Hlavní navigace

Prima Max má licenci, odstartuje v horizontu několika týdnů

24. 10. 2015
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Společnost FTV Prima učinila důležitý krok zahájení vysílání svého nového kanálu. Ten bude zaměřený zejména na filmy a seriály.

Prima Max se chystá na start

Minimálně 15 hodin denně bude vysílat nový tematický kanál Prima Max, který společnost FTV Prima spustí ještě do konce letošního roku. Vyplývá to z žádosti o udělení licence, kterou v tomto týdnu schválila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Prima Max bude vysílat na satelitu, v DVB-T i prostřednictvím takzvaných zvláštních přenosových systémů (na internetu), a to skrze webovou adresuhttp://prima-max.iprima.cz. Licence byly uděleny na dobu 12 let. V pozemní distribuci budou moci zájemci tuto stanici naladit v multiplexu 3 společnosti Czech Digital Group, kterou stoprocentně ovládají České Radiokomunikace.

FTV Prima novou stanici charakterizovala vysílací radě následovně:Tematický program zaměřený na dramatickou tvorbu mimoevropské, zejména severoamerické provenience. Výčet převažujících žánrů: film, seriál, různé formáty reality show; územní rozsah vysílání: Česká republika; hlavní jazyk vysílání: český jazyk; časový rozsah vysílání: minimálně 15 hodin denně, maximální časový rozsah vysílání 24 hodin denně.Kdy přesně nová stanice odstartuje, není v tuto chvíli prozatím známo. Na tiskové konferenci, která se konala přesně před týdnem, tedy ve čtvrtek 15. října, televizní skupina zatím termín nespecifikovala. Prima do konce roku spustí i nový tematický kanál Comedy Central (multiplex 4).

Lukáš Polák: Prima Max získala licenci pro DVB-T i satelit, vysílat bude minimálně 15 hodin

ČTÚ nechal obstavit účty M7 Group

Obstavit účty největší české satelitní službě Skylink nechal Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Důvodem je neuhrazení pokuty ve výši 9,5 milionu korun, kterou ČTÚ uložil Skylinku letos v červnu za to, že se M7 Group v tuzemsku neregistrovala jako provozovatel sítě elektronických komunikací, jak jí to ukládá zákon. Informují o tom páteční Lidové noviny. ČTÚ chtěl v minulosti pokutovat provozovatele Skylinku za to, že měnil podmínky pro své zákazníky, mj. v kampaních sliboval základní programy zdarma, M7 Group ale proti tomu namítala, že není provozovatelem registrovaným v České republice a podléhá lucemburským regulačním úřadům.

M7 Group nakonec loni v květnu po několika urgencích ohlašovací povinnost u ČTÚ splnila, ale protože na českém trhu působí již od ledna 2013, telekomunikační úřad jí letos 17. června uložil zmiňovanou pokutu 9,5 milionu korun. Podle manažera M7 Group Jaromíra Glisníka je pokuta příliš nadsazená, firma navíc spoléhala na vyjádření lucemburského regulátora, který jí na dotaz sdělil, že se nemusí jako provozovatel registrovat v České republice. Majitel Skylinku měl na uhrazení pokuty 15 dní, peníze neposlal ale ani po čtvrt roce, proto se ČTÚ rozhodl pokutu vymoci formou exekuce. Podle mluvčího úřadu Martina Drtiny se dosud nestalo, že by některý subjekt takto pohrdal pravomocným rozhodnutím orgánu veřejné moci.

Na účtech společnosti se nachází několikanásobně vyšší částka než zmíněných 9,5 miliónů korun. Nyní došlo pouze k tomu, že tato částka byla prozatímně, do vyřešení sporu – kdy jsme proti rozhodnutí ČTÚ o udělení pokuty podali žalobu u Městského soudu v Praze – deponována ve prospěch ČTÚ. Informace o tom, že jsou účty obstaveny je proto zavádějící. Naše společnost s účty stále disponuje a může provádět veškeré účetní operace, reagoval včera odpoledne člen představenstva M7 Group a zakladatel Skylinku Jaromír Glisník.

