Hlavní navigace

Přechod na DVB-T v Polsku začne letos na podzim, skončí v srpnu 2013

15. 1. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
15. 1. 2009

POLSKÝ PLÁN PŘECHODU UVNITŘ Polsko už má časový plán přechodu na zemské digitální televizní vysílání a vypínání analogových televizních vysílačů. Na mimořádní tiskové konferenci ho ve středu ve Varšavě zveřejnila polská Rada pro rozhlas a televizi. Dokument podle serveru Satkurier.pl počítá se zahájením přechodu letos na podzim, a celý proces skončí 31. srpna 2013, rok po termínu doporučeném Evropskou komisí a vypnutí zemského analogového televizního vysílání v České republice.

DOKUMENT: Polský plán přechodu na zemské digitální televizní vysílání (polsky)

Harmonogram digitalizace rozděluje Polsko do 44 samostatných oblastí, po kterých se budou postupně spouštět digitální a vypínat analogové vysílače. Výstavba prvního celoplošného multiplexu, který bude stejně jako další dvě plánované digitální sítě vysílat v kompresním standardu MPEG-4 a počítá se v něm se sedmi televizními programy ve standardním rozlišení obrazu, potrvá od podzimu 2009 do července 2011.

BRAND24

Druhý multiplex, na jehož operátora vypíše Úřad pro elektronickou komunikaci výběrové řízení do měsíce, bude obsahovat tři programy vybrané v licenčním řízení Radou pro rozhlas a televizi, jeden lokální program a operátor si bude moci další tři programové pozice obsadit podle vlastního výběru. Třetí multiplex bude veřejnoprávní a zaplní ho pouze programy Polské televize. Zpočátku by měl mít pokrytí okolo 20 procent území Polska.

První tři polské multipexy budou obsahovat volně šířené programy a kromě televizí ve standardním rozlišení mohou nabídnout také HDTV. Podle serveru Satkurier.pl to ale není příliš pravděpodobné. Jako první v Polsku začnou řádně digitální vysílat regiony Zelená Hora, Zagaň, Varšava a Poznaň, a to ještě letos. K prvnímu vypínání analogu dojde v září a říjnu 2010 v Zelené Hoře a Zagani. Metropole Varšava ukončí analogové televizní vysílání v září až říjnu 2012 jako součást páté etapy vypínání analogu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).