Hlavní navigace

Pragmatismus zvítězil nad nenávistí? CME platí Železnému za Fandu

26. 8. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Přiznám se, že jsem vstup Fandy do pozemního multiplexu 4 neočekával. Z jednoho prostého důvodu: operátora téhle sítě z jedné čtvrtiny vlastní bývalý šéf Novy Vladimír Železný.

Jak se ale ukazuje, osobní vendeta majitelů Novy vůči jejímu někdejšímu šéfovi a zakladateli Vladimíru Železnému má své hranice. CME si mohla pro pozemní vysílání Fandy vybírat mezi multiplexem 3, který prostřednictvím své dceřiné firmy Czech Digital Group provozují České Radiokomunikace a multiplexem 4, který sice nemá tak dobré pokrytí, ale nabízí o poznání menší poplatky za šíření signálu. Na Nově tedy zvítězil pragmatismus nad nenávistí, Fanda šel do multiplexu 4, i když tuto síť ze čtvrtiny vlastní právě Vladimír Železný.

Pokud by operátor téhle sítě, ostravská společnosti Digital Broadcasting, vydělával, lze to interpretovat i tak, že Nova teď platí Železnému za jeho služby, resp. že Železný vydělává na Nově. Jenže multiplex 4 zcela jistě nevydělává, spíš naopak: Fanda je zřejmě jediným platícím klientem této sítě, a jedna televize nepokryje ani její provozní náklady. V síti 4 sice vysílá ještě televize Pohoda, ta však patří majitelům multiplexu a ti si tak mohou maximálně platit z pravé kapsy do levé, ale rozhodně na tom nevydělají. „Hádéčkové“ programy ČT 1 a Nova patrně za vysílání v síti 4 neplatí nic, je to takové promo, které má přitáhnout pozornost diváků, aby si multiplex 4 naladili.

Tipy C

Rentabilitu Pařízkovy a Železného vysílací sítě zajistí prý až čtyři platící klienti. Kromě Novy by mezi nimi brzy mohla přibýt Česká televize, která chce v příštím roce spustit pátý program, dětský kanál s pracovním názvem ČT 3. Mezi Digital Broadcasting a Kavčími horami již proběhly jakési námluvy v podobě vzájemného „oťukávání“ před odbornou veřejností. ČT si sama uvědomuje, že dětský kanál do svého vlastního veřejnoprávního multiplexu nenacpe a že multiplex 3 by mohl být v době spouštění ČT 3 plný. Vždyť už teď v něm vysílají dvě celoplošné televize a ve většině krajů nějaký regionální program. V říjnu má přibýt celoplošná TV Metropol a příští rok patrně i čtvrtý program Primy.

Sečteno a podtrženo, multiplex 3 bude mít ve většině lokalit obsazeno pět programových pozic a nadále v něm vysílá i křesťanské Rádio Proglas. Dětskému kanálu ČT tak patrně opravdu nezbude nic jiného, než zamířit do multiplexu 4, byť by to zřejmě bylo dočasné řešení do doby, než se přejde na vysílání ve standardu DVB-T2 a veřejnoprávní multiplex zásadně zvýší svoji kapacitu. Jedno je jisté: multiplex 4 se stává relevantním hráčem na trhu pozemní digitální televize. Mít za klienty Novu a ČT, tedy nejbohatší televize u nás, je zkrátka sázka na jistotu.

Která z dalších chystaných televizí se podle vás objeví v multiplexu 4?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).