Hlavní navigace

Proč skončil sport na Primě? Byli jsme pro ně asi moc drazí, říká Jiří Nikodým

11. 1. 2011
Doba čtení: 16 minut

Sdílet

 Autor: 115393
O tom, že od Nového roku skončí samostatné sportovní zprávy na Primě a redakce sportu bude zrušena, se šéfredaktor Jiří Nikodým a jeho kolegové dozvěděli loni 26. října. Ve stejný den, kdy Prima o zrušení sportu informovala prostřednictvím tiskové zprávy i novináře. Přesto Nikodýmův tým ještě dva měsíce vysílal a 30. prosince se s diváky rozloučil krátkou rekapitulující reportáží. V rozhovoru pro DigiZone.cz Jiří Nikodým rekapituluje svoje poslední měsíce na Primě, pro kterou pracoval posledních 16 let.

Prima od Nového roku zrušila sportovní zprávy i celou redakci sportu. Oficiálně to oznámila koncem října, kdy jste se to dozvěděl vy jako šéf sportovní redakce?

Dozvěděli jsme se to v úterý 26. října 2010 asi tak v jednu hodinu odpoledne.

Takže v ten samý den, kdy Prima vydala tiskovou zprávu, že zruší sportovní zprávy i vaši redakci?

Ano, v ten samý den. Já jsem se to dozvěděl individuálně od generálního ředitele Marka Singera a šéfredaktorky zpravodajství Jitky Obzinové. Mí kolegové pak od jejího zástupce Jana Punčocháře a někoho z právního oddělení.

V tu chvíli to bylo definitivní a nebyla možná žádná diskuse o tom, že by se sport na Primě zachoval v nějaké redukované podobě?

Na tom oznámení bylo zvláštní, že k němu nebyla připuštěna vůbec žádná diskuse a hledání cesty, jak by se zvýšila sledovanost sportovních zpráv a našly se nějaké úspory. Hodně zvláštní je, že formát zpravodajské hodiny, který na Primě fungoval do konce loňského roku, se rozjel v polovině července. Chvíli se čekalo, co to udělá. Od začátku mi bylo jasné, že sport na tuto novou strukturu doplatí nejvíc, protože před ním byl pro diváka neúnosně dlouhý reklamní break a začínaly v době, kdy se rozjížděly Televizní noviny na Nově. A navíc proti nim byly pro stejnou cílovou skupinu Branky, body, vteřiny na České televizi.

Jiří Nikodým - 7

Nesnažili jste se s tím něco dělat?

Od prvního týdne v září jsem to začal řešit s generálním ředitelem. Snažil jsem se k němu dostat, ale jednou nemohl, potom mu do toho něco vlezlo… Podařilo se mi to až 18. října, kdy jsem za ním přišel s tím, že nejsem spokojený, jakou mají sportovní zprávy sledovanost a mám nějaké návrhy, jak situaci řešit a sportu pomoci. Očekával jsem, že stejnou snahu bude mít i vedení televize. Návrhy jsem potom zaslal ještě e-mailem, ale nikdo na ně nijak nereagoval. V té době už ale pan Singer věděl, že nebudeme pokračovat a nedokázal mi to říct.

Co jste navrhoval?

Chtěl jsem pravidelné upoutávky na sport během hlavních zpráv, a aby se víc promoval i v závěru Krimi zpráv atd. Plus nějaké zvýšené promo přes printy. Nic se ale nedělo, vůbec se s tím nehnulo.

Čím vedení Primy argumentovalo, když vám 26. října oznámilo, že sport skončí?

