Hlavní navigace

Poznáváme svět

25. 4. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Nova
Neřekl bych, že pořad „Tvoje tvář má známý hlas“ vypovídá něco speciálně o českých divácích, protože jde o franšízu titulu „Your Face Sounds Familiar“.

Tu vyvinul známý poskytovatel televizních formátů, společnost Endemol, a běží od roku 2011 ve více jak 30 zemích světa a spojuje potřebu po zábavě a známých tvářích s komickým efektem převleků. Samozřejmě chvíle, když Petr Rychlý s načerno obarvenou tváří à la Louis Armstrong vypráví česky a se svou typickou dikcí fousaté vtipy, může na někoho působit ani ne tak komicky, jako spíš trapně. Nicméně hranice mezi komikou a trapností je subjektivní a podle čísel sledovanosti divákům Novy tahle rovina zcela vyhovuje.

Možná bychom mohli najít určitou paralelu v tom, kdy se za normalizace v rádiích nehrály zahraniční písně, takže je prominentní čeští zpěváci česky přezpívávali – Beatles počínaje a třeba Alphaville v případě Karla Gotta konče. A když se podařilo Hance Zagorové v rámci jedné takové adaptace dotáhnout na obrazovky Československé televize i živého Itala Drupiho, tak z toho hospodyňky vlhly.

Díky izolaci od zbytku světa tyhle inspirace leckomu prošly – třeba Olympic má v podstatě předrevoluční alba jako pokaždé od jiné kapely. Ulice zní jako Pink Floyd, Laboratoř se snad inspirovala Kraftwerkem, Zelená zas jako pecka od Europe. Celé mi to připomíná reklamu na pivo Braník z devadesátých let, kdy si mladý kluk sedne do hospody ke starým strejcům a ti ho poučí: Chtěls poznat svět, co? Kam bys chodil, tady to všechno máme. Podívej – ta pěna, ta vypadá jak Himaláje. A pivo šumí jako Niagára.

BRAND24

Takže teď máme všechny ty hvězdy v televizi a lidi se baví. Samozřejmě to celé marginalizuje všechny ty umělce na jednoduché znaky – Armstrong je černý a cení zuby, Kiss mají pomalované obličeje…

Ale proč nad tím víc dumat, je to jen taková televizní zábava.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Producent a komentátor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).