Hlavní navigace

Přehled Full HD televizorů na českém trhu. Mohou mít úhlopříčku i dva metry

26. 10. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Gogen
I když se kolem nás poslední dobou točí samé extra TV technologie, není dobré zapomínat na ty staré a stále ještě prodávané. Tady je malá ochutnávka.

Klasika stále táhne a televizory s rozlišením Full HD, tedy 1920 × 1080 obrazových bodů, už mezi klasiku patří. Nabídka je kupodivu stále hodně široká, i když to v sezóně 2014/15 vypadalo na rychlý útlum.

Rozsáhlá je tudíž i nabídka úhlopříček, které v extrémních případech končí u pomalu 80 palců, tedy neuvěřitelných dvou metrů. Rozlišení HD Ready sice stále přežívá (nyní jde v drtivé většině jen o ty nejmenší úhlopříčky), ale náš přehled bude tentokráte opravdu zaměřen pouze na „dobrý standard“, tedy Full HD.

A i když ho zakoupíte i ve 22 palcích (56 cm) – viz tabulka, kde je uveden i Hyundai FL 22111 – zaměříme se na standardnější pokojové velikosti od 32 palců, tedy 81 cm, výše.

LG v řadě LF58 nabízí Full HD televizory od 81 cm do 140 cm. Například solidně vybavená chytrá 50LF580V přijde na 15.600 Kč. Nemá ještě unixový WebOS, ale pracuje s ověřenou platformou NetCast.
Autor: LG

LG v řadě LF58 nabízí Full HD televizory od 81 cm do 140 cm. Například solidně vybavená chytrá 50LF580V přijde na 15600 Kč. Nemá ještě unixový WebOS, ale pracuje s ověřenou platformou NetCast.

Současná nabídka

V rozlišení Full HD seženete jak malé, tak vysloveně velké a dokonce i obří úhlopříčky a škála bývá zakončena nějakými 60, 65 palci, tj. 152, resp. 165 cm, což je poněkud překvapující. Někdy ale najdete – jak už bylo řečeno – i podstatně větší velikosti, i když po pravdě řečeno, na rozlišení Full HD je už 55" (140 cm) dost a dost a obrazový bod se neúměrně zvětšuje stejně, jako nutná pohledová vzdálenost, a to vůbec nemyslím výrobci udávanou minimální.

Pokud půjdeme na opačnou stranu, tedy k co nejmenším velikostem, dospějeme k 22", tedy k 56 cm. To je to nejmenší, co jsem s rozlišením Full HD našel.

Na 40 palcích, tj. 102 cm, se Full HD poprvé potkává s Ultra HD (4K), a i když se špička přesunula právě k němu a Full HD tak celkově vzato představuje „jen“ zmiňovaný „dobrý standard“, pořád tu můžete najít špičkovou výbavu.

A pro běžné potřeby dosti špičkovou.

Nahrávání či Timeshift, tedy sledování živého televizního vysílání se zpožděním, jsou u Full HD běžné funkce a u malých a menších značek jsou také zcela automatické (vzpírá se v podstatě jen tvrdošíjný Panasonic).

Kolem 102 cm už také narazíte na televizory vybavené plnohodnotnými operačními systémy, zvláště pokud jste ochotni si připlatit. Běžnější jsou však o stupeň dva výše.

Dnešní nejobvyklejší výbava rozhraními u levného chytrého televizoru s úhlopříčkou 81, resp. 102 cm (Hyundai FL 32411 Smart).
Autor: Hyundai

Dnešní nejobvyklejší výbava rozhraními u levného chytrého televizoru s úhlopříčkou 81", resp. 102 cm (Hyundai FL 32411 Smart).

Co najdete v přehledu

Pro vaše první srovnání před nákupem nabídneme především úhlopříčky od 100 do 127 cm, tedy 40 až 50 palců. Více, tedy typicky 55" (140 cm), kterých je ve Full HD také dost, jsou už co do instalace komplikovanější nejen kvůli udávané pohledové vzdálenosti, která musí být vždy větší než u Ultra HD (4K), a to zhruba o třetinu.

