Hlavní navigace

Průvodce digitálním vysíláním (36.): Volný příjem digitální kabelové televize

6. 2. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Zhruba čtvrt milionu zákazníků kabelové televize od společnosti UPC přišlo od Nového roku o analogový příjem hudební stanice Óčko. Největší provozovatel kabelového vysílání v České republice se kvůli změně mediální legislativy rozhodl šířit Óčko už jen digitálně. Stejný osud čeká na kabelu i všechny další stanice, které začnou vysílat v zemských digitálních sítích. Pokud o tyto televize nechcete přijít, musíte si buď pronajmout set-top-box od UPC, nebo si pořídit vlastní digitální kabelový přijímač.

Volně prodejné set-top-boxy pro digitální kabelovou televizi (DVB-C) byly zatím v České republice stranou zájmu spotřebitelů. Zákazníci se na DVB-C tuner nemuseli ptát ani při nákupu svých nových televizorů. Důvodem byl fakt, že kabeloví operátoři v čele s UPC, kteří digitální televizní příjem po kabelu nabízeli, požadovali po zákaznících zapůjčení nebo koupi výhradně jimi dodávaného zařízení. Toto vysílání bylo a zůstane kódované (viz DIGI slovník).

Tzv. digitální novela fungující od 1. ledna letošního roku byla od svého schválení Poslaneckou sněmovnou pro provozovatele kabelových sítí nepříjemnou záležitostí. Nutí je totiž zařadit do jejich nejnižších nabídek více programů, než by sami chtěli. Konkrétně všechny stanice, které jsou volně dostupné v zemském digitálním vysílání. Operátoři argumentovali, že jim toto – byť přechodné – ustanovení způsobí další náklady a navíc že nemají pro nové programy místo.

UPC proto využila možnosti, že zákon nedefinuje, jakým způsobem mají být tyto povinně šířené programy dostupné. Rozhodla se je šířit tedy pouze úspornější, digitální cestou. A to navzdory faktu, že její nabídka Mini je vysílaná analogově. Protože mezi stanicemi, na které se povinnost „must carry“ vztahuje, byla i hudební televize Óčko, UPC ji vyňalo z její analogové pozice a usadilo ji místo ní právě do digitálního kabelového multiplexu. Ten je zákazníkům operátora s patřičnou výbavou volně dostupný.

DIGI slovník: Kódované a nekódované vysílání

Ilustrační slovník pojmů

Společnost UPC nabízela digitální příjem kabelové televize už před 1. lednem letošního roku. U klasické nabídky DVB-C je pro zákazníky nicméně podmínkou mít set-top-box pronajatý od této firmy. V něm je zasunutá karta dekódující digitálně vysílané programy, které by jinak zůstaly divákům nedostupné.

Co naplat, že existují DVB-C set-top-boxy a televizory se zabudovaným DVB-C tunerem, do kterých by karta od UPC šla zasunout také. Provozovatel kabelové televize je v tomto ohledu, na rozdíl od svého satelitního vysílání, striktní a nepovoluje používání karty v přijímačích ve volném prodeji. Číslo karty a set-top-boxu od UPC jsou na sebe pevně navázané a operátor se zatím nechystá tuto podmínku zrušit.

Óčko a budoucí stanice distribuované v rámci zákonné podmínky tzv. „must carry“ jsou ale jiným případem. UPC i další provozovatelé kabelové televize, operátoři televize šířené přes pevnou linku (IPTV) a časem i společnosti provozující zemské digitální vysílání pro mobilní telefony (DVB-H) musí šířit tyto stanice ve svých nejnižších nabídkách a nepožadovat od nich za to žádné peníze. Signál programů na druhou stranu musí dostat poskytnutý bezplatně. UPC Óčko nekóduje, a proto je dostupné všem zákazníkům této firmy, kteří mají doma DVB-C přijímač. Ať už zapůjčený, nebo svůj vlastní.

Set-top-boxy a digitální televizory pro DVB-C

První možností pro všechny zákazníky UPC, jak si Óčko zachovat a do budoucna naladit pět dalších stanic, je pronajmout si za 90 korun měsíčně set-top-box od tohoto operátora. Novými programy, z nichž většina chce začít vysílat už v tomto roce, je zpravodajská televize Z 1, plnoformátový program TV Barrandov, regionálně zaměřená RTA, pro děti určená TV Pohoda a plnoformátová Febio TV.

