Hlavní navigace

Polská televize plánuje na rok 2006 velké investice do HDTV

30. 11. 2005
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
30. 11. 2005

Veřejnoprávní Polská televize (TVP) hodlá v příštím roce investovat do technologií, které jí umožní vyrábět a šířit pořady ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Na pondělní tiskové konferenci ve Varšavě to uvedl generální ředitel TVP Jan Dworak. V tomto standardu se už vyrábí některé zábavné programy a pořady o umění, které přebírá TVP, řekl Dworak. Zavádění HDTV je pro Polskou televizi pro příští rok prioritou, dodal. Výrobu pořadů ve vysokém rozlišení obrazu podporuje také Evropská vysílací unie EBU, která sdružuje média veřejné služby, mj. také Českou televizi a Český rozhlas.

BRAND24

TVP hodlá investovat značné prostředky do této technologie, stojí v oficiálním prohlášení televize ze začátku tohoto týdne. Vysílání v HDTV plánuje v příštím roce spustit britská veřejnoprávní televize BBC a komerční placená digitální platforma Sky Digital. Investice do zavádění HD technologie oznámila i francouzská komerční stanice TF1 a německá ProSiebenSat1. Velký rozmach vysílání HDTV se očekává především v souvislosti s Mistrovstvím světa v kopané, které proběhne příští rok v Německu. Japonské televizní stanice dokonce odmítly ze šampionátu přijímat televizní signál v jiném standardu než HDTV.

V České republice se komerční vysílání HDTV objeví už v příštím roce prostřednictvím placené satelitní služby UPC Direct. Veřejnoprávní Česká televize uvažuje o vysílání HDTV od roku 2009.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).