Hlavní navigace

Potřebuje Slovensko další satelitní platformu?

25. 10. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 491107
Začátkem příštího roku by měla na Slovensku odstartovat již pátá satelitní platforma, kterou zakládá Slovak Telecom. Vedle UPC Direct, Skylinku, Digi TV a CS Linku tak přibude Magio TV, a diváci budou mít větší výběr, což může snížit cenu všech těchto služeb. Jenže je otázkou, zda může nová platforma nabídnout něco víc a zda bude mít vedle zbylých platforem šanci oslovit slovenské diváky.

Za málo peněz hodně muziky?

Platforma Magio TV hodlá nabídnout satelitní alternativu vůči IPTV nabídce Magio, kterou Slovak Telekom provozuje od roku 2007. Služba ale bude mít na satelitu výrazný handicap v podobě omezené transponderové kapacity a absence interaktivních služeb známých z IPTV. To jsou hned dva výrazné faktory, které mohou službu v očích diváků ohrozit. Samotná značka Magio je mezi diváky známá především díky inovacím, které T-Com coby jeden z prvních IPTV operátorů na Slovensko přinesl. Funkce jako digitální nahrávání videa na disk, zastavení živého přenosu v průběhu sledování nebo interaktivní půjčovna filmů jsou výhody kabelové sítě Magia, které nepůjdou přesunout na satelit.

Jedinou konkurenční výhodou této značky na satelitu tak může být její cena. Pokud Magio dokáže nabídnout hodně muziky za málo peněz (byť jen v podobě kombinace několika domácích stanic a stovky nekódovaných satelitních programů), může být služba konkurenceschopná vůči Digi TV, která díky nízké ceně dominuje na slovenském trhu satelitních platforem.

Bude Magio „umět dobře česky“?

Kromě samotné Digi TV se Magio se bude muset vypořádat zejména s konkurencí Skylinku a CS Linku. Obě firmy sice nenabízejí satelitní komplet v ceně služby, ale přináší na trh nabídku nejatraktivnějších neplacených českých a slovenských televizí, a ještě i balíčky placených programů za rozumnou cenu. Tomu se těžko konkuruje, zvláště když obě zmiňované platformy působí i v České republice, a tudíž mohou slovenským divákům nabídnout i určitý bonus v podobě některých jinak nedostupných českých stanic – samozřejmě neoficiálně.

Pokud jim Magio bude chtít účinně konkurovat, bude muset umět dobře česky. Kabeloví operátoři totiž postupně povinně vyřadí české stanice (zejména ještě dodnes všudypřítomnou Primu) s výjimkou veřejnoprávní České televize, a stejná povinnost se patrně dotkne i Magia. Jakou alternativu ale může tento operátor divákům nabídnout? Pokud znáte exkluzivní a velice atraktivní kanál, který ještě žádná jiná platforma na Slovensku nenabízí, přihlaste se. Zatím se zdá, že pokud si Magio nevytvoří vlastní nabídku exkluzivních programů, nemá diváky čím oslnit. Může totiž nabídnout jen to, co už nabízí některá konkurenční platforma.

Tipy C

Hrozbou může být výměna abonentských karet mezi Čechy a Slováky

Výraznou hrozbou může být přátelská výměna abonentských karet Skylinku a CS Linku mezi českými a slovenskými diváky. Slováci rádi sledují české, a Češi zas původní slovenské programy. Pokud kabeloví operátoři na obou stranách bývalé federace vyřadí z nabídek kanály, které oba národy spojují, jedinou alternativou pro tyto diváky bude satelitní příjem přes kartu registrovanou ve druhém státě.

Tato rizika by si měl každý nový provozovatel satelitní televize uvědomit. Magio určitě nepůjde za hranu zákona, a tedy nenabídne slovenským divákům ani Novu, ani Primu, ani další české kanály. Je tak otázkou, v čem se vlastně může lišit oproti ostatním platformám. I kdyby ale nepřinesla nic nového, zázemí silné společnosti Slovak Telekom ji může zajistit významný podíl na trhu. Operátor si patrně dovolí výrazně vyšší investice do reklamy a marketingu než většina konkurenčních platforem. Přinese to satelitnímu Magiu úspěch? Nechme se překvapit.

Může Magio TV ohrozit pozici ostatních platforem na Slovensku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).