Hlavní navigace

Provozovatelé si čím dál tím víc uvědomují, že bez videa na vyžádání to nepůjde

26. 4. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Další poskytovatel, který začne nabízet plošně video na vyžádání, je společnost Film Europe. Bude fungovat na podobném principu jako služba HBO GO.

Ivan Hronec spouští Film Europe On-Demand

Filmová a distribuční společnost Film Europe úspěšného slovenského podnikatele Ivana Hronce chystá na letošní červen spuštění VOD portálu Film Europe On-Demand. Služba se tak postaví vedle podobných produktů jako O2 Videotéka, kterou Telefónica zpřístupnila všem zájemcům, tak i HBO GO firmy HBO Europe. Hroncova služba však bude mít podle jeho slov tu výhodu, že Film Europe je majitelem takzvaných „All Rights“. Práva, která drží, se tedy týkají jak filmové distribuce, televize, tak i VOD (video na vyžádání). V rámci Film Europe On-Demand chce Hronec se svým týmem nabídnout až 400 filmů.

Snímky nebudou dostupné na portálu okamžitě všechny, budou tedy nabíhat postupně. Každý měsíc by se tu mělo objevit přibližně deset až patnáct nových titulů. Slovenský podnikatel má práva na každý film v rozmezí od sedmi do patnácti let. Co se týká obchodního modelu, služba bude podobná HBO GO. K dispozici ji tedy budou mít operátoři k prémiovému kanálu Film Europe Channel. Služba má být dostupná jak klasicky on-line, tedy přes webový prohlížeč, tak i na platformách iOS a Android, plus chytrých televizorech známých výrobců elektroniky. Firma bude službu technicky zajišťovat přes svého partnera.

Lukáš Polák: Film Europe spustí video na vyžádání, konkurovat bude O2 Videotéce i HBO GO

Ukázka portálu Film Europe On-Demand. Obrázek lze zvětšit.
Autor: Film Europe

Ukázka portálu Film Europe On-Demand. Obrázek lze zvětšit.

HBO potvrdilo expanzi GO k UPC a Telefónice

V horizontu přibližně dvou měsíců by měla být dostupná služba HBO GO také u dalších velkých operátorů v České republice a na Slovensku. Podle zástupců společnosti HBO Europe je v plánu ji v průběhu května nebo června zařadit do portfolia produktů kabelového operátora UPC Česká republika a Telefónica Czech Republic (IPTV služba O2TV). Do konce června by se pak měla služba objevit také u společnosti Slovak Telekom, která provozuje IPTV Magio TV a satelitní produkt MagioSat. V současné době nabízí služba více než 1500 hodin video obsahu, a to jak filmů a seriálů, tak i dokumentů a koncertů.

Jak už čtenáři serveru DigiZone.cz vědí, HBO v průběhu minulého týdne konečně pustilo oficiálně do distribuce HD verze nejen těchto stejnojmenných kanálů, ale také programy Cinemax. Zařazení těchto stanic do nabídek operátorů bude pochopitelně souviset na tom, jak bude docházet k podpisu smluv mezi česko-slovenskou společností HBO Europe a jednotlivými operátory. Jednou z prvních firem, která avizovala zařazení stanic v HD verzi, byla firma Grape SC působící na rozhraní středních a severních Čech. Ve vysokém rozlišení jsou dostupné kanály HBO, HBO 2, HBO Comedy, Cinemax a Cinemax 2.

Lukáš Polák: Služba HBO GO v dohledné době expanduje k UPC, O2TV a Slovak Telekomu

Zpravodajské studio za více než půl miliardy? Mají ho v Německu

Rekonstrukci svého zpravodajského studia pojala ve velkém stylu německá veřejnoprávní televize ARD. Investovala do něj přesně 23,8 milionu euro, tedy v přepočtu více než půl miliardy korun, přesně 653 milionů korun. Proměna, kterou tak nedávno provedla její česká kolegyně u hlavní relace Události, se tak dá s nadsázkou označit jako plivnutí do vody. Je však nutné upozornit, že obě veřejnoprávní média fungují s naprosto odlišnými rozpočty. ARD využije nové studio pro svou zpravodajskou relaci Tagesschau. Poprvé ho mohli zájemci vidět o uplynulém prodlouženém velikonočním víkendu, v sobotu 19. dubna.

Kromě úpravy grafiky a interiéru je nepřehlédnutelným prvkem 17,5 metrů dlouhá zobrazovací stěna umístěna za sedadly s moderátory. Promítat se na ni mohou například panoramatické snímky, fotografie, videa nebo doplňkové informace. Nové studio se rozkládá na ploše 320 metrů čtverečních a je umístěno v budově ARD v Hamburku. Obnovena také byla až 15 let stará, dosluhující vysílací technika včetně kamer a světelného parku. Nově se tak zpravodajství veřejnoprávního média vyrábí ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Do částky půl miliardy je započteno i školení zaměstnanců a údržba studia po následující roky.

Lukáš Polák: Německá ARD si nadělila zpravodajské studio za více než půl miliardy, podívejte se

Stručně

O více než sto korun více nyní zaplatí zákazníci satelitní služby Skylink, pokud se rozhodnou uhradit servisní poplatek na období dvou let, tedy 24 měsíců. Původní částka 768 korun, která byla platná od 1. února, se navýší na 899 korun.

Lukáš Polák: Satelitní služba Skylink zvyšuje od června servisní poplatek na dvouleté období

České Radiokomunikace, největší poskytovatel vysílacích služeb u nás, uvede v průběhu příštího měsíce do provozu další vysílače Regionální sítě 8, která by měla začít v komerčním provozu fungovat na přelomu prvního a druhého pololetí letošního roku.

Lukáš Polák: Radiokomunikace v květnu uvedou do provozu další vysílače Regionální sítě 8

Vlastní sestavování balíčků placených televizních programů umožní svým zákazníkům poskytovatelé IPTV služeb Netbox a AIM. „Nově si zákazníci těchto společností mohou každý měsíc sami vybrat, které kanály a pořady chtějí sledovat,“ uvedli operátoři.

Jan Potůček: IPTV operátoři Netbox a AIM nechají zákazníky, ať si sestaví programové balíčky sami

Společnost UPC Česká republika zpřístupnila vybrané regionální televize ve své nabídce i v oblastech, kde tyto programy nejsou dostupné, respektive, kde není jejich působnost. Redakci DigiZone.cz na tuto skutečnost v diskusním fóru upozornili jeho čtenáři.

Lukáš Polák: Kabelová televize UPC posiluje roli regionů ve své nabídce

Výrazné zlepšení signálu mohou očekávat diváci na Moravě a ve Slezsku, kteří by se pokoušeli o příjem slovenského multiplexu 4 z vysílače Žilina – Zástranie. Ten se přesune od 30. dubna na známější stanoviště Žilina – Krížava.

Lukáš Polák: Signál čtvrtého slovenského multiplexu ze Žiliny zlepší pokrytí směrem do Česka

BRAND24

Česká televize v pátek potvrdila, že natočí pokračování úspěšného seriálu Případy 1. oddělení, k němuž pravidelně usedalo okolo milionu a půl diváků. Oproti první řadě se ale dočká druhá řada méně dílů, mělo by jich být šest až osm.

Lukáš Polák: Případy 1. oddělení budou mít pokračování, nabídne ale méně dílů

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).