Argumentovalo tím, že na to, kolik sport stojí, má strašně malou sledovanost. Na to jsem říkal, že to je přece logické, že v tomto vysílacím čase nemůže mít v podstatě jinou sledovanost, jestliže je před ním tak dlouhý reklamní blok a nemá v rámci zpráv žádné promo. Kdybychom měli alespoň pevný vysílací čas, ale v programu jsme měli napsáno, že začínáme v 19:35, ale v ten čas jsme ve skutečnosti nezačínali ani jednou. Většinou to bývalo v 19:38, 19:39, někdy i 19:41. A divák, logicky, když má v programu napsáno, že začínáme v 19:35, a přepne na Primu, kde mu běží ještě Krimi zprávy, nebo reklama, odejde pryč. Takového diváka televize okamžitě ztrácí, protože neví, kdy si na nás má přepnout. Když jsem si ale prošel období rok dozadu, pochopil jsem, že to byl záměr, aby se sport dostal do takovýchto čísel, aby měli argumenty pro jeho zrušení. Nikdo nehleděl na to, aby bylo zpravodajství kompletní a že k němu patří i sport. Všechny televize ho mají, ať už v jakékoli stopáži a podobě.

Prima asi chtěla ušetřit, když místo sportu rozšířila Krimi zprávy.

Problém byl taky v tom, že paní Obzinová nemá sport vůbec ráda, absolutně ji nezajímá a je jí úplně lhostejný. Její kroky tedy vedly k jeho zrušení, a stejně se k tomu stavěl i její zástupce Jan Punčochář.

Kolik lidí pracovalo ve sportovní redakci Primy ve chvíli, kdy vám vedení televize oznámilo, že vás zruší?

Byli jsme tři zaměstnanci: dva editoři a já. Radek Macháček byl externista s paušálními odměnami, pak tam byli dva externisté – Martin Kubičík a David Kolář – kteří byli placení od hodiny. Plus Bára Ničová, která na Primě zůstala jako moderátorka VIP zpráv. Sport dělalo dohromady sedm lidí.

Zůstal na Primě ještě někdo kromě Báry Ničové?

Ano, David Kolář, který přešel do Krimi zpráv. Měl by tam být částečně jako produkční a částečně jako redaktor. A pak vlastně i Jarmila Bastlová, která je momentálně na mateřské dovolené.

V tiskové zprávě z 26. října stálo, že sport ze zpráv Primy nezmizí, že bude součástí hlavní zpravodajské relace. To se ale nestalo, ne?

Nic takového se neděje. Já jsem samozřejmě cítil, že se nějaké takové věci budou dít a že bychom mohli být zrušeni. Říkalo se to různě po chodbách. Velmi zvláštní je, že když jsem se 18. října, kdy jsem se sešel s generálním ředitelem Markem Singerem, ptal na to, že se objevují hlasy o chystaném rušení sportu, dostalo se mi od něho odpovědi, že sport je nedílnou součástí zpravodajské relace a že něco takového nepřipadá v úvahu. 26. října jsem se pana Singera samozřejmě zeptal, proč mi několik dní předtím tvrdil něco jiného, a on mi odpověděl něco v tom smyslu, že si to prošel s obchodníky, měli na to analýzy a došli k takovému rozhodnutí.

Kromě sportovních zpráv jste na Primě komentoval různé sportovní přenosy. Prima se v minulosti hodně soustředila na fotbal, vysílala Gambrinus ligu, anglickou Premier League a také Euro 2008. Sportovní přenosy ale z Primy také zmizely. Proč?

My jsme je chtěli. Proč to nedopadlo? Měli jsme zájem o Ligu mistrů, chtěli jsme prodloužit smlouvu na Premier League, ale ta se dostala z hlediska ceny vysílacích práv do úplně jiných relací, takže to bylo naprosto nerealizovatelné. Rumunský vlastník satelitní služby Digi TV, který ta práva koupil, a nabízí Premier League na svém programu Digi Sport, za ně zaplatil z hlediska českého trhu nesmyslné peníze. Jejich nabídce se nedalo konkurovat. Dokonce jsme byli i v nějakém mírném jednání s Novou sport, že bychom se o ta práva podělili, ale nabídka Digi TV se nedala překonat.

Jiří Nikodým - 4

A Liga mistrů?

