSSD, jíž dokonce loni před parlamentními volbami ustoupil v případě zveřejňování průzkumů předvolebních preferencí politických stran (na nátlak tehdejšího volebního manažera ČSSD Jaroslava Tvrdíka prosadil, že kromě jedné agentury rozhlas odebíral předvolební průzkumy i od další, která pracovala pro ČSSD, a výsledky obou agentur nechal zprůměrovat, přičemž jednotlivé průzkumy se dost lišily), Hikelová se těší podpoře pravice, zejména ODS.

Bývalý generální ředitel vydavatelství Economia Michal Klíma (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

BRAND24

Hikelová při výběru finalistů volby na generálního ředitele ČRo získala nejvíc hlasů, šest. Tolik je třeba na zvolení nového ředitele ČRo. To však ještě nic neznamená, protože stejní radní mohli hlasovat i o postupu Duhana a Matoulka. Navíc rozdělení sil v Radě ČRo podle politické příslušnosti nebo sympatií je z hlediska ODS a ČSSD tradičně vyrovnané. Ostatní politické strany prakticky nemají šanci volbu ředitele nijak zásadně ovlivnit.

DigiZone.cz přinese přímo z čtvrteční volby generálního ředitele Českého rozhlasu online zpravodajství

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).