Hlavní navigace

Pošta pro tebe – prvoplánově okouzlující dojetí za pár šupů

21. 2. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Je to skoro rok, kdy jsem na těchto stránkách recenzoval vynikající pořad České televize Kousek nebe. Byl to pořad navýsost potřebný a důležitý.

Pořad pomáhající lidem, kteří to skutečně potřebují, protože jsou nemocní, chudí, bezmocní atd., protože se o ně nikdo, ani náš stát, nepostará. Pořad, který jim plnil tajná přání, jejich sny, které by navždy zůstaly pouhými představami, nebýt ČT. Navíc se diváci dostávali s účinkujícími do nejrůznějších prostředí u nás i v zahraničí. Meritem pořadu nebyl dialog ve studiu, ale realita splněného přání.

Kousek nebe vystřídal na obrazovkách veřejnoprávní televize omšelou, nudnou, stereotypní a levnou Poštu pro tebe, jenž nepřinášela nic nového a dokola opakovala to samé, ten samý vzorec. Po letech se před kamerami sešli lidé, kteří se dlouho neviděli a někdy se ani vidět nechtěli.

Zřejmě proto, že se vedení ČT jednoznačně domnívá, že tato „dojímavá nuda“ je zábavnější a podstatnější pro její diváky, byl Kousek nebe po roce opět nahrazen Poštou pro tebe.
„Okouzlující“ Ester Janečková, milovnice různých menšin, vítá ve studiu lidi, které pošťák Ondra vyhledává a navštěvuje po celé republice, aby přijeli do pražského televizního studia a přiměli diváky k ronění slz.

V posledním dílu, vysílaném tento týden, hledá homosexuální Ondra svou matku, která ho odložila krátce po porodu, případně i další své příbuzné. Je to vyučený kadeřník, který se ale v učení nic moc nenaučil, a tak dělal všechno možné, včetně cirkusáka, a skončil jako číšník. Ve své práci je, jak tvrdí, „spokojený jak pejsek“. Teď má již druhého sexuálního partnera a jak říká „okouzlující“ Ester: „Mají se hezky a to je moc dobře.“ Přítel ho podpořil v hledání matky a ve zviditelnění se v televizi.

Pošťák Ondra našel matku, která žije prakticky jako bezdomovkyně, je celá rozklepaná a plně uznává, že byla nezodpovědná matka, že odložila všechny svoje čtyři děti a prohlašuje, že si to vyčítá. Pošťák Ondra najde i sestru Karin, která má dvě děti a stará se o ně sama. Je tedy o poznání zodpovědnější než její matka.

Do studia dorazí za Ondrou nejprve matka. Syn je z matky trochu neklidný a zdá se, že z ní není nadšený. Přesto zahraje celkem zdařile dojetí. Potom se matka usadí v publiku, načež je přivedena Karin. Ta se ráda potká s bratrem, ale vidět matku zcela odmítne. Takže odejde s Ondrou do zákulisí. Přes její zásadní odpor, přes to, že říká, že takového člověka, který ji odložil, nepotřebuje a nechce, slíbí „okouzlující“ Ester, že v zákulisí jim setkání umožní. ČT tedy umožňuje setkání lidem, kteří si to přejí, a nutí do nich ty, kteří o to sebeméně nestojí. Trochu to připomíná současnou migrační politiku evropských vlád.

V druhém vstupu je představen roztomilý starý pan učitel a muzikant, který se setká s kamarády muzikanty z vojny. Tři osmdesátníci mají ze setkání upřímnou radost. Vrchol pořadu je ve větě jednoho starého pána: „Ještě nechceme končit.“

Česká televize zaměnila pořad velice prospěšný a správný, v němž dojetí a slzy rovněž hrají obrovskou úlohu, za pořad zcela zbytečný. Je otázka, proč k tomu došlo. Možná proto, že „okouzlující“ Ester si rok stěžovala všude, kde mohla, že jí zrušili pořad. Dokonce i v bulváru se často snažila budit soucit a pomáhala si nešťastným případem svého homosexuálního příbuzného, který spáchal sebevraždu.

BRAND24

Bez ohledu na individuální tragedii toho chlapce bylo celé vystupování „okouzlující“ Ester dryáčnické, pouťové, nízké, útočící neomaleně na city a zdůrazňující především to, jak ona je morálně čistá a skvělá a jak je svět vůči ní a vůči celé její rodině krutý. A účel světil prostředky. „Okouzlující“ Ester opět „okouzluje“ své diváky z obrazovek České televize.

Nemám nic proti tomu, aby jakákoliv televize vysílala cokoliv, co se jí zamane. Vždy je možno přehodit na jiný program nebo – nejlépe – přístroj vypnout. Je mi jen upřímně líto, že kvůli Poště pro tebe byl zrušen pořad, který pomáhal lidem. Jakékoliv argumenty o sledovanosti jsou v tomto případě liché. Když už se nějaká televize rozhodne podávat ruku trpícím, neměla by s tím skončit jen proto, že v pořadu je něco, co ho třeba maličko pokazí (v tomto případě asi moderátor – ale ten se dal jistě vyměnit). A proč vysílat Poštu pro tebe? Nevím. Kvůli okouzlující Ester?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je televizní scénárista

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).