Tu jsme také chtěli, je to zhruba dva roky. Možná, že to bylo trošku později na jaře. Také to nebyla levná záležitost, a nějak to vyšumělo. Zpětně si ale říkám, jestli to pomaličku nebyl záměr, tyto věci utlumovat s tím, že skončí Premier League, a vedení Primy provede kroky, aby sport z vysílání úplně zmizel. Protože práva ke sportovním událostem stojí poměrně dost peněz, a pro komerční televizi to musí být top událost jako je Premier League nebo bylo Euro, aby zaujala diváky.

Ale za Euro Prima zaplatila mnohem víc peněz, než nabízela Česká televize a svého času se psalo o tom, že to bylo až přemrštěné.

Ano, ta částka byla hodně vysoká, a ani dnes nemůžu říct, kolik stálo. Nebylo by to fér vůči Primě, kde jsem působil šestnáct let. Nebyla to ani tak věc Primy, jako spíš švédské skupiny MTG, do které Prima patří. Ta má sice v Primě jen poloviční podíl, ale řekl bych, že má větší rozhodovací pravomoci než ta druhá „česká“ polovina. Impuls pro vysílání Eura na Primě vzešel od MTG, která nakoupila práva pro Českou republiku, Slovinsko a Bulharsko v rámci jejich televizní skupiny. My jsme byli zahrnuti do tohoto balíku a tu částku jsme vůbec neurčovali. Ta se určovala v Kodani, potažmo v Londýně. V Kodani sídlí placený sportovní kanál Viasat, který patří MTG, a v Londýně zase centrála MTG, která ten nákup schvalovala.

Když Prima vyhodnocovala úspěch Eura, navenek byla spokojená. Bylo tomu tak i uvnitř televize?

Úspěch to byl každopádně, protože se podařilo, že celá televize žila Eurem, což se předtím nikdy nestalo. Dělo se tak ještě předtím, než samotné Euro začalo. Jenom byla škoda, že naši nepostoupili dál a skončili v základní skupině, protože bychom třeba dosáhli ještě lepší sledovanosti, a diváci i lidi na Primě by byli ještě víc pobláznění, než byli. V době, kdy přišlo Euro, se Primě ve sledovanosti zase až tak nedařilo, a v průběhu června, kdy se hrálo, šla sledovanost nahoru. V prime time jsme najednou dosahovali dost velkých čísel. Když to srovnám s tím, kolik lidí se dívalo na předchozí ročník Eura v Portugalsku na České televizi, naše sledovanost byla v podstatě srovnatelná. A to měla ČT výhodu v tom, že jim přibyly dva zápasy naší reprezentace navíc s Dánskem a Řeckem.

Prima přitom byla považovaná spíš za ženskou televizi.

Právě. Podařilo se nám díky Euru dostat na Primu úplně novou cílovou skupinu diváků, lidi, kteří se předtím na tuto televizi asi nikdy nedívali a hodně váhali, zda si ji zapnout. Docela hodně těchto diváků u Primy zůstalo i po Euru. Televizi to trošku nastartovalo k lepšímu pokračování. Takže Euro byl určitě úspěch, a třeba i ohlasy, které jsme dostávali po e-mailu od určitých diváků, jsem si nedávno přeposlal z pracovní schránky, než mi ji na Primě zrušili, protože mě naprosto fascinovalo, co ti lidé dokáží napsat. Uspokojili jsme je tím, co jsme dokázali nabídnout navíc kromě samotných zápasů, takovým tím servisem během zápasu, před ním i po něm. Myslím, že jsme přinesli i spoustu novinek, které tady dosud nebyly.

Co tím myslíte?

Na každý zápas jsme měli tři lidi ve studiu s třemi různými názory. Divák se mohl podívat, jak na to nahlíží a vzít jeden z těch názorů za svůj. Ještě v době před zápasem, kdy už byly známé sestavy, jsme je nabídli divákům, stejně jako pohled do zákulisí před zápasem. Ukazovali jsme, jak český tým přijíždí ke stadionu autobusem, jak jdou do kabiny, prohlíží si stadion. Bylo hodně šibeniční to odstříhat, měli jsme k tomu i extra hudbu. Diváci mohli vidět, jak naši fotbalisté jdou do šatny, kde visí nachystané dresy a kopačky u laviček. Lidi na to reagovali velmi pozitivně. Dokonce chtěli vědět, co to je za hudbu, kterou jim k tomu pouštíme. Bylo tedy vidět, že jsme diváky chytli a že takové ty předpoklady, že to nebude stát za nic, jsme totálně vyvrátili a lidi od nás dostali kvalitní produkt.

