Hlavní navigace

Přichází fanda, pátý program Novy. Na satelitu se objevila testovací pozice

30. 6. 2012
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Multiplex 4 se rozšířil do dalších regionů, odstartovala TV Pohoda a Slovak Sport.TV, Óčko přešlo do multiplexu 3 a ke startu se chystá fanda, pátý program Novy.

Start fandy, pátého programu Novy, je na spadnutí

Testovací pozice označená „fanda“ se objevila během pátku na satelitní pozici 23,5 stupně východně z družice Astra 3B. Jde o název připravovaného pátého programu televize Nova, který má od loňského srpna licenci pro celoplošné pozemní digitální vysílání a před několika dny ji doplnil i oprávněním pro vysílání na satelitu. Na testovací pozici, která zatím neobsahuje žádný video ani audio obsah, jako první upozornil server Parabola.cz. Podle informací serveru DigiZone.cz by měla Nova tuto neděli 1. července spustit na této pozici i u dalších operátorů promo smyčku fandy.

Nový program Novy má být zaměřen především na mladé muže. Nabídne řadu sportovních přenosů, ale také akční a krimi filmy a seriály. Nova si krátce před zahájením testů na satelitu registrovala ochranné známky k názvům pořadů Red News Night Show a K.O. Night Show. Zatím není jasné, zda bude fanda volně šířený, tedy bezplatný kanál a vstoupí i do DVB-T, nebo se zařadí po bok Novy Sport a MTV Czech jako třetí placený program Novy. Vysíláním na pozici 23,5 stupně východně se ale dostane k naprosté většině diváků satelitní televize v Česku.

Družice Astra
Foto: archiv DigiZone.cz

fanda, pátý program Novy, má v neděli spustit promo smyčku na satelitní pozici 23,5 stupně východně, kterou využívá Skylink a CS Link

Jan Potůček: Nova si registrovala Red News Night Show, K.O. Night Show a Grilování s Vodouchem

Multiplex 4 se rozšířil do dalších regionů, má však problémy

Čtvrtá televizní síť v pondělí prošla radikální proměnou, která by ji měla posunout na úroveň tří celoplošných multiplexů provozovaných či technicky zajišťovaných Českými Radiokomunikacemi. Ostravská společnost Digital Broadcasting, za kterou stojí majitel Rádia Čas a chystané televize Pohoda Radim Pařízek a bývalý generální ředitel televize Nova Vladimír Železný, slibuje rozšíření pokrytí multiplexu 4 z dosavadních 23 na 74 procent populace. V průběhu týdne ale měla síť velké technické problémy, v některých lokalitách vůbec nevysílala, nebo měla výpadky. A to včetně Prahy, kde nebyla funkční synchronizace vysílačů v jednofrekvenční síti na kanále 64.

Digital Broadcasting letos převzala kmitočty multiplexu 4 od Telefóniky, která nedokázala – přes opakované sliby i různé termíny startu nových vysílačů – dále rozvíjet a léta ji provozovala jen jako nekomerční experiment. Multiplex 4 bude možné v blízké době naladit už v 13 lokalitách, i když Digital Broadcasting do poslední chvíle tajil, z jakých vysílačů a s jakým výkonem. Z internetové databáze Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) ale nakonec vyplynulo, že kromě Prahy, Brna a Ostravy půjde o Plzeň, Ústí nad Labem, Karlovy Vary, České Budějovice, Velké Popovice, Jihlavu, Jablonec nad Nisou, Hradec Králové, Olomouc, Ostravu, Opavu, Uherské Hradiště a Zlín.

Radim Pařízek a Vladimír Železný teď mají před sebou těžký úkol. Podaří se jim do multiplexu 4 získat dostatek zákazníků?
Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská

Radim Pařízek a Vladimír Železný si problematickým startem multiplexu 4 uřízli ostudu. Podaří se jim všechny technické potíže vyřešit?

Jan Potůček: Startuje „nový“ multiplex 4. Kde ho naladíte a co nabídne?

