Hlavní navigace

Původní majitel RTA Jižní Čechy získal licenci pro kabelovou TV Gimi

15. 4. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
15. 4. 2008

V jižních Čechách obnoví vysílání regionální televize Gimi, kterou před časem odkoupila Regionální televizní agentura (RTA) Jaroslava Berky a přejmenovala ji na RTA Jižní Čechy. Původní majitel TV Gimi Ivo Brabec totiž získal od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) licenci pro kabelové vysílání prostřednictvím systémů kabelové společnosti Elsat.

Naše společnost byla v minulosti v několika ohledech první. Není tomu jinak ani teď, kdy požádala o digitální licenci. Přesto, že jsem opustil média, včetně postu technického ředitele RTA s.r.o. a jednatele společnosti RTA Jižní Čechy s.r.o., tak mi nedá nepomáhat v budování samostatnosti „mého dítěte“, sdělil Brabec serveru DigiZone.cz už před udělením licence.

TV Gimi původně žádala o kombinovanou licenci pro zemské digitální a kabelové vysílání. Stala se tak vůbec první společností, která využila novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, platné od letošního ledna, která umožňuje všem zájemcům žádat o licenci pro zemské digitální televizní vysílání. Zahájit takové vysílání ale lze podle zákona až po úplném vypnutí analogového vysílání v České republice.

Zákon však také obsahuje povinnost zahájit vysílání do 360 dnů od obdržení písemného rozhodnutí o udělení licence, což by v tomto případě nebylo možné. Proto rada upozornila televizi Gimi na riziko, že by o vysílací licenci mohla přijít a ta upravila svoji žádost pouze na licenci pro kabelové vysílání.

Komplikaci v podobě zákonné lhůty pro zahájení vysílání, která je v přímém rozporu se zákonným ustanovením, že všichni noví vysílatelé (kromě držitelů kompenzačních licencí) mohou odstartovat až po úplném vypnutí analogu, kritizuje i předseda RRTV Václav Žák.

BRAND24

Nevím, co tím zákonodárce sledoval. V okamžiku, kdy licence je vlastně nároková a držitel jejím získáním neblokuje vůbec žádnou kapacitu, tak v takovém případě nemá podle mého názoru termín zahájení vysílání význam. Ale on přitom zůstal. Když jsme si s TV Gimi vysvětlili, co to pro ně znamená, tak změnili svou žádost na žádost o licenci pro kabelové a satelitní vysílání, říká Žák v dnešním rozhovoru pro DigiZone.cz.

Prostřednictvím kabelové společnosti Elsat se staronová televize Gimi dostane k divákům v Českých Budějovicích, Písku, Českém Krumlově, Vimperku, Týnu nad Vltavou, Trhových Svinech a Kaplici. Původní Gimi vysílala z pozemních vysílačů, které sdílela s televizí Prima.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).