Jan Potůček: Skylink má obstavené účty, nezaplatil desetimilionovou pokutu ČTÚ


Foto pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

Parabola s někdejší tváří satelitní služby Skylink, modelkou Nikol

Nova nechává blokovat Evropskou ligu na RTVS

Těšili jste se na čtvrteční utkání Evropské ligy UEFA, v němž se proti sobě postavily týmy SK Rapidu Vídeň a FC Viktorie Plzeň? Pokud jste ho chtěli sledovat na Dvojke, tedy druhém okruhu veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska, je možné, že vás váš operátor nepříjemně zaskočil a místo duelu jste viděli pouze černou obrazovku, případně textové sdělení o blokování sportovního přenosu. Mediální skupina Nova se totiž inspirovala operátorem O2 Czech Republic a podobně, jako je tomu s exkluzivitou u zápasu UEFA Champions League, budou muset operátoři v České republice blokovat i Evropskou ligu UEFA. Vysílací práva pro tuto soutěž mají tematické kanály Nova Sport 1 a 2.

CET 21 je výhradním vlastníkem práv k vysílání vybraných zápasů Evropské ligy na území České republiky. Stejné zápasy se mohou objevit v nabídce slovenských televizních stanic, které si zakoupily práva pro slovenské území. Tyto stanice jsou ale vysílány některými operátory i na území České republiky. CET 21 se proto obrátila na operátory šířící zahraniční programy (včetně RTVS) na území ČR, jejichž součástí může být vysílání zápasů Evropské ligy. Při jejich vysílání by došlo k porušení výhradních práv CET 21,potvrdila pro server DigiZone.cz tisková mluvčí NovyAnna Suchá. I přes snahu legálních provozovatelů maximálně eliminovat alternativní cesty nelze ve 100 % tyto snahy zmařit.

Lukáš Polák: Těšíte se na dnešní fotbal s Plzní? Evropskou ligu už možná na RTVS neuvidíte

Stručně

V České republice začne fungovat placená pozemní digitální televize ve standardu DVB-T. V Říčanech u Prahy ho začne používat jako technické řešení místo IPTV společnost dvbexpert. Serveru DigiZone.cz to potvrdil jednatel firmy Jaroslav Pech.

Lukáš Polák: V Česku odstartuje placená pozemní televize, brzy ji naladíte nedaleko Prahy

České Radiokomunikace dnes po několika měsících obnovily vysílání digitálního rozhlasu DAB+ z pražského vysílače Strahov na kanálu 10D. V multiplexu jsou aktuálně šířeny stanice Radio City, Zet, Impuls, Evropa 2, Frekvence 1, Blaník, Pigy, Rockzone 105.9, Dechovka a Český Impuls.

Lukáš Polák: České Radiokomunikace obnovily „bubláček“ digitálního rozhlasu ze Strahova

Neskutečný veletoč předvedli při středeční volbě prozatímního ředitele Českého rozhlasu náměstci odstupujícího generálního ředitele Petera Duhana, šéfové programu a vysílání René Zavorala a regionálního vysílání Jan Menger. Oba byli radními Českého rozhlasu nominování do volby společně s technickým ředitelem ČRo Karlem Zýkou.

Jan Potůček: Jan Menger vysvětluje svoje tanečky ve volbě prozatímního šéfa Českého rozhlasu

Český rozhlas Plus, který se v nové podobě představí od 2. listopadu a ve stejné chvíli vstoupí v mono režimu i do analogového pásma VKV/FM, nechce být zpravodajskou ČT 24 bez obrázků a zároveň Radiožurnálem bez písniček.

Jan Potůček: Český rozhlas Plus na VKV nebude „ČT 24 bez obrázků“, slibuje Český rozhlas

Lukáš Polák, Jan Potůček: Sledovali jsme živě: Rada Českého rozhlasu nevybrala dočasného nástupce Petera Duhana

Mediální skupina Prima evidovala za třetí kvartál letošního roku dvouprocentní meziroční pokles tržeb. Vyplývá to z výsledku hospodaření jejího polovičního vlastníka, švédské skupiny Modern Times Group.

Lukáš Polák: Primě meziročně klesly tržby, zlepšení situace očekává díky novým kanálům

BRAND24

V rámci premiéry nového šestidílného thrilleru Mamon, jehož první díl bude uveden tuto neděli 25. října, chystá prémiový kanál HBO nejen tradiční volné vysílání u řady operátorů, které probíhá již od pátku 23. října, ale nabídne zájemcům i možnost udělat si obrázek o tom, jaké tituly nabízí videotéka HBO GO.

Lukáš Polák: HBO zpropaguje svou videotéku, výběr z HBO GO nabídne všem zájemcům

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).