Mějte také na paměti, že výrobci se poslední dobou snaží trochu povzbudit nabídku rozměrných přístrojů umělým snižováním pohledové vzdálenosti. Jistě to souvisí i se stavem nejen u nás trhu, kde například podle posledního průzkumu společnosti Mediaresearch z dubna 2015 vlastní televizor s HD rozlišením, tedy HD Ready nebo Full HD, jen 56 % českých domácností.

Rozlišení Full HD má navíc ve světě Ultra HD (4K) stále smysl, nemluvě o tom, že při české vysílací kvalitě je to dobrá koupě i z tohoto důvodu. Vhodná je však podle mého názoru jen do určité úhlopříčky a někdy kolem 48, 50 palců se to láme. V tomto okamžiku bych za momentálního stavu věcí vsadil spíše na velmi kvalitní Ultra HD. Nebo takové, které je puristické, ale má vysoce kvalitní resamplování. O tom je to momentálně nejvíce.

Co se týče obvyklých přehledových tabulek, ty najdete ke stažení na konci článku. Kvůli přehlednosti nabídky jsou dvě a rozdělení proběhlo na 102 cm, tj. 40".

Tato úhlopříčka představuje v našem případě hranici mezi malými a většími, resp. velkými, televizory. Navíc právě na této velikosti začínají přístroje s rozlišením Ultra HD (4K). Zatímco ale nejlevnější z nich pořídíte za asi 14 000 Kč, za Full HD zaplatíte klidně i hluboko pod 10 000 Kč.

Neříkám ovšem, že při stejné výbavě…

Jak se orientovat v tabulce

Ceny tentokráte nejsou doporučené koncové od výrobců, nýbrž jsou přímo brány z velkých obchodů, z nichž jsem při tomto přehledu vycházel. Šlo o Alza.cz, CZC.cz, Euronics.cz a Mall.cz.

Bod „chytrá TV; Wi-Fi“ je zřejmý, nicméně stále platí, že Wi-Fi je buď zabudovaná (drtivá většina televizorů), nebo tzv. Wi-Fi Ready, takže je televizor připraven pro zasunutí dokoupitelného USB adaptéru.

Ten jako obvykle musí být kompatibilní, a tudíž firemní.

Položka „tuner a zvuk“ je sice taktéž jasná, nicméně výrobci, resp. prodejci (vždy jsem se snažil parametry zkontrolovat, resp. brát přímo od výrobce) poslední dobou neuvádějí, zda je televizor schopen příjmu DVB-T v HD (MPEG-4) či nikoli.

Jasnější je to už v případě DVB-T2, kde je drtivá většina televizorů na domácím, potažmo evropském trhu s kodekem H.264/HEVC, takže pro budoucí české vysílání nepoužitelná. Televizory s podporou H.265/HEVC na tunerech DVB-T2/S2 má zejména Samsung, ale i další značky, týká se však povětšinou jen hodně drahých přístrojů.

V tomto přehledu jsme se však orientovali na přístroje pro běžného či trochu náročnějšího zákazníka, tj. do zhruba 25 000 Kč. Tam je podpora HEVC hodně omezena a vše se má skokově změnit až příští rok, tedy v kolekci 2016/17.

Celkově vzato jsem se vždy snažil údaje v tabulkách křížově ověřit. Pokud to nebylo jasné ani potom, nebo byly údaje podezřelé, raději jsem je neuvedl.

BRAND24

KE STAŽENÍ:

Přehled Full HD TV – do 102 cm – tabulka (XLS): Full HD TV – do 102 cm – tabulka

Přehled Full HD TV – nad 102 cm – tabulka (XLS): Full HD TV – nad 102 cm – tabulka

Full HD, nebo Ultra HD?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).