Hlavní navigace

Prima na podzim nepokrytě zaútočí na Novu. Chce sestřelit Ordinaci

3. 8. 2012
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

UVNITŘ FOTOGALERIE A VIDEA Podzimní schéma Primy family počtem novinek trochu připomíná loňské jaro, kdy mnoho pořadů skončilo debaklem. Televize si ale letos věří.

Brožová v Cestách domů proti Ordinaci

Velkou dávku odvahy prokazuje podzimním programovým schématem Prima family. Hlavní kanál Primy obětuje sledovanost svého vůbec nejúspěšnějšího pořadu, vztahového seriálu Cesty domů, a nasadí ho přímo proti nejsledovanějšímu seriálu na konkurenční Nově, Ordinaci v růžové zahradě 2. Cesty domů tak od září nepůjdou v pondělí a ve středu večer, jak bylo obvyklé před jejich letní přestávkou, ale v úterý a ve čtvrtek. Začínat přitom budou o několik minut dřív než Ordinace, protože Nova si na podzim ponechá prodloužené Televizní noviny a večerní zpravodajský blok u ní potrvá až do 20:20 hod.

Od Primy family to je velký risk, protože Ordinace má stálé dvoumilionové publikum a zatím všechny pokusy odolávat mu řadou jiných premiérových pořadů selhaly. Je tedy pravděpodobné, že sledovanost Cest domů, které před létem průměrně oslovovaly milion dospělých diváků, na podzim klesne. Prima family však může sázet spíš na negativní dopad na konkurenci, protože jakékoli zředění publika Ordinace a snížení sledovanosti hlavního seriálu Novy povede k nižším podílům této televize na publiku a v důsledku Primě pomůže. Cesty domů by měly bodovat i díky Kateřině Brožové, někdejší hvězdě nováckého seriálu Pojišťovna štěstí.

Prima narušuje všechny tři stálice Novy

Ordinace je společně s Televizními novinami a denním seriálem Ulice hlavním pilířem sledovanosti Novy. Všechny tři pořady ale budou čelit ostré konkurenci: kromě přímého střetu Cest domů s Ordinací chystá Prima family od září návrat premiérových dílů podvečerního kuchařského pořadu Prostřeno!, který dosahuje vůbec nejvyšších podílů na publiku u této televize a úspěšně konkuruje Ulici. Televizní noviny jsou sice zatím nejsledovanější hlavní zpravodajskou relací českých televizí, ale po jejich letním prodloužení, které bude pokračovat i na podzim, jim viditelně klesl absolutní počet diváků i podíl na publiku.

Jestliže si Nova i na podzim ponechá pozdější začátky hlavních večerních programů, jenom Primě family nahrává do karet. Samotné Televizní noviny totiž končí jen několik desítek sekund před začátkem hlavního večerního pořadu na Primě family, což může mít u vztahových seriálů, jako jsou Cesty domů, rozhodující vliv na chování diváků (respektive divaček). Nově tedy reálně hrozí, že si uškodí svým vlastním rozhodnutím, o němž navíc její generální ředitel Jan Andruško tvrdí, že vedlo ke zvýšení sledovanosti. Čísla z peoplemetrů ale říkají něco trochu jiného a na pondělní tiskové konferenci Novy k podzimnímu schématu to naznačil i zástupce jedné z mediálních agentur.


Foto: Jan Potůček, DigiZone.cz

Večerní programové schéma Primy family pro všední dny

Největší tahák podzimu? Seriál Obchoďák

Zatímco Nova považuje za svůj hlavní podzimní programový tahák nový původní seriál Gympl, u Primy family je jím seriál Obchoďák natáčený v reálném prostředí pražského obchodního domu Arkády Pankrác. Podle programového ředitele FTV Primy Petra Vladyky jde o vůbec nejdražší seriál z produkce této televize. Prodražila ho i nečekaná změna hlavní hrdinky uprostřed natáčení, kdy herečku Báru Munzarovou musela po nehodě nahradit Tereza Kostková a řada náročných scén se tak dočkala přetáčení. Obchoďák dostane prostor v pondělí a ve středu od 20 hodin a nahradí tak v původních vysílacích časech Cesty domů. Oproti nim má být o něco „volnější“ a „veselejší“.

