Hlavní navigace

Polsko bude mít hned tři zpravodajské televize

12. 2. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
12. 2. 2007

Hned tři zpravodajské kanály si budou moci ještě letos naladit televizní diváci v Polsku. K současné kabelové a satelitní stanici TVN 24, provozované finanční skupinou ITI, přibude veřejnoprávní stanice TVP Info a komerční kanál TV Biznes. Ten sice už existuje, minulý týden ale změnil majitele a připravuje se další expanzi.

TVP Info vznikne ze současné analogové sítě regionálních studií polské veřejnoprávní televize, známé pod názvem TVP 3. Dostane se tak k největšímu počtu diváků ze všech polských zpravodajských stanic. TV Biznes, zaměřenou na ekonomické zpravodajství, koupil od původního majitele Piotra Chomczynského většinový vlastník plnoformátové komerční stanice Polsat Zygmunt Solorz. Ten v ní hodlá nechat současného ředitele Piotra Berelkowského.

Ekonomicky zaměřenou televizi v Polsku nesmírně potřebujeme. Nejde ani tak o komerční cíl, jako spíš o potřebu vzdělávat naši společnost: v době integrace do Evropské unie a uvolňování trhu je to skutečná nutnost. Věříme, že se v nové vlastnické struktuře můžeme lépe rozvíjet, otevřou se nám nové možnosti díky tomu, že se stáváme součástí silné mediální skupiny, míní původní majitelé TV Biznes.

BRAND24

Stanice, která dosud vysílala pouze v kabelových rozvodech, na satelitu a přes internet, má studia ve Varšavě a Poznani, a podle měření AGB Nielsen Media Research dosahuje 0,01 procentního podílu na trhu. Konkurenční TVN 24, zaměřená na všeobecné zpravodajství, pravidelně dosahuje podílu mezi jedním a třemi procenty. TVP 3, která se letos změní na TVP Info, vykazuje průměrně podíl okolo tří až pěti procent.

Také Česká republika by měla mít časem až tři zpravodajské televize. Veřejnoprávnímu kanálu ČT 24 už nyní sekunduje kabelový program 24cz, zaměřený na parlamentní zpravodajství. Úplně novou stanicí by měla být digitální televize Z 1, která loni v dubnu získala licenci pro zemské digitální vysílání. V září 2006 ale pražský městský soud její licenci zrušil a od té doby se stanice snaží o obnovení její platnosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).