Hlavní navigace

Průvodce digitálním vysíláním (17.): Vybíráme základní set-top-box

8. 8. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Většina televizních diváků bude při přechodu na digitální příjem potřebovat set-top-box. Kouzelná krabička promění starou analogovou televizi na výrobek, který drží krok s dobou. Nákup set-top-boxu se ale může při návštěvě obchodu s elektronikou proměnit na bezradné tápání. Jak vybírat digitální přijímač se základní výbavou?

Abyste se nestali jen loutkou v rukách obchodníka, který vám vnutí to, z čeho má největší marži, věnujte pozornost následujícím řádkům. Předpokládejme, že vysílání Novy, Primy, České televize nebo jiných stanic sledujete na samostatném televizoru, nikoli například přes kartu v počítači. Pak se před cestou do prodejny elektroniky přesvědčete, jestli má váš přijímač konektor SCART (lichoběžník s 21 nožičkami). Kdybyste místo něj našli jen vstup pro anténu, budete potřebovat set-top-box modulátorem.

Kromě přítomnosti nebo absence modulátoru se mohou digitální přijímače lišit v řadě dalších ohledů. Na první pohled vás zaujme jejich rozdílný vzhled. V zásadě platí, že zatímco modely od jednoho výrobce dodržují jednotný design, tak set-top-boxy od dvou různých firem vypadají často k nepoznání. Jiné bývají tvary, barvy, velikost i řešení předního panelu. Na něm může být displej s různě velkými číslicemi, ale také třeba jen dvojice barevných diod signalizujících stav přijímače.

Estetická stránka bude důležitá zejména pro ženy, které ji svým pohledem snadno posoudí. Muže čeká při nákupu těžší úkol. Měli by vybrat přijímač, který kvalitně ladí signál, nechce zbytečně mnoho energie, má všechny nezbytné konektory, přehledné menu a neuškodí, pokud také umí dobře česky (viz DIGI slovník). Že by měl být takový set-top-box po prozkoumání všech parametrů i za přijatelnou cenu, to je snad samozřejmostí. Jenom nedejte na občasné zmínky v médiích, že digitální přijímače pořídíte za tisíc korun. Některé výrobky se za tuto cenu skutečně dají sehnat, často mají ale nějaké „ale“. Lépe proto uděláte, když se zaměříte na cenovou kategorii 1500 až 2000 korun.

DIGI slovník: „Umí dobře česky“

Ilustrační slovník pojmů

Digitální vysílání obsahuje kromě obrazu a zvuku stanic také celou řadu textových informací. Z analogových dob sem přešel tradiční teletext, který tu doprovází také novinka v podobě elektronického programového průvodce (EPG). Je na set-top-boxu, jak divákům nabízené informace dokáže zprostředkovat.

Umí dobře česky - pečeť

Protože žijeme v České republice, obsahuje tuzemské vysílání popisky i s diakritikou, tedy s čárkami, háčky a kroužkem nad příslušnými písmeny. Něco takového ale nedokázaly přístroje cizí výroby dlouho pochopit a místo českých znaků ukazovaly divákům nesmyslné klikyháky. Přepsat menu set-top-boxy pro diváky v Česku do jejich mateřštiny také nebývalo pro výrobce obvyklé, stejně jako přikládat k produktu český manuál.

Server o digitálním vysílání DigiZone.cz proto už druhým rokem uděluje ochrannou známku „Umí dobře česky“ všem set-top-boxům, které splňují čtyři náležitosti. Mají český manuál i menu a nedělá jim problém zobrazit správně českou diakritiku na stránkách teletextu ani v popisu programového průvodce. Seznam oceněných výrobků a další podrobnosti naleznete na internetové adrese /texty/symbol-umi-dobre-cesky-a-podminky-jeho-uziti/.

Vyzkoušená kvalita

Českému trhu digitálních přijímačů pro klasickou anténu dlouhodobě vládl počtem prodaných kusů model DigiPal 2 od německé firmy TechniSat. Ten splňuje všechny výše uvedené náležitosti, navíc je drobný a téměř bezporuchový. Právě DigiPal 2 byl prvním set-top-boxem, který se naučil správné češtině na všech místech, kde to bylo třeba. Dodnes existují zákazníci, kteří při vstupu do obchodu chtějí jedině DigiPal 2. Seženou ho v mírně upravené verzi TX zhruba za dva tisíce.

