Hlavní navigace

Předčasně zapínat digitál ano, vypínat analog ne

27. 9. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Česká digitalizace se dostala do docela zajímavé situace. Televize pochopily, že pokud celý proces neurychlí, uteče jim hodně diváků k satelitu a jiným, neterestrickým digitálním platformám. To by bylo nepříjemné: jak potom obhájit enormní náklady spojené s pozemním vysíláním? Dřívější zapínání digitálních vysílačů vede logicky k požadavku dřívějšího vypínání analogu. Ale s tím televize narazily u Českých Radiokomunikací.

Není to jen spor o Ještěd

Chceme zapínat digitální vysílání z Ještědu dříve, než je v Technickém plánu přechodu, oznámila koncem letních prázdnin televize Nova. České Radiokomunikace nebyly proti, pokud se proti změně termínu nepostaví Český telekomunikační úřad. Nepostavil. Jenže Nova nechce na Liberecku jen předčasně zapínat digitální vysílání, ale také vypínat analog. Alespoň bychom něco ušetřili, vysvětluje generální ředitel Novy Petr Dvořák. Zcela logicky. Nač ze stejného vysílače vysílat více než rok analogově i digitálně zároveň?

Jenže v tomhle případě Nova narazila. České Radiokomunikace samozřejmě rády zapnou digitální vysílání dříve. Představa, že by také měly předčasně vypnout analog, se jim ale nezamlouvá. Selský rozum říká: chtějí co nejdéle inkasovat za vysílání jedné televize z jednoho vysílače dvojí peníze. Asi to tak částečně i bude. Jenže i České Radiokomunikace mají nějaký byznys plán na celou dobu digitalizace a počítají asi s nějakými příjmy, za které pak na druhé straně upravují vysílače a instalují nové vysílací antény.

Lze vůbec smlouvy s ČRa vypovědět předčasně?

O sporu Novy a Českých Radiokomunikací moc podrobností neznáme. Je to tak, že Nova sice chce předčasně zahájit vysílání „svého“ multiplexu 2 z Ještědu, ale podmiňuje ho i dřívějším vypnutím analogu z tohoto vysílače? Pokud ano, jak jsou psané smlouvy mezi Českými Radiokomunikacemi a analogovými televizemi – umožňují předčasné vypovězení, a pokud ano, za jakých podmínek? Nebylo by to pro Novu nakonec natolik nevýhodné, že se skřípěním zubů dodrží Technický plán přechodu a žádné předčasné zapínání digitálu a vypínání analogu se konat nebude?

České Radiokomunikace totiž tvrdí, že míč je na straně Novy. Ona dosud nezaslala písemný požadavek na ukončení smlouvy a vypnutí analogového vysílání. Takže ředitel Novy na jednu stranu říká, že chce předčasně vypínat analog, na druhou ale nepodniká nic k tomu, aby se tak reálně stalo. Napadá vás jiné vysvětlení, než že smlouva s Českými Radiokomunikacemi tak lehké vypovězení neumožňuje? Dává to smysl: která firma by si do smlouvy nezapracovala podmínky výpovědi a určitou výpovědní lhůtu, případně i sankci? Jak dlouhá je asi tato lhůta a jak vysoká je sankce v případě analogového vysílání z Ještědu?

BRAND24

Předčasné vypínání i na Ústecku?

Nova se koncem prázdnin domluvila s Českou televizí i na předčasném vypínání analogového vysílání z hlavního chomutovského vysílače Jedlová hora (důvodem ale nebyla snaha o rychlejší digitalizaci, nýbrž o to, aby multiplex 2 získal definitivní vysílací kanál 35 na Chebsku a Jáchymovsku), a obě televize dokonce deklarovaly zájem předčasně vypnout analogové vysílání v celé územní oblasti Ústí nad Labem. Místo v srpnu příštího roku by tak nejraději učinily už v lednu. České Radiokomunikace k tomuto plánu mlčí. Radši. Ze severočeské Bukové hory se souběžně oběma způsoby vysílá už dva roky a ještě rok by to tak mělo být.

Všichni jsou na ně naštvaní, řekl mi tento čtvrtek na kulatém stolu DigiZone.cz zástupce jedné z velkých analogových televizí. České Radiokomunikace ale opakují známou větu: pokud chtějí vypnout analog, ať nám pošlou písemnou výpověď smlouvy s termínem vypínání. Zatím to prý žádná televize neudělala. Na celém sporu je ale něco pozitivního. Ještě přede dvěma lety Nova všemi prostředky zdržovala digitalizaci, teď ji chce – pod tlakem finanční krize a snižování nákladů na nesmyslně dlouhé souběhy analogového a digitálního vysílání – urychlit. Není na škodu, když si tentokrát vychutná chování dominantního hráče na trhu z trošku jiné pozice, než je zvyklá.

Komu dáváte v tomto sporu více za pravdu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).