Hlavní podzimní novinkou Primy family je seriál Obchoďák

Prima family tak má naději, že část diváků, kteří dají v úterý a ve čtvrtek přednost Ordinaci na Nově a oželí Cesty domů, zůstane věrná této televizi a bude sledovat právě Obchoďák. V pondělí jej navíc od 21:20 doplní další nový seriál Základka z prostředí základní školy, v němž se objeví celá řada hereckých hvězd – například Bob Klepl, Jiří Langmajer, Taťjana Medvecká, Vanda Hybnerová, Oldřich Navrátil nebo Lukáš Hejlík, který hraje i v Ordinaci na Nově. Základka zaujme v pondělí čas, který loni na podzim měla improvizační show Partička. Tu sice Prima family ponechá v pondělním prime time, ale až po desáté hodině večer. Hlavní vysílací čas tedy zaplní výhradně vlastní tvorbou.

Základka bude cílit na podobné publikum jako Gympl na konkureční Nově

VIP Prostřeno! pokračuje. Místo Soukromých dramat

Výpadek úterního investigativního pořadu Soukromá dramata, jehož protagonisté Josef Klíma a Janek Kroupa vyslyšeli lákání Novy a po čtyřech letech se vracejí, aby obnovili Na vlastní oči a napsali pokračování krimiseriálu Expozitura, vyřeší Prima family podzimní řadou speciálního vydání pořadu VIP Prostřeno! V něm zužitkuje výsledky sledovanosti jednotlivých letních dílů a především oblíbenosti jednotlivých protagonistů. Sledovanost letního VIP Prostřeno! totiž výrazně ovlivňuje to, kdo z celebrit v něm zrovna vystupuje. Programový šéf FTV Primy Petr Vladyka na podzim slibuje třeba Pavla Zedníčka nebo Oldřicha Navrátila, který tomuto pořadu nedávno pomohl k víc než milionu diváků.

Prima family se ale nevzdá vlastní publicistiky, která by měla alespoň částečně vyplnit prostor po zaniklých Soukromých dramatech. Po premiérovém letním formátu Na vlastní riziko, který stáhla z vysílání po několika úvodních dílech, si nedávno registrovala ochrannou známku Reportéři na vaší straně a tento pořad nasadí na sobotní podvečery od 18 hodin. Půjde o jakousi resuscitaci staženého formátu Na vlastní riziko, který se v původní podobě neosvědčil (ale v létě se publicistice obecně nedaří). Úterní večery pak po Cestách domů a VIP Prostřeno!, které bude začínat po 21. hodině, zaplní nová řada zahraničního krimiseriálu Sběratelé kostí.

Nikdo není dokonalý se stěhuje na čtvrtek, bude začínat později

Z úterní 20. hodiny na čtvrtečních 21:20 se stěhuje soutěžní talk show Jiřího Krampola Nikdo není dokonalý Speciál. Poněkud unavený formát, který v sezóně nemohl konkurovat Ordinaci na Nově, se tak dostává do vysílacího času, který je pro Primu family tradičně nejkomplikovanější a nejvíc v něm dostává „za uši“ od konkurence. Je možné, že to bude jen taková rozlučka před jeho úplným stažením z vysílání. Zajímavé je, že čas, do kterého Prima family pořad Nikdo není dokonalý přesouvá, loni na podzim patřil premiérovým dílům stěžejní kuchařské reality show Ano, šéfe! Té se ale dostane atraktivnějšího vysílacího dne: pátku večer od 21:20.

Přeskupování schématu se naopak nedotklo středečního večera, tedy pokud nebudeme počítat již několikrát zmíněnou rošádu seriálů Cesty domů a Obchoďáku (Cesty domů se posouvají ze středy na čtvrtek, Obchoďák zaujímá jejich vysílací čas ve středu od 20:00). Od 21:20 ale na Primě family zůstává bulvární TopStar magazín s Gábinou Partyšovou a po něm zahraniční krimiseriál Castle na zabití. Ve čtvrtek bude po Cestách domů a Nikdo není dokonalý následovat další zahraniční seriál Rizzoli & Isles. U všech akvizičních seriálů jde o nové, premiérové řady.

