Hlavní navigace

Prezident Zeman budí vášně i na konci roku, médiím však svým vystupováním nahrává

27. 12. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Miloš Zeman se bude muset rozloučit s Hovory z Lán. Šéf Rozhlasu Peter Duhan už jeho vulgarity nechce ve vysílání slyšet. A není se čemu divit…

Hovory z Lán skončí kvůli Zemanově tvrdohlavosti

Prezident Miloš Zeman už s největší pravděpodobností nebude mít vlastní pořad na Českém rozhlase Radiožurnálu. Vyplývá to z rozhovoru s generálním ředitelem veřejnoprávního média Petera Duhana, který zveřejnil server Aktuálně.cz v rámci své videosekce DVTVPříští Hovory z Lán budou vysílány jako předtáčené. To je poslední rozhodnutí vedení Českého rozhlasu. S tímto rozhodnutím jsem seznámil pana prezidenta, které jsem mu zaslal v pátek. Neznám ještě jeho stanovisko, ale lze předpokládat, že s největší pravděpodobností na tuto možnost nepřistoupí, uvedl Duhan.

Předtáčením pořadu se chce Český rozhlas vyhnout možnosti, že by Miloš Zeman v Hovorech z Lán opět mluvil vulgárně, jako tomu bylo začátkem listopadu. Tehdy použil několik expresivních výrazů, které do vysílání nepatří. Vedení veřejnoprávního média si za to od Rady ČRo odneslo ostrou kritiku s tím, že došlo jak k porušení jeho zákona, tak i Kodexu Českého rozhlasu. Instituce přitom ještě začátkem prosince na svém webu informovala, že Hovory z Lán se budou vysílat v nezměněné podobě i nadále. Duhan moderátorovi Martinu Veselovskému řekl, že pokud Zeman na nabídku nepřistoupí, pořad jako formát zanikne.

Lukáš Polák: Hovory z Lán se budou předtáčet. Nebude-li prezident Zeman souhlasit, úplně skončí

Zpravodajský kanál Euronews by v nabídce pozemní digitální televize jistě řada diváků uvítala, alespoň ve velkých městech.
Autor: repro foto Euronews

Miloš Zeman v médiích vystupuje po svém. Pro ostřejší výrazy nechodí daleko.

Topfun opouští jeho hlavní tvář

Nejviditelnější tvář placené videotéky Topfun, obchodní ředitel Radek Přikryl, odchází ke konci roku z funkce i společnosti Topfun Media. Oznámil to prostřednictvím e-mailu obchodním partnerům a novinářům. „Moje práce na projektu Topfun se završí tento měsíc. Od ledna 2015 přijmu novou výzvu a věřím, že s mnohými z vás budu i nadále spolupracovat,“uvedl bez bližších podrobností. Přikryl už letos v září ukončil členství v představenstvu společnosti Topfun Media. Firmu zároveň stoprocentně ovládla pražská společnost Krokola, kterou vlastní investor se sídlem na Kypru.

Topfun v minulosti zakládala a většinově kontrolovala slovenská skupina J&T, které patří i televizní skupina Joj. Přikryl v něm zastupoval společnost, která zajišťovala technickou stránku věci. Zatím není jasné, zda došlo ke změně většinového vlastníka Topfun Media, spíše to však vypadá na pouhé přeskupení vlastnické struktury v rámci J&T. Do roku 2011 byla jediným akcionářem společnosti Topfun Media ostravská firma Trade&Technology, původní provozovatel největší české satelitní služby Skylink.

Jan Potůček: Videotéku Topfun opouští její obchodní ředitel Radek Přikryl


Foto: archiv DigiZone.cz

Radek Přikryl odchází z pozice obchodního ředitele společnosti Topfun Media.

Animal Planet projde proměnou

Dokumentární stanice chystá na 17. února příštího roku přechod na širokoúhlý formát. Vyplývá to z informací, které poskytla společnost Discovery Networks operátorům v Maďarsku. Vzhledem k tomu, že stejná verze stanice je dostupná i v České republice a na Slovensku, mohou očekávat klienti placených služeb v těchto zemích změnu i na našem trhu. Ve stejném termínu by mělo dojít taktéž k úpravě vizuálu stanice a program by tak měl dostat modernější kabát. Česká pobočka společnosti Discovery Networks zastupovaná agenturou Ewing PR zatím tuto změnu oficiálně nekomunikovala.

V souvislosti se značkou Animal Planet byla potvrzena i další novinka. 1. února dojde k přejmenování a proměně (rebrandingu) tohoto programu na Discovery Life. Podle informací z polských médií (viz například web media2.pl) byla tato novinka potvrzena pouze prozatím na tamním trhu, kde je dostupná odlišná verze programu oproti CZ nebo SK trhu. Je však možné, že k proměně Animal Planet na Discovery Life dojde časem i na našem trhu. Na obou trzích bývalé federace je dostupná tato dokumentární stanice i ve verzi s vysokým rozlišením (HD). Ta logicky vysílá ve formátu 16:9 od samotného počátku.

Lukáš Polák: Dokumentární kanál Animal Planet chystá přechod na širokoúhlý formát


Repro foto: Animal Planet

Formát 4:3 už dávno není pro dokumentární stanici důstojným poměrem stran.

Stručně

Takzvaný Material Design, který sjednocuje po vizuální stránce řadu aplikací fungujícím na operačním systému Android, už začal používat také Chromecast – streamovací zařízení, jež po připojení do televizoru dodá zařízení video i audio obsah z internetu.

Lukáš Polák: Chromecast od Googlu s přepracovaným prostředím pro systém Android

S nabídkou programů HBO, která je přímou konkurenci k podobné akci od satelitního operátora Skylink, přichází za zákazníky služba freeSAT provozovaná společností UPC DTH. Noví zákazníci, kteří si aktivují jeden z balíčků freeSAT medium, freeSAT plus nebo SuperPak, k němu nyní automaticky získávají také balíček HBO Pak.

Lukáš Polák: Operátor freeSAT přichází s akcí na HBO, oproti nabídce Skylinku však zaostává

BRAND24

Nabídka digitálního rozhlasového vysílání ze sousedního Bavorska bude od začátku roku 2015 opět bohatší. Na 12. ledna naplánovala svůj start nová stanice Kultradio.fm. Vzhledem k tomu, že vysílatel však očekával zvýšení zájmu o DAB přijímače před Vánocemi, své promo vysílání v zemském multiplexu na kanálu 12D spustil už v pondělí 22. prosince.

Lukáš Polák: Kultradio.fm vstoupilo do nabídky digitálního rozhlasu, signálem pokrývá i část Čech

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).