K Euru jste používali i speciální studio, z kterého jste komentovali i zápasy Premier League.

To bylo obráceně, studio jsme začali používat nejprve pro Premier League, kterou jsme začali vysílat na začátku srpna 2007. S výhledem, že to studio se potom bude nějakým způsobem upgradovat do podoby na Euro 2008. Začalo tedy jako studio pro Premier League, a pak jsme v něm určité věci proměnili. V pozadí byla taková plachta s motivem, který se vztahoval k vysílané události. Pak se ještě na podlahu promítalo logo Premier League nebo Eura. Během prvního roku jsme si studio „osahali“, co všechno umí a jak se s ním dá pracovat, aby se v něm moderátor Radek Šilhán cítil dobře a věděl, co jak funguje. Jakmile z takového studia vysíláte jednou týdně, navyknete si na něj a už se v něm cítíte jako doma. Nemusíte řešit, kde je která kamera. Navíc každý záběr v tomto studiu byl dopředu promyšlený, bylo přesně stanoveno, kde má stát moderátor, na co se bude ptát, koho, v jakém okamžiku odchází, kam si sedá, komu dává další otázku a podobně. Nebylo to tedy nijak nahodilé.

Tohle studio bylo určené jen pro sport, nebo ho Prima používá dodnes i pro další pořady?

Toto studio bylo jenom pro sport. V okamžiku, kdy skončila Premier League, v květnu 2010, se zbouralo a je někde ve skladu.

Jiří Nikodým - 5

Prima také jednu dobu, tuším že za generálního ředitele Martina Dvořáka, měla usilovat o práva pro hokejovou extraligu. Nakolik to bylo vážné?

Nebylo to myšleno moc vážně, ale počítali jsme si to. Zkoušeli jsme, jak by to mohlo fungovat, ale bylo to vlastně v době, kdy sledovanost hokejových přenosů šla hodně dolů. Ovšem problém pro televizi, jakou je Prima, byl ten, že systém extraligy je takový, že v play off bychom ještě v úterý nevěděli, zda budeme ve středu vysílat přenos nebo ne. Což bylo velmi komplikované, zvlášť proto, že Prima v té době měla jenom jeden program, neexistovala ještě Prima Cool. Bylo to neřešitelné tím spíš, že se zápasy hrály od 17:00 nebo 17:30, a pro Primu byl striktní požadavek, že v 19:00 začínají její zprávy. Přes to vlak nejel. Existovaly jen dvě výjimky: když se hrálo Mistrovství světa v hokeji v roce 2000 a během Eura 2008, kdy se se zprávami hnulo. Jinak ale ne, protože hokejové přenosy by v tom čase rozhodně nedosáhly sledovanosti pořadů, které v nich Prima normálně vysílá. Proto moc nestálo za to o téhle věci vůbec uvažovat.

Teď, když existuje Prima Cool, by se ale Primě vyplatilo zachovat sportovní přenosy a dávat je právě na druhém programu. Ostatně, loňské zápasy fotbalové Premier League přesunula z hlavního programu právě na Primu Cool.

Tuto otázku si kladu taky. Program Prima Cool je přesně určený pro chlapy, cílová skupina od 25 do 35 nebo 40 let, lidé, kteří se dívají na sport. To je ale otázka pro někoho jiného.

Nepočítala svého času Prima s tím, že bude mít svůj vlastní sportovní kanál?

