Hlavní navigace

Protesty Českého rozhlasu byly marné, Lagardère získala souhlas RRTV s koupí BBC

21. 2. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání vyslovila předběžný souhlas převodem společnosti BBC Radiocom (Praha) na provozovatele Frekvence 1 a Evropy 2

Převod české sekce rozhlasové stanice BBC na společnost Lagardère Active ČR, která provozuje krom jiného Frekvenci 1 nebo Evropu 2, je zpečetěn. Nezabránily mu ani protesty Českého rozhlasu, který na vlnách BBC šířil svoje zpravodajské Rádio Česko a chtěl na stejných frekvencích provozovat novou stanici mluveného slova Český rozhlas Plus, ani protesty bývalého radního Českého rozhlasu Štěpána Kotrby. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) vyslovila předběžný souhlas s převodem BBC na nového majitele.

K TÉMATU: Českou BBC kupuje majitel Frekvence 1 a Evropy 2. Slibuje zachovat formát

Lagardère Active ČR se už dříve zavázala, že u stanice zachová zpravodajský formát, nadále bude podle licenčních podmínek přebírat servis BBC World v angličtině, který doplní o vlastní českou produkci. Jenže v tom by právě mohl být problém, protože podle platných licenčních podmínek má česká BBC přebírat české vysílání Českého rozhlasu, konkrétně zmiňovaného Rádia Česko. To však k 28. únoru zanikne, sloučí se s chystaným Českým rozhlasem Plus.

ČTĚTE TAKÉ: Český rozhlas vyzval RRTV, aby zamítla žádost převodu licence BBC na Lagardere

Veřejnoprávní rozhlas už loni neuspěl se snahou rozšířit licenční podmínku BBC o další vysílání v češtině, aby na jejích frekvencích mohla vysílat nová stanice mluveného slova. Podle předběžné dohody s britskou centrálou BBC, která plánovala vysílání v Česku ukončit a nechtěla nadále hradit náklady spojené s provozem vysílačů, měl Český rozhlas zajistit financování distribuce signálu. Jenže RRTV navýšení podílu českého vysílání na vlnách BBC zamítnul a tím uzavřel i možnost vysílání Českého rozhlasu Plus na jejích frekvencích.

BRAND24

NAPSALI JSME: Lagardere: Český rozhlas nevhodně ovlivňuje rozhodování RRTV o licenci BBC

Česká BBC poté vypověděla Českému rozhlasu k 28. únoru smlouvu na šíření Rádia Česko na jejích frekvencích a dohodla se s Lagardère Active ČR na prodeji licencované společnosti BBC Radicom (Praha). Český rozhlas reagoval protesty u vysílací rady, londýnské centrály BBC i ministerstva zahraničí. Podařilo se mu sice získat pozici účastníka řízení při schvalování převodu firmy BBC Radiocom (Praha) na Lagardère Active ČR, ale souhlasu vysílací rady se změnou majitele české BBC nezabránil.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).