Hlavní navigace

Poplatek za pronájem set-top-boxu má UPC snížit platby do fondu kinematografie

17. 12. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zákon, který sice vetoval prezident, ale patrně znovu projde Parlamentem, zavádí kabelovým společnostem povinnost přispívat do fondu jedním procentem z ročního obratu

Rozdělení platby za kabelovou televizi u společnosti UPC na poplatek za službu a poplatek za pronájem kabelového set-top-boxu má firmě pomoci snížit případné odvody do Státního fondu na podporu kinematografie. Upozornil na to server Borovan.cz, podle něhož UPC předpokládá, že do fondu ročně přispěje 15 miliony korun. „To znamená, že česká UPC bude platit z objemu tržeb ve výši asi 1,5 miliardy korun. Celkové tržby firmy se však v loňském roce pohybovaly okolo 4,5 miliardy korun,“ upozornil web.

K TÉMATU: Právník dTestu: Hledáme zákazníka UPC, který se kvůli poplatku za set-top-box bude ochoten soudit

BRAND24

Kabelové, ale i satelitní společnosti mají podle zákona o audiovizi, který sice vetoval prezident Václav Klaus, ale Parlament jej hodlá znovu schválit, do fondu kinematografie přispívat částkou, která se rovná jednomu procentu z jejich ročního obratu za poskytování placených televizních služeb a internetu. UPC už dříve rozdělila platby za pronájem modemu a za samotné připojení k internetu. Později to samé udělala u kabelové televize a set-top-boxů.

Celkově mají kabelové společnosti podle webu Borovan.cz ročně poslat do fondu 25 milionů korun. Největší částku, minimálně 150 milionů korun ročně, mají fondu poslat komerční televize Nova, Prima a Barrandov. Má jít o dvě procenta z jejich ročních reklamních zisků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).