Kdysi, v roce 2002 nebo 2003, kdy ještě existovala Galaxie sport, měl vlastník Primy, skupina GES, vlastnický podíl v tomto sportovním kanále. Nevím, jak velký ten podíl byl, ale později z toho vycouvali a Galaxie postupně přešla pod Novu a stala se z ní Nova sport. Takže nějaký záměr tu byl, dokonce je tuším na patentovém úřadu zaregistrovaný název Prima sport. Ale žádné konkrétní kroky se okolo toho neděly, jenom zhruba tak před rokem, na podzim 2009, jsem vypracovával určitý projekt a sešel jsem se s člověkem, který komunikuje mezi MTG a Primou. Šlo o pilotní projekt sportovního kanálu na Ukrajině a my jsme se snažili vytvářet něco podobného pro nás. Udělali jsme sumář, jaká práva jsou k dispozici, kdy se k nim dá dostat, co se dá vysílat, jakou sledovanost by ten kanál mohl zhruba mít, ale tím to zhaslo. Dál se to nějak nerozvinulo.

MTG ani neuvažovala o české verzi svého placeného sportovního kanálu Viasat?

O tom řeč nebyla. Bohužel.

Česká televize přesunula veškerý sport z programu ČT 2 na tematický kanál ČT 4, televize Nova na hlavním programu sportu moc nedává, spíše ho soustředí na kabelovou a satelitní Novu sport. Znamená to, že se sport z plnoformátových bezplatných kanálů postupně přesune jen na placené televize?

Myslím, že úplně ne. Česká televize všechno dává na Čtyřku, sport na Jedničce a na Dvojce nebude. Předpokládám, že u událostí, jako je Mistrovství světa v hokeji, se finále možná objeví na Jedničce, ale spíš na Dvojce. Nemám o tom ale žádné bližší informace. Každopádně všechny sportovní události jdou na Čtyřku, i když předpokládám, že olympiáda bude i na Dvojce. Nova si podle mě podrží na hlavním programu formuli 1, protože to je exkluzivní produkt, který má výbornou sledovanost a publicitu. Formule 1 se neustále přetřásá ve všech novinách. Když jsme formuli 1 vysílali na Primě, Nova o ni extrémně moc usilovala. Pro Primu to byl hodně úspěšný pořad, dělal podíly 35 až 45 procent a Nově to samozřejmě ničilo nedělní odpoledne. Vyvinula proto maximální úsilí, aby formuli 1 získala ona. Zaplatila za ni hodně velké peníze. Oproti tomu, co za ni platila Prima, šlo o ohromný nárůst. Myslím si, že ji budou dál držet na hlavním programu. Není moc věcí, které by měly takovou sledovanost v takovém čase, kdy se vysílá formule 1.

Máte informace od kolegů sporťáků z Novy, jak to vypadá u nich? Nova také v posledních měsících propouštěla, zejména ve zpravodajství. Neočekávají něco podobného v redakci sportu, nebo dokonce stejný scénář jako na Primě?

Neznám situaci na Nově tak dobře, abych ji dokázal v tomto směru posoudit. Každopádně kolegům přeji, aby je nic podobného nepotkalo.

Ještě k vašemu odchodu z Primy. 26. října jste se dozvěděli, že ke konci roku skončíte, a pak vám běžela dvouměsíční výpovědní lhůta? Dostali jste nějaké odstupné?

Dostali jsme jenom to, co přikazuje zákoník práce (tři měsíční platy, pozn. red.).

Co teď vlastně děláte? A co dělají vaši bývalí kolegové z redakce sportu na Primě?

Já jsem se velmi rychle dohodl s agenturou Concept One, která se zabývá sportovním marketingem a PR. Nastoupil jsem vlastně hned od Nového roku jako šéf jejího PR oddělení, takže jsem zůstal u sportu. Byli jsme v jednání ještě v době, než na Primě zrušili redakci sportu, protože situace v televizi nebyla vůbec dobrá a když člověk viděl, jakým způsobem se k tomu vedení Primy staví, jak je sport nezajímá a hází mu klacky pod nohy, byl jsem z toho znechucený. Hlavně z toho, jaká amatérská rozhodnutí se tam dělají. Někdy nad tím opravdu zůstával rozum stát. Concept One jsem znal už dříve. Pracuje se tam s maximální profesionalitou na velice zajímavých projektech. V Concept One je nesmírně silný tým lidí, což mi vyhovuje, protože jsem byl zvyklý pracovat v týmu. Zatím jsem absolutně spokojený.

