Hlavní navigace

Předseda Rady ČTÚ: Digitalizace televizního vysílání je už nezastavitelná

21. 9. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
21. 9. 2010

UVNITŘ GRAF Proces přechodu ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání v České republice probíhá podle plánu a je už prakticky nezastavitelný. Na setkání s novináři to v pondělí v Praze řekl předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák. Úřad se dokonce domnívá, že by bylo možné digitalizaci ještě urychlit, aby skončila k 11. listopadu příštího roku a nikoli 30. června 2012, jak s tím počítá Technický plán přechodu.

K TÉMATU: ČTÚ: Rozdílné termíny startů multiplexů 1 a 2 odvádějí diváky k satelitu

Když to porovnám s vývojem některých sousedních zemí na východ, tak jsem spokojen. I když to není dobré měřítko, prohlásil Dvořák. Na urychlení termínů spouštění některých digitálních a vypínání analogových vysílačů by se podle něj musely shodnout všechny dotčené subjekty. Tedy provozovatelé analogových i digitálních televizí a televizních vysílačů. Taková shoda ale podle Dvořáka zatím nepanuje.

Graf vývoje pokrytí jednotlivých analogových televizních programů a digitálních sítí od začátku digitalizace v červnu 2008 (Zdroj ČTÚ, obrázek kliknutím zvětšíte)

BRAND24

Myslíme si, že by bylo reálné dosáhnout kompletního vypnutí analogového vysílání i v těch dvou výjimečných oblastech k 11. listopadu 2011, tvrdí přesto Dvořák. To by znamenalo, že analogové televizní vysílání na Jesenicku a Zlínsku by neskončilo až v červnu 2012, ale již v listopadu příštího roku. Podle ČTÚ je dlouhý souběh analogového a digitálního vysílání ze stejných vysílačů neekonomický a čekání na zemský digitální signál odvádí diváky k jiným formám příjmu digitální televize, především v satelitu.

Dvořák také upozornil, že Evropská komise požaduje po členských státech Evropské unie, aby ukončily analogové televizní vysílání do 1. ledna 2012, což by bylo možné stihnout přijetím tohoto zrychleného plánu dokončení digitalizace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).