Jan Potůček: Multiplex 4 už v řadě míst vysílá, objevila se i testovací smyčka nové TV Pohoda

Jan Potůček: Regionálnítelevize.cz vstupuje do multiplexu 4, bude vysílat v rámci TV Pohoda

Jan Potůček: Nova HD v multiplexu 4 zůstane, přibude i ČT 2 HD a patrně i hudební kanál

Jan Potůček: TV Pohoda zahájila vysílání. Je hodně omezené a označuje se dovětkem „Mini“

Jan Potůček: DigiZone.cz aktualizoval informace o multiplexu 4, i umístění a výkony vysílačů

Jan Potůček: Multiplex 4 se stále potýká s problémy, na řadě míst ho vůbec nejde naladit

Jan Potůček: Multiplex 4 vylepšil signál v Plzni, problémy má už jen obraz TV Pohoda

Jan Potůček: Multiplex 4: mnoho povyku pro nic? Zbývá den do ostrého startu

Jan Potůček: Multiplex 4: odstranili jsme problémy se synchronizací pražských vysílačů

Óčko se vrátilo do multiplexu 3 a je v DVB-T celoplošné

Celoplošně přes pozemní vysílače je možné od pondělí sledovat hudební televizi Óčko. V pondělí ráno tento program skončil v multiplexu 4, jehož prostřednictvím vysílal v Praze, Brně a Ostravě, a přesunul se do konkurenčního multiplexu 3, jehož prostřednictvím se jeho signál dostane až k 95,7 procentům obyvatel České republiky. Óčko to oznámilo prostřednictvím společné tiskové zprávy, kterou vydalo se společností Czech Digital Group (CDG), operátorem multiplexu 3 vlastněným Českými Radiokomunikacemi.

Diváci, kteří dosud přijímali Óčko pozemní cestou, jej nyní naladí z vysílačů Českých Radiokomunikací společně s ženským kanálem Prima love a několika regionálními televizemi, které rovněž vysílají v multiplexu 3. U některých set-top-boxů a digitálních televizorů, které samy neumí naladit nové programy, musí diváci spustit automatické vyhledávání televizních kanálů, aby se jim Óčko načetlo do programové nabídky.


Zdroj: Czech Digital Group

Aktuální pokrytí hudební televize Óčko v DVB-T prostřednictvím celoplošného multiplexu 3

Jan Potůček: Óčko jde do multiplexu 3, bude celoplošné. V multiplexu 4 končí

Jan Potůček: Óčko má v multiplexu 3 horší kvalitu obrazu než v síti 4. Zvolilo nejnižší datový tok

Jan Potůček: Óčku se první dva dny vysílání v multiplexu 3 zdvojnásobil podíl na publiku

Stručně

Způsob, jakým Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) rozhodla začátkem letošního roku o zániku historicky původní licence televize Prima, která od Nového roku vysílá na základě nové licence pod upraveným názvem Prima family, byl nezákonný. Na návrh Regionální televizní agentury (RTA) o tom rozhodl Městský soud v Praze, informoval ve čtvrtek odpoledne server Česká média, jehož provozovatel Jaroslav Berka původně vlastnil i RTA.

Jan Potůček: RTA uspěla s žalobou na nezákonný zánik licence původní Primy s regiony

Na programu nové dětské a rodinné televize Pohoda, která odstartovala v pondělí v celoplošném multiplexu 4, se bude podílet i satelitní regionálnitelevize.cz. Informovala o tom její výkonná ředitelka a jednatelka Eva Stejskalová. „Regionální a lokální televizní studia vysílající na satelitním programu regionalnitelevize.cz vstupují do DVB-T. A to na multiplexu 4 v rámci nově vznikajícího programu TV Pohoda,“ uvedla.