Jiří Nikodým - 2

Takže jste chtěl odejít už během loňského roku?

O odchodu jsem uvažoval sám už dřív, ale byl jsem trošku srab v tom, že jsem nedokázal opustit ten tým skvělých lidí ve sportovní redakci. Na Primě byla skutečně skvělá parta, byli to profíci se vším všudy, kteří sport milovali a ještě k tomu uměli televizní profesi. Navíc jsem vždycky dbal na to, aby ten tým, který tam bude, fungoval lidsky, a takhle fungoval naprosto neskutečně. Do práce jsem chodil rád hlavně kvůli těmto lidem. I když jsme neměli dobré podmínky pro to, aby měl sport lepší sledovanost.

Co teď dělají ostatní členové vašeho týmu?

Bára Ničová zůstala na Primě jako moderátorka VIP zpráv, David Kolář dělá Krimi zprávy. Radek Macháček už pět nebo možná i více let dělá ranní sportovní vysílání na Impulsu, což je ale jenom část jeho aktivit. Teď čeká rodinu a pracuje na nových projektech, o kterých ale nemám konkrétní informace. Ale vzhledem k tomu, jak je extrémně pracovitý – když se do něčeho zakousne, prostě to nepustí – myslím si, že by měl najít nějakou další práci kromě Impulsu relativně rychle. Přeju mu to a doufám, že se tak stane.

Na rádiích se vás uchytilo víc.

Martin Štefl dělá sporťáka na Rádiu Hey. Jakmile se programový ředitel tohoto rádia, pan Křížek, dozvěděl, že nás z Primy vyhodili, hned přišel a řekl, že nám dá práci. Hodně jsem to ocenil. Ondra Prokop, druhý editor sportu na Primě, začíná dělat ve sportovní redakci České televize. Viděl jsem nějaké jeho reportáže a byly samozřejmě velmi kvalitně zpracované. Martin i Ondra jsou velcí profíci a věřím, že dostanou potřebný prostor, aby opět ukázali, co všechno umí. Martin Kubičík také pracuje na Rádiu Hey, ale u něj je to trošku jiné, je ještě student na žurnalistice a k nám chodil jako externista. Chodil ale velmi často, skoro jako kdyby byl v Primě zaměstnaný.

Nebudete chtít komentovat nějaké sportovní přenosy na placených sportovních kanálech?

Společně s Radkem Macháčkem komentujeme už od roku 2006 španělskou fotbalovou ligu na Sportu 1. A od loňského podzimu jsem dohodnutý na komentování na české verzi kanálu Golf Channel. Na podzim jsem pro ně komentoval tři turnaje a dohodli jsme se na další spolupráci, takže bych měl z 31 přenosů, které koupili pro letošek, komentovat 12 nebo 15. Vychází to přibližně jednou až dvakrát do měsíce.

České komentátory sháněl taky satelitní program Digi Sport.

BRAND24

K tomu jsem se vůbec nedostal, ale pro mě by asi byl problém v tom, že Digi Sport vysílá z Bratislavy. V Praze mám časově náročnou práci a doma dvě děti, takže i když by mě lákalo komentovat Premier League, nedovedu si teď moc představit, že v sobotu ráno sednu do auta, pojedu do Bratislavy, tam odkomentuji dva zápasy a večer zase pojedu zpátky. Ale kdyby mě někdo oslovil, moje sportovní a komentátorské srdce by se určitě rozbušilo a asi bych o tom uvažoval. Záleželo by ale na podmínkách, hlavně časových. Tu profesi mám totiž pořád strašně rád.

Foto pro DigiZone.cz: Ondřej Hošt

Chybí vám sport na televizi Prima?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).