Možností druhou je pořídit si vlastní DVB-C set-top-box nebo televizor s tunerem tohoto typu. Na českém trhu takových zařízení zatím mnoho není, ale při vzniku větší poptávky se jejich nabídka může výrazně rozšířit. Z televizí, které mají zabudovaný nejen tuner pro zemské digitální vysílání, ale i pro jeho kabelovou obdobu, můžeme jmenovat výrobky firmy Sony a TechniSat.

TechniSat Digit MF4-K

TechniSat nabízí i set-top-boxy pro DVB-C. Okolo tří tisíc korun stojí jeho model Digit MF4-K. Kromě základního digitálního kabelového příjmu je tento výrobek vybavený i dekodérem Conax a slotem Common Interface. To pro případ, že by se UPC jednou rozhodlo třeba zrušit povinné párování i ve své klasické nabídce DVB-C.

BRAND24

Technologičtí nadšenci mohou investovat 12 až 14 tisíc do kabelových digitálních přijímačů, které jsou vybaveny i pevným diskem pro nahrávání pořadů. TechniSat jim nabízí model Digicorder K2, a to buď s diskem kapacity 80 GB nebo 160 GB. Oba mají dva DVB-C tunery, a tak si s nimi můžete nahrávat pořad z jedné stanice a sledovat přitom stanici jinou. Díky univerzálnímu sériovému rozhraní (USB) si pak můžete nahrávky přenést i do vašeho počítače.

Text byl napsaný pro časopis Týdeník Televize, kde vychází v úterý 5. února 2008 (číslo 7/2008).

DIGI dotazovna České televize

Subjekt Česká televize Digitál logo

Rudolf Zvánovec: Přijímám přes kabelovou TV analogový signál, který mi umožňuje na TV sledovat jiný program, než si nahrávám (DVD, alternativně videorekordér). Jak (pokud lze vůbec) je možno tento požadavek řešit v případě, kdybych se rozhodl přejít na digitální příjem, kdy operátor nabízí ve srovnání s analogovým příjmem více programů? Děkuji mnohokrát za odpověď.

Pro příjem digitálního kabelového vysílání DVB-C je vždy zapotřebí odpovídající set-top-box. Tento přístroj svým zákazníkům poskytuje přímo operátor, nelze jej zakoupit na volném trhu. Z technického hlediska není problém přijímat na jedné kabelové přípojce signál pro několik set-top-boxů. Tak jako pro příjem zemského digitálního vysílání DVB-T i pro příjem DVB-C existují set-top-boxy jednoduché, se dvěma tunery nebo i přímo přístroje PVR s možností záznamu na pevný disk. Otázkou zůstává, jaké vybavení kabeloví operátoři budou chtít klientům poskytnout. Než tedy podepíšete smlouvu na některou z digitálních kabelových nabídek, raději se informujte, zda bude daná společnost schopna vašim požadavkům vyhovět. Kupříkladu UPC nabízí od 1. ledna 2008 druhý kabelový set-top-box za 90 Kč měsíčně.

R. Z.: Můžete doporučit, jaký přehrávač bude lepší zakoupit: Blu-Ray, nebo HD DVD?

Každý ze systémů Blu-Ray Disc a HD DVD vyvíjí konsorcia známých světových značek – producentů spotřební elektroniky. Některé společnosti se angažují v obou sdruženích. Není totiž jasné, který systém se nakonec stane dominantním. Dvouvrstvý optický disk Blu-Ray pojme až 50 GB dat, to je více než 9 hodin záznamu ve vysokém rozlišení a 23 hodin ve standardním rozlišení. Oproti tomu konkurenční HD DVD dokáže na dvouvrstvý optický disk uložit o více než hodinu méně záznamu ve vysokém rozlišení (30 GB = asi 8 hodin záznamu) a video signál přenáší nižší rychlostí, výroba nosičů je ale lacinější a lze využít stávajících výrobních linek pro běžná DVD. Zaměříme-li pozornost na přehrávače, u jednoduchých modelů se dnes cena pohybuje od 15 tisíc Kč výše. Některé produkty dokážou operovat s oběma technologiemi (Blu-Ray Disc i HD DVD), ty ovšem stojí přes třicet tisíc Kč. Rekordéry k běžnému využití nejsou k dispozici ani pro jednu technologii.

DIGI dotazovnu připravuje na základě diváckých otázek Česká televize. V tištěné podobě vychází DIGI dotazovna v Týdeníku Televize.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).