Comag SL35T panel

Oblíbenému výrobku během posledních dvou let vyrostla celá řada konkurentů. Set-top-boxy klesají se svojí cenou stále častěji k hranici 1500 korun a níž, jejich kvalita tím přitom netrpí, ale leckdy naopak roste. Za digitální přijímače bez modulátoru, se kterými se „nespálíte“, můžeme jmenovat např. Comag DVB SL35T, Philips DTR 210 nebo Siemens Gigaset 260 T. Cenově výhodnými výrobky s dobrou výbavou jsou také Mascom MC 1000T, MC 1300T a Zapbox premier 3.

BRAND24

Pokud potřebujete kvůli staršímu televizoru set-top-box s modulátorem, budete si muset zhruba pět set korun připlatit. Bez konektoru SCART na televizi se obejdou např. digitální přijímače Homecast 3000T, Humax F3-Fox T, Kaon KTF 230-T nebo levný RWT DVT-201.

Text byl napsaný pro časopis Týdeník Televize, kde vychází v úterý 7. srpna 2007 (číslo 33/2007).

DIGI dotazovna České televize

Subjekt Česká televize Digitál logo

Jokl, Liberec: Pořídili jsme si domů satelit, ale zjistili jsme, že Česká televize je zakódovaná a naladit se dá jen ČT24. Proč tomu tak je? Jak je možné zakódované programy naladit a kolik to stojí? Děkuji za odpovědi.

Satelitní digitální vysílání České televize prostřednictvím družice Astra 3A v platformě CS Link je a zůstane kódované kvůli autorským právům. Na rozdíl od pozemního vysílání, které je dostupné pouze v České republice (s minimálním přesahem do příhraničí sousedních států), lze satelitní vysílání zachytit ve velké části Evropy. U všech pořadů, přímých přenosů či záznamů ze sportovních událostí, které se pořizují od externích dodavatelů, však Česká televize disponuje vysílacími právy pouze pro Českou republiku. Veřejnoprávní médium je tedy nuceno technologicky omezit příjem svého satelitního vysílání jen na diváky z České republiky. Není totiž přípustné hradit za vysílací práva pro celou Evropu několikanásobně vyšší cenu a pak navíc poskytnout nezakódované programy České televize téměř všem Evropanům, kteří oproti českým divákům nehradí ČT žádné koncesionářské poplatky.

Jiná situace panuje v případě vlastních pořadů České televize, kde je možné přizpůsobit vysílací práva – platí to především pro zpravodajské a publicistické pořady. Proto může být kanál ČT24 zachycen volně bez nutnosti použít dekódovací kartu.

V případě satelitního příjmu z platformy CS Link je nutné rozlišit dvě náležitosti. Divák potřebuje:
a) odpovídající technologii
b) zajištění samotného příjmu jako služby

Technologií rozumíme digitální satelitní přijímač (osazený buď přímo zabudovaným modulem CryptoWorks, nebo univerzálním rozhraním pro připojení tohoto modulu), satelitní anténu s konvertorem a přístupovou kartu – i ta je de facto jen kusem spotřební elektroniky a stejně jako televizor si ji každý zájemce musí zakoupit. Distribuci přístupových karet do platformy CS Link v současnosti zajišťují dvě organizace – akciová společnost Trade & Technology a Gital, s.r.o. Samotný příjem kanálů České televize ze satelitu Astra 3A lze s uvedenou technickou výbavou zajistit zdarma. U druhého zmíněného distributora přístupových karet, firmy Gital, s.r.o., totiž nyní mohou koncesionáři České televize získat v rámci akční nabídky aktivaci Tarifu ČT bezplatně.

Dostanou tak přístup ke kódovaným kanálům České televize – tedy k ČT 1, ČT 2 a ČT 4 SPORT (ČT 24 vysílá v platformě CS Link nekódovaně, jak již bylo zmíněno).

Pokračování odpovědi najdete v čísle 34.

DIGI dotazovnu připravuje na základě diváckých otázek Česká televize. V tištěné podobě vychází DIGI dotazovna v Týdeníku Televize.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).