Hlavní navigace

Provozovatel družic Astra, společnost SES, nabídne VOD přes satelit. Bude i u Skylinku?

10. 9. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vedle nelineárních videoslužeb chce SES poskytovat i komplexní řešení pro satelitní operátory kombinující lineární televizi, opožděnou sledovanost a Video On Demand.

Videotéky a archivy televizních pořadů, ale také možnost opožděného sledování televizních pořadů, byly dosud doménou IPTV služeb a kabelových společností. Provozovatel družic Astra, společnost SES, hodlá vůbec poprvé to samé nabídnout přes satelit, bez potřeby pevného připojení k internetu. Na nadcházejícím veletrhu IBC 2015 v Amsterodamu představí dvě platformy pro poskytování videoobsahu: satelitní LIQUID VOD a online LUCID OVP. První jmenovaná představuje Video On Demand přes satelit, druhá umožní satelitní operátorům a vysílatelům jednoduše vytvořit silnou online videoplatformu kombinující lineární televizi, archiv pořadů, opožděnou sledovanost a Video On Demand.

K TÉMATU: Boom kanálů v Ultra HD začíná, FunBox 4K spustil nekódované promo na satelitu

LIQUID VOD je novým řešením pro zajištění video-on-demand (VoD) služeb přes satelit. Dosud bylo běžné, že nelineární obsah poskytovaly platformy založené pouze na IPTV a kabelu. S touto inovativní technologií však lze distribuovat přes satelit videoobsah na vyžádání, a to s existujícími kryptovacími systémy a podporou platby předplatným i od položky, informoval Petr Doupal z agentury PRAM Consulting, která mediálně zastupuje společnosti SES a M7 Group (provozovatel satelitního Skylinku) v České republice. SES navrhlo LIQUID VOD zejména pro země, kde je nedostatek kvalitních sítí a jedině všude dostupný satelit tak dokáže poskytnout vedle lineárních kanálů nově i nelineární obsah, dodal.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Hybridní služba Multithek se na satelitu Astra rozšířila o dvě nové aplikace

LUCID OVP oproti tomu není určen koncovému zákazníkovi, ale samotným satelitním operátorům. Je to online videoplatforma poskytující komplexní hotové řešení pro operátory a je součástí all-in-one konceptu SES Media Toolbox. Sestává se z jednotlivých předpřipravených bloků (management obsahu, kódování, uplink, monetizace, aplikace pro koncová zařízení vč. smartphonů a boxů atd.), které umožní operátorům a vysílatelům jednoduše vytvořit silnou online videoplatformu kombinující lineární TV, opožděnou/archivovanou TV a video-on-demand, vysvětluje Doupal. Rychlá implementace tohoto široce přizpůsobitelného a škálovatelného moderního produktu jim bez vysokých nákladů umožní získat nové zákazníky toužící po nadstavbových službách vedle klasického DTH příjmu, dodává.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).