Hlavní navigace

Polsko testuje DRM vysílač o výkonu pouhého 1 miliWattu

19. 6. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
19. 6. 2009

Ve středu 17. června byl v Polsku zahájen test DRM, digitálního rozhlasu, jehož šíření probíhá na bázi krátkých vln. Podle webu Radiopolska.pl se zkouška minivysílače s výkonem pouhý 1 mW odehrává v hlavní budově Varšavské technické univerzity během konference, která se věnuje rozhlasovému a televiznímu vysílání a radiokomunikacím.

ČTĚTE TAKÉ: Polský rozhlas začal vysílat v DRM, zachytí ho i Češi

Za zkouškou stojí Ústav radioelektroniky. Během konference, která je naplánovana na dnešek, se bude vysílač nacházet ve velkém sále univerzity, aby si ho mohl každý prohlédnout. Pracuje na frekvenci 26.1 MHz. Přesto, že jeho výkon je skutečně zanedbatelný, bez problémů je s ním možné pokrýt místnost, kam byl umístěn. Zúčastnění si mohou prohlédnout nejen přijímače pro běžné uživatele, ale také ty sloužící k experimentům. V příštích měsících by mělo pak dojít k přesunu vysílače na studentský dům Riviera a navýšení jeho výkonu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).