Pátky zaútočí na ČT 1 Bohdalovou, Pohlreichem a Krausem

Podzimní souboj o diváka Prima family nezužuje jen na Novu, v pátek večer chce nalomit letitou nadvládu ČT 1 a jejího dosud „neprůstřelného“ bloku tvořeného seriálem Vyprávěj, dokumentárním cyklem 13. komnata a talk show Karla Šípa Všechnopárty. A přichází s opravdu těžkým kalibrem, zábavným pořadem Zrcadlo tvého života, do kterého si bude herečka Jiřina Bohdalová zvát známé osobnosti a prostřednictvím jejich známých a příbuzných je zpovídat. V určitém ohledu se tento formát podobá Poště pro tebe. Zajímavé je, že firma Real TV, která jej pro Primu family vyrobila, jej natočila ve studiích České televize na Kavčích horách.

Jiřina Bohdalová je těžký kalibr pro souboj s ČT 1 o starší diváky. Má Primě family pomoci k lepší sledovanosti v pátek večer.

Zrcadlo tvého života sáhne po opravdových celebritálních esech, jako je Karel Gott, Marek Eben, Lucie Bílá, Dominik Hašek, Hana Zagorová, Eva Urbanová či Jan Pirk. Jednou si roli zpovídané vyzkouší i Jiřina Bohdalová, kterou coby moderátor pořadu nahradí Marek Eben. Po tomto zábavném pořadu, který dostane nejatraktivnější vysílací čas od 20 hodin, budou následovat nové díly reality show Ano, šéfe! se Zdeňkem Pohlreichem a po 22. hodině rovněž premiérové díly Show Jana Krause, z nichž první dva televize netradičně natáčela „za velkou louží“ v Českém domě v New Yorku.

Zdeněk Pohlreich se vrací s „další poslední“ řadou Ano, šéfe!

Sobotní filmy včetně Avatara a neděle s Talentem

Na víkendových večerech se v podstatě nic nezmění. V sobotu bude Prima family dál vysílat atraktivní zahraniční filmy, z nichž určitě stojí za zmínku Avatar, Twilight sága nebo Australia, v neděli od 20 hodin pak bude společně se slovenskou televizí Joj dávat už třetí řadu talentové show Česko Slovensko má talent. Moderovat ji budou opět Jakub Prachař a Martin Pyco Rausch, porota také zůstane neměnná: Lucie Bílá (kterou Prima family na začátku show připomene i v pořadu Zrcadlo tvého života), Jaro Slávik a Martin Dejdar. „Letos jsme výhru doplnili ještě o cestu kolem světa,“ prozradil na čtvrteční tiskové konferenci programový ředitel FTV Primy Petr Vladyka.

Ani ve třetí řadě talentové show Česko Slovensko má talent se do poroty nevrátí Jan Kraus

Změn ale doznají víkendové podvečery. V sobotu od 18 hodin se na Primě family objeví zmiňovaný publicistický pořad Reportéři na vaší straně, což evokuje občanskou publicistiku typu Občanského juda nebo Černých ovcí. V neděli pak ve stejný čas půjde další pořad o vaření s názvem Když vaří táta. Kuchař a moderátor Martin Polačko v něm bude radit, jak co nejjednodušeji uvařit pro sebe i malé ratolesti, případně i s jejich pomocí. „Půjde opravdu o jednoduché recepty, které zvládne každý,“ slibuje Petr Vladyka. V počtu televizních formátů o vaření tak bude mít Prima family i nadále jasný prim.

Na zprávách Primy se nic nemění

Na večerní zpravodajské hodině, kterou každý den včetně víkendů tvoří Zprávy FTV Prima, Krimi zprávy, Krimi plus a VIP zprávy, se na podzim nic měnit nebude. Televize na ni pouze natočila novou upoutávku. Zpravodajská hodina bude i nadále začínat v 18:55 po denním formátu Prostřeno! a končit krátce po 20. hodině. Prima family neoznámila ani žádné stopážové změny jednotlivých relací uvnitř této zpravodajské hodiny, takže se zdá, že se už stačila vyrovnat s prodlouženými Televizními novinami na Nově a jejich dopadem na Krimi plus a zejména VIP zprávy, jimž především chtěla Nova odebrat diváky a ztížit tak Primě family nástup k hlavnímu večernímu pořadu.

