Hlavní navigace

Přišli jste o satelitní službu Digi TV? Škodu můžete vymáhat i na prodejci

9. 8. 2010
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Tisíce diváků přišly minulý týden o možnost sledovat satelitní službu Digi TV. Její provozovatel, rumunská společnost RCS&RDS, ukončil podporu starého kódovacího systému a přešel na nový, čímž odřízl obrovskou masu nelegálních diváků. Řada z nich ale o tom, že Digi TV přijímá pirátsky, netušila. Stali se obětí vychytralých prodejců satelitní techniky, kteří jim zajistili „bezplatný“ příjem prostřednictvím satelitního set-top-boxu s emulátorem, a pravidelně jim měnili přístupové klíče k Digi TV.

Prolamování kódu může být trestný čin

Digi TV byla do minulého týdne nejméně chráněnou satelitní službou u nás. Vedle tří set tisíc legálních a tedy platících zákazníků ji sledovaly tisíce lidí nelegálně. Stačilo, aby použili satelitní přijímač s emulátorem a sledovali vybrané internetové stránky, na kterých piráti pokaždé, když Digi TV změnila přístupové klíče pro svůj kódovací systém Nagravision 2, zveřejnili aktualizované klíče. Ty pak stačilo manuálně zadat do přijímače a nelegální sledování jinak placené služby mohlo pokračovat. Podle Jana Votočky, tiskového mluvčího Sdružení na obranu spotřebitelů, se ale takové chování dá považovat trestný čin. Viníkem by přitom nemusel být pouze prodejce satelitní techniky, ale i samotný divák.

Pokud se prokáže, že obě strany takto jednaly vědomě a poskytovateli služby je způsobena škoda alespoň 5000 Kč, jedná se o trestný čin krádeže dle trestního zákoníku spáchaný ve spolupachatelství. Oběma stranám tak hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta, sdělil Votočka na dotaz serveru DigiZone.cz. V tuzemsku se žádný takový případ nelegálního příjmu Digi TV neřešil, i když adeptů na vyšetřování by bylo mnoho. Majitel Digi TV ale dlouho tento problém přehlížel a nakonec se rozhodl místo nejistého stíhání pirátů přejít na nový, lépe zabezpečený způsob kódování. Tím odstřihnul veškeré „černé“ diváky od příjmu svojí nabídky. Někteří diváci ale nemuseli tušit, že Digi TV sledují nelegálně.

Digi TV - set-top-box Humax Digi+

Legálních zákazníků má Digi TV v Česku zhruba 300 tisíc, další tisíce lidí ji přijímaly nelegálně

Nevěděli jste, že Digi TV přijímáte nelegálně?

Pokud jste patřili mezi diváky Digi TV a minulý týden vám ztmavla obrazovka, důvody mohou být dva. Buď jste si včas nevyměnili přístupovou kartu, kterou provozovatel Digi TV rozesílal všem platícím zákazníkům, nebo jste se stali obětí vychytralého prodejce satelitní techniky. Zatímco zákazník žil v domnění, že Digi TV sleduje legálně, a maximálně ho mohlo znepokojovat, že čas od času musel zavolat prodejci, aby mu přišel přenastavit satelitní přijímač, protože najednou „nešel“ (rozuměj, aby zanesl do přijímače nové přístupové klíče, které Digi TV změnila), prodejce mu vědomě umožnil nelegální příjem placené služby. Po přechodu na nový typ kódování už žádné nové přístupové klíče takovým divákům nepomohou.

Podle Jana Votočky se prodejci satelitní techniky, kteří nic netušícím zákazníkům zprostředkovali nelegální příjem služby Digi TV, vystavují riziku trestního stíhání kvůli podvodu. V tomto případě se může jednat na straně prodejce o trestný čin podvodu. Po soukromoprávní stránce má zákazník právo, aby prodejce uvedl věc do shody se smlouvou o poskytování služeb – tedy aby mu zajistil legální příjem, vysvětluje mluvčí Sdružení na obranu spotřebitelů. Vedle výše uvedených sankcí mu samozřejmě hrozí sankce ze strany České obchodní inspekce, Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) a také mu pochopitelně hrozí trest zákazu činnosti, dodal.

