Hlavní navigace

Přechodné multiplexy měly za týden skončit, ale mají prodlouženo

24. 5. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
24. 5. 2007

Zemské digitální televizní vysílání bude v České republice dál fungovat v přechodných sítích A, B a C a na definitivní multiplexy si diváci budou muset počkat. Operátoři Radiokomunikace (multiplex A), Czech Digital Group (multiplex B) a Telefónica O2 (multiplex C) dostali k provozování televize individuální oprávnění od Českého komunikačního úřadu (ČTÚ) 15. července 2004 s platností do 31. května 2007. Příští čtvrtek přechodné multiplexy ale ani neskončí, ani nepřejdou na definitivní sítě 2, 3 a 4. Místo toho se v těchto sítích bude vysílat dál, a to minimálně do ledna 2008. DigiZone.cz to potvrdily všechny zúčastněné strany.

Ředitel úseku vysílacích služeb Radiokomunikací Martin Roztočil uvedl: Máme dohodu s ČTÚ, která nám prodloužila platnost přechodného multiplexu A do ledna 2008. Síť 2 bude řešená samostatně. Předseda představenstva Czech Digital Group (CDG) Leoš Pohl řekl, že v případě CDG se prodloužení netýká celé sítě: Prahu máme prodlouženou. O dalších lokalitách jsme zatím s ČTÚ nejednali, protože tam momentálně vysílat neplánujeme. Myslím si, že by další (nevyužité) oprávnění znamenalo nehospodárné zacházení s kmitočtovým spektrem. Doplnil také: Všichni teď čekáme, jak dopadne jednání kolem digitální novely.

BRAND24

Neskončí ani multiplex C, ve kterém Telefónica O2 digitální vysílání v současnosti jen testuje. Rozhodně prodlužujeme, věc se zatím ale ještě řeší, zmínil pro DigiZone.cz tiskový mluvčí společnosti Martin Žabka. Předsedu Rady ČTÚ Pavla Dvořáka jsme zastihli na dovolené, ze které čtenářům DigiZone.cz a divákům digitálního vysílání vzkázal: Nejsme takoví kaskadéři, abychom dovolili výpadek sítí. Příslušné dokumenty budou samozřejmě připravené včas.

Radikomunikace a CDG potvrdily, že mají prodloužení platnosti svých sítí už v ruce. Telefónica O2 by ho měla získat v nejbližších dnech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).