Zatímco Prima family u všech podzimních programových novinek jak na svém hlavním kanálu, tak tematických stanicích oznámila přesné nasazení do konkrétních dnů a časů, Nova tak na svojí pondělní tiskové konferenci neučinila. Podle generálního ředitele FTV Primy Marka Singera to charakterizuje způsob, jakým spolu obě největší komerční televizní skupiny v zemi soupeří. Prima doufá, že podzimními novinkami smaže dosavadní náskok Novy, kterou se jí už minulý týden podařilo poprvé v souhrnném týdenním podílu na dospělém publiku porazit. Singerovi by podle jeho slov stačilo, kdyby se síla obou televizních skupin vyrovnala.

Liga mistrů změní vysílání Primy Cool

Hlavním podzimním lákadlem Primy Cool by měly být přenosy fotbalové Ligy mistrů, za které FTV Prima zaplatila „nekřesťanské peníze“. Podle šéfa programu Petra Vladyky šlo o obdobnou investici jako do fotbalového Eura před čtyřmi lety. Na Primě Cool se ovšem objeví dva ze tří zápasů týdně, na které má FTV Prima práva (v úterý a ve středu). Jeden z úterních zápasů si televize nechá jen pro svoji internetovou videotéku Prima Play. Tam však nebude k dispozici zdarma, ale společně s druhým úterním a středečním zápasem jej budou moci sledovat jen předplatitelé nové prémiové služby Prima Play Premium, která zájemce přijde na 49 korun měsíčně. Kromě Ligy mistrů bude obsahovat i reality show Ano, šéfe! s nevypípanými nadávkami Zdeňka Pohlreicha.

Ze seriálové tvorby bude na Primě Cool největší podzimní novinkou postapokalyptický seriál Živí mrtví, nasazený v pondělí od 22:10. Dále pak docu-show Elitní komanda zblízka s aktivním americkým vojákem Terrym Schappertem v roli moderátora, kterou Prima Cool dokonce koprodukovala (čtvrtek od 20:45) a nový komediální seriál Kravaťáci, který dostane prostor v pátek od 21:15. V nových premiérových řadách se představí seriál Dexter, sitcom Jak jsem poznal vaši matku a z původní tvorby pak nové díly Těžké dřiny, Re-play a zcela nový pánský magazín coolMEN, jemuž televize vyčlenila vysílací čas ve čtvrtek od 22:10.

BRAND24

Prima love už nebude tak sladká, dá víc reality show

Výraznější proměna čeká na podzim třetí program Primy, ženský kanál Prima love. Podle Petra Vladyky upustí od vyloženě žensky zaměřených seriálů a dá více reality show a dokumentů. Po úspěšné dokumentární řadě Báječné dorty, která byla vůbec nejsledovanějším pořadem na této televizi, nabídne jeho volné pokračování Fantastické dorty. Z žánru docu-show půjde o Kouzla filmových maskérů nebo zábavný pořad Zhubni, nebo přiber!, který se bude zabývat lidmi s extrémně nezdravými stravovacími návyky.

Zcela novým původním projektem Primy Cool bude pořad NeohroŽeny, který formou dokumentu nahlédne do „mnohdy těžké reality všedního i nevšedního života žen“. Z premiérových seriálů se na podzim na Primě love objeví osmá řada Zoufalých manželek. Petr Vladyka na dotaz serveru DigiZone.cz vyloučil, že by Prima love na podzim omezila vysílání dopoledních a odpoledních telenovel, nezmínil však, o jaké tituly by mělo jít. Právě telenovely tomuto programu zajišťují největší podíly na publiku, i když v časech, kdy absolutní počty diváků nebývají vysoké.

Která podzimní novinka televizních kanálů Primy vás zaujala nejvíce?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).