Digi TV - parabola

Pokud jste přišli o satelitní Digi TV, aniž jste tušili, že tuto službu přijímáte nelegálně, můžete vymáhat škodu na prodejci satelitní techniky, který vám Digi TV instaloval

Na odstřihnuté zákazníky si brousí zuby jiné satelitní služby

Většina nelegálních diváků satelitní služby Digi TV se ale s potemnělou televizní obrazovkou příliš nechlubí a spíše řeší, jak si znovu zajistit bezproblémový příjem satelitní televize. Nezajímá je přitom pouze Digi TV, která nabízí z placených satelitních platforem nejlevnější nabídku v tuzemsku, ale také bezplatné satelitní služby, u kterých stačí zaplatit jednorázový poplatek za přístupovou kartu a její aktivaci. Největší zálusk na černé diváky Digi TV má služba Skylink, která má v České republice aktivovaných 750 tisíc karet (ale asi jen desetina jich využívá placené programové balíčky). Podle výkonného ředitele Skylinku Jaromíra Glisníka se firma na zvýšený zájem o karty k bezplatným nabídkám připravila dopředu.

Prodejci se na vypnutí pirátského příjmu Digi TV již dlouho připravovali a zásobili se kartami. To platí zejména pro Slovensko. Odhaduji, že minulý týden bylo mezi prodejci o cca 50 tisíc karet Skylink více, než obvykle. Přes toto předzásobení jsme během pár hodin vyprodali všechny karty, které byly v Ostravě a Bratislavě skladem, řekl Glisník serveru DigiZone.cz. Mezitím však stačila dorazit nová dodávka karet od společnosti Irdeto. Karty se balily i přes víkend, takže se jejich nedostatku neobávám. Nakolik se úprk nelegálních diváků služby Digi TV projeví na prodeji karet Skylinku, se firma podle Glisníka dozví zhruba za měsíc. To by už větší část karet zakoupených v těchto dnech měla být registrována, míní šéf Skylinku.

Jaromír Glisník - Skylink

Na tisíce bezprizorních pirátů satelitní služby Digi TV si brousí zuby konkurenční satelitní platformy, zejména Skylink. Její ředitel Jaromír Glisník vidí větší šance na Slovensku. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Snažit se bude i CS Link a UPC Direct

Bezplatnou programovou nabídku Čechům a Slovákům nabízí také další satelitní služba CS Link. Obě přitom využívají jinou satelitní pozici než Digi TV – 23,5 stupně východně, takže by „přeběhlíci“ museli přesměrovat svoje satelitní paraboly. Naopak bez přesměrovávání by se obešli ve chvíli, kdy by si řádně zaplatili za příjem Digi TV nebo přešli ke konkurenční placené službě UPC Direct. Ta totiž nedávno přešla na novou vysílací pozici 1 stupeň západně, která je shodná s vysílací pozicí Digi TV. Cenově si nejsou tyto dvě služby tak nepodobné. UPC Direct totiž, pod vlivem úbytku zákazníků a nízkého ceníku Digi TV, nabízí akční slevy, které se blíží cenám Digi TV. Na rozdíl od ní ale nabízí kvalitnější obraz a také programy ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV).

V oblasti placené satelitní televize v Česku nadále s přehledem vede Digi TV, která má víc než trojnásobek zákazníků UPC Direct (300 tisíc vůči 95 tisícům). Dvě největší tuzemské satelitní služby, Skylink a CS Link, deklarují 750 tisíc a 450 tisíc aktivních karet, ale jen zlomek z nich představují diváci s placenou programovou nabídkou. Jejich počty obě služby tají. Skylink nezveřejňuje počty zákazníků placených nabídek. Mám-li se spoléhat na čísla, která v nedávné době zveřejnily konkurenční platformy, mohu říci, že jsme v oblasti placené satelitní televize v České republice a na Slovensku na druhém místě za Digi TV, říká šéf Skylinku Jaromír Glisník. To by odpovídalo více než 100 tisícům zákazníků.