Jan Potůček: regionalnitelevize.cz vstupuje do multiplexu 4, bude vysílat v rámci TV Pohoda

Jan Potůček: regionalnitelevize.cz pořádá letní soutěž v geocachingu o 14 HD satelitních kompletů

Hlavní programová výhoda multiplexu 4 padla, olympijské přenosy v HD kvalitě na kanálech ČT 4 HD a ČT 2 HD nabídne i konkurenční multiplex 3. „Veřejnoprávní televize poskytne dva televizní programy v HD kvalitě s obsahem Letních olympijských her ČT 4 a ČT 2, které budou zařazeny do multiplexu 3. Ten svým digitálním televizním signálem pokrývá 95,7 procenta obyvatel České republiky,“ oznámila společnost Czech Digital Group (CDG), která je provozovatelem této vysílací sítě a stoprocentně ji ovládají České Radiokomunikace.

Jan Potůček: Multiplex 3 vypálil Pařízkovi s Železným rybník: taky nabídne ČT 4 HD a ČT 2 HD

Opožděně, ale přeci v pondělí na satelitu zahájil testovací vysílání nový sportovní kanál Slovak Sport.TV, který má ambici nahradit někdejší veřejnoprávní kanál Trojka od Slovenské televize. Diváci jej naladí volně na pozici 23,5 stupně východně, kterou využívají i dvě největší česko-slovenské satelitní služby Skylink a CS Link. Program bude vysílat nekódovaně do 1. července, poté bude přístupný na kartách Skylink pro všechny zákazníky až do konce letošního roku.


Foto pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

Snímek ze zahájení vysílání Slovak Sport.TV, nového slovenského sportovního kanálu, který chce nahradit zaniklou veřejnoprávní Trojku

Jan Potůček: Na satelitu odstartoval Slovak Sport.TV. Nekódovaně na pozici Skylinku a CS Linku

Do konce srpna chce nové Sdružení pro měření sledovanosti (SPMS) vybrat vlastního realizátora elektronického měření televizní sledovanosti v České republice, které bude existovat vedle stávajícího peoplemetrového projektu Asociace televizních organizací (ATO). Na středečním kulatém stolu k budoucnosti měření televizní sledovanosti v tuzemsku, který pořádá server MediaGuru.cz, to v Praze prohlásil generální ředitel televize Nova Jan Andruško.

Jan Potůček: Ředitelé Novy, Primy a ČT se sejdou u kulatého stolu nad dvojími peoplemetry

Jan Potůček: Nova chce vybrat vlastního provozovatele peoplemetrů do konce srpna

Jan Potůček: Barrandov požádá o informace k členství v novém sdružení na měření sledovanosti

Jan Potůček: Mediaresearch: tendr Novy na peoplemetry je nedůvěryhodný, nepůjdeme do něj

Jan Potůček: Stále ještě mohou zůstat jen jedny peoplemetry. Připouští to i Nova 

Zdeněk Duspiva, národní koordinátor přechodu na digitální televizního vysílání, ve středu předložil závěrečnou zprávu o digitalizaci. Spolu s koncem digitalizace končí i činnost Národní koordinační skupiny (NKS) při ministerstvu vnitra, která měla celý proces na starosti. Končí i role státu, který na začátku digitalizace vytyčil technický plán přechodu.

Čestmír Polák: NKS předložila závěrečný účet české televizní digitalizace a ukončila činnost

Pozici nejsledovanější televize v Česku ve středu obsadila Prima family. Hlavní kanál Primy v průměrném celodenním podílu na dospělém publiku těsně porazil Novu, když oslovil 20,29 procenta diváků starších 15 let, kteří zrovna trávili čas u televize. Nova vykázala celodenní podíl 20,08 procenta. U cílové skupiny diváků od 15 do 54 let, na kterou programuje Nova, ale bylo pořadí opačné: lídrem zůstala Nova s celodenním podílem 22,49 procenta, kdežto Prima family dosáhla podílu 16,62 procenta.

Jan Potůček: Prima family ve středu lídrem trhu, porazila Novu v celodenním podílu u D15+

Jan Potůček: Farma ve středu podlehla VIP Prostřenu na Primě family, její podíl klesl pod 20 %

Tipy C

Jan Potůček: Farma ve čtvrtek opět podlehla VIP Prostřenu, rozdíl mezi nimi se zvětšil

Jan Potůček: Medailonky třetí řady Farmář hledá ženu zatím nejúspěšnější, porazily i Comeback

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).