Hlavní navigace

Programový ředitel ČRo se akce na podporu Wavu nezúčastní

10. 11. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
10. 11. 2008

Server Týden.cz dnes přináší na svých stránkách rozhovor s programových ředitelem Českého rozhlasu (ČRo) Richardem Medkem. Ten se v něm pochopitelně vyjadřuje ke kauze Radia Wave, kterou však považuje za okrajovou záležitost. V rozhovoru řekl, že je rád, že obvinění této stanice z propagace fašismu se nepotvrdila a mohl tak odvolat i své výroky o budoucnosti národa. Na druhou stranu však přiznal, že kdyby se to potvrdilo, výrok by klidně i desetkrát podtrhl, protože Radio Wave mělo již v minulosti několikrát problémy s kodexem ČRo.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Již zítra: veřejná debata o Radiu Wave v pražském Divadle Archa

Názor Medka na tuto stanici se však stále nezměnil v tom, že by ji rád viděl do šířky mířící než úzce alternativní, co se formátu týká. Ztotožnil by se např. ze široce rozkročenou rockovou koncepcí. Programový ředitel veřejnoprávního média zároveň řekl, že bude nutné se zamyslet nad novou koncepcí vysílání pro mládež v rámci celého Českého rozhlasu. Nepřímo tím naznačil, že stanici je nutné restrukturalizovat kvůli klesající poslechovosti. Zhruba před rokem a půl měla 24 tisíc denních posluchačů a teď za posledních pět měsíců před vypnutím měla devět tisíc denních posluchačů, konstatoval Medek.

ČTĚTE TAKÉ: Rada ČRo: mediální prezentace kauzy Radia Wave je zcela zkreslená

A jakou cestou by se mělo podle něj uchýlit rádio po odchodu z pražské frekvence 100.7 MHz? Možná, že bude stačit, když necháme alternativní zaměření Radia Wave a k tomu necháme pořady i na jiných platformách na analogových stanicích, které budou pro mládež a pokusí se zahrnout širší spektrum mládeže, nastínil jedno z možných řešení Richard Medek. Vysílání Radia Wave by měl podle něj kontrolovat management. Podle něj je také zapotřebí se zamyslet nad tím, jestli jsou vynaložené prostředky adekvátní významu a výkonu stanice, nebo jestli je rozprostřít do širšího pojetí vysílání pro mládež.

BRAND24

DOKUMENT: Prohlášení Rady Českého rozhlasu z 10. listopa­du 2008

Programový ředitel Českého rozhlasu není osobně proti anglickému vysílání. Podle svých slov byl dokonce prvním, kdo ho na této stanici přivítal. Problém je ovšem v tom, že se podle něj ztratila jakási nadstavba. V době, kdy se vysílalo ve spolupráci s British Council, zde byla, nyní, kdy je pouze dvouhodinový blok s anglickým diskžokejem, už to zkrátka není ono. Když si projdete internetové stanice, tak jich tam máte v angličtině sto padesát. Pustit anglický pořad není problém, ale nějaký vyšší smysl v tom nevidím, dodal Medek. A jak odpověděl Medek na otázku, zdali se zúčastní zítřejší akce na podporu Rádia Wave v divadle Archa? Záporně. Chystá se totiž na zasedání regionálních ředitelů na Moravě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).