Daniel Klička 500

Dalším žhavým adeptem na získání části pirátů Digi TV je satelitní služba CS Link. Její ředitel Daniel Klička se k případným šancím CS Linku nevyjádřil. (Foto: Filip Singer)

Digi TV chce získat nové zákazníky přes Digi Sport

Digi Sport logo 200

V boji o bezprizorní odstřižené diváky Digi TV může sehrát roli i nový sportovní program Digi Sport, který odstartuje ve slovenské (a časem i české) verzi již tuto sobotu 14. srpna. Majitel Digi TV pro něj vykoupil exkluzivní vysílací práva pro anglickou fotbalovou Premier Legue na následující tři roky, a odřízl tak od nich Novu Sport, která Premier League vysílala jako svůj největší divácký tahák od svého vzniku (a ještě v době, kdy fungovala pod názvem Galaxie sport). Glisník připouští, že Digi Sport s přenosy Premier League může vést některé současné zákazníky Skylinku k předplacení Digi TV. Základní programová nabídka této služby, v níž se Digi Sport objeví, totiž vyjde na 260 korun měsíčně a Digi Sport se v žádné jiné placené televizní službě, ať už satelitní nebo kabelové, neobjeví.

Určitě dojde k tomu, že si někteří naši zákazníci předplatí Digi TV. Nepředpokládám však, že by se jednalo o významné procento. Digi TV asi bude mít Digi Sport, Skylink má zase jiné výhody. Je dobře, že si zákazníci mohou vybrat, konstatuje Glisník. Skylink se podle jeho slov ani nepokoušel jednat s majitelem Digi TV o možnosti zařadit Digi Sport do některého ze svých programových balíčků. Digi Sport není na prodej, o zařazení tohoto programu proto nejednáme, potvrdil ředitel Skylinku již dřívější informace Digi TV, že svůj sportovní kanál ani za sebelepších obchodních podmínek nenabídnou jinému operátorovi. Půjde tedy o vyloženě exkluzivní záležitost pod značkou Digi TV.

BRAND24

Glisník: může jim to přinést jednotky tisíc zákazníků

Jaromír Glisník se domnívá, že zařazením programu Digi Sport přibudou satelitní službě Digi TV maximálně jednotky tisíc nových předplatitelů. Vzhledem k velikosti zákaznické základny Digi TV se bude jednat o procentuálně zanedbatelný nárůst. Mohu se samozřejmě mýlit. Vícekrát jsem však zažil situaci, kdy zákazníci žádali nějaký program a po jeho zařazení se zákaznická základna nijak nepohnula. Poptávka se totiž dopředu velmi obtížně odhaduje, vysvětluje. Pro české diváky bude důležitý především další obsah Digi Sportu, případně jména českých komentátorů, kteří budou pro tento program pracovat. Zástupci Digi Sportu zatím hovoří jen o deseti slovenských komentátorech, přičemž některé přebral veřejnoprávní Slovenské televizi.

Šéfredaktor Digi Sportu Jaroslav Šišolák, který donedávna vedl sportovní redakci STV a vystavěl na Slovensku třetí program veřejnoprávní televize, slibuje ohledem českých komentátorů překvapení. Později přibudou i české hlasy. Některá jména zřejmě budou překvapením, prohlásil podle serveru Mediálne.sk na tiskové konferenci ke startu Digi TV minulý týden v Bratislavě. Dopředu je ale jisté, že na Digi Sportu bude převládat slovenština. Samotný program bude vysílat z Bratislavy a většina jeho zaměstnanců budou Slováci.

Pořídíte si kvůli sportovnímu kanálu Digi Sport přístupovou kartu k satelitní službě Digi TV?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).