Hlavní navigace

Co přinese podzim? HDTV, nové televize a první analogovou tmu

7. 8. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Letní prázdniny se přehouply do druhé poloviny a operátoři i provozovatelé televizí už připravují digitální novinky na podzim. Rozhodně se máme na co těšit. Po rozpačitých testech odstartuje komerční vysílání ve vysokém rozlišení obrazu, několik nových televizních programů v češtině, první oblast České republiky vypne analogové pozemní vysílání a Telefónica O2 nabídne speciální televizní programy věnované extraligovým hokejovým klubům.

HDTV startuje v češtině

Koncem srpna zahájí kabelová společnost UPC testy digitálního kabelového vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Experiment se soustředí na Prahu, během podzimu by ale UPC, která se od 1. září definitivně sloučí s Karnevalem a obě firmy i jejich nabídky ponesou nové, pozměněné logo UPC, chtěla nabídnout speciální balíček HDTV programů všem odběratelům digitální kabelové televize (technici UPC už zjišťují vybavenost zákazníků HD přijímači). Půjde především o filmové kanály, součástí balíku má být například NostopKino HD z produkce společnosti Spi International (ostrý start naplánoval právě na podzim), první stanice v HD kvalitě, která dostala licenci od české Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

Vysoké rozlišení můžou nabídnout také prémiové programy HBO, které v mateřských Spojených státech masově přecházejí právě na HDTV. Připravenost na vysílání v HD kvalitě už před několika měsíci deklarovala česká hudební televize Óčko a HD verzi by mohl nabídnout také první program České televize, který takto zkušebně vysílá už prostřednictvím IPTV služby O2TV a v zemském digitálním multiplexu C provozovaném společností Telefónica O2 Czech Republic v Praze a Brně. Dalším adeptem na HD vysílání je televize Nova, která ohlásila start pozemního experimentu HDTV na září, ale zatím není jasné, v jakém multiplexu by se měla objevit.

Nejen po kabelu, také v IPTV

HDTV logo

Televize ve vysokém rozlišení se neobjeví jenom v digitalizovaných rozvodech kabelových operátorů. HDTV chtějí nabídnout také provozovatelé televize přes pevnou telefonní linku (IPTV). Nejvíce našlápnuto má v tomto smyslu frýdecko-místecká společnost Mattes AD, která už získala registraci pro převzaté vysílání šesti HD programů amerického paketu VOOM TV. Firma si ale více slibuje od spolupráce s televizí Nova, pro kterou by měla v říjnu zajišťovat zkušební HD vysílání během brněnského veletrhu Invex. O vysokém rozlišení uvažují ale i další operátoři IPTV: brněnský Maxprogres či T-Systems PragoNet a jeho ViaTV.

Větší programovou nabídkou v HD kvalitě se blýsknou především operátoři IPTV, kteří používají optické kabely až ke koncovému uživateli. Zkušební vysílání HDTV sice nabízí i O2TV od Telefóniky O2, ta však využívá pro přenos signálu vlastní síť ADSL2+, která je kapacitně omezená. Otevřená zůstává otázka vysílání českých programů v HD kvalitě na satelitu. Žádný ze satelitních operátorů se k ní zatím podrobněji nevyjádřil, i když minimálně v případě programu NonstopKino HD lze se satelitním vysíláním počítat. Speciální HD paket by mohla nabídnout služba UPC Direct (po vzoru HD balíku digitální kabelové televize UPC), jednotlivé programy HDTV pak satelitní CS Link.

Nové programy? Hlavně na satelitu

Sky Link CS Link karty

Podzim přinese také rozšíření nabídky televizních stanic v češtině. Vysílání zahájí několik nových původních televizních programů, vesměs satelitních. Satelitní platformu CS Link posílí promo stanice CS Link TV zaměřená na podporu digitálního vysílání a prodej digitálních přijímačů. Tento kanál by měl už v říjnu nabídnout satelitní přenos konference Milníky digitální televize, kterou tradičně na veletrhu Invex pořádá vydavatelství Sdělovací technika. Nejpozději v listopadu zahájí vysílání česká satelitní televize o zdraví Apatyka TV. Parlamentní kanál 24cz by se měl během podzimu změnit ve zpravodajskou stanici 24 Plus, změnit grafiku i programové schéma. Proměna ale závisí na finančních i personálních možnostech provozovatele a především schopnostech nového šéfa Daniela Častvaje.

Další satelitní programy blízké 24cz, projekt ženské stanice TV Ona a lifestylového kanálu R1 zaměřeného na životní styl a realitní trh, provozovatel plánuje spustit nejdřív na přelomu roku. Ještě na podzim by se ale v éteru měl objevit dlouho očekávaný filmový kanál televize Nova. Stanice Nova Cinema by mohla dokonce vysílat v některém z pozemních digitálních multiplexů. Nabízí se i možnost, že nahradí nabídkovou stanici Top TV na pražském analogovém kanále 28 z vysílače Strahov, neboť majitel Novy, bermudská společnost CME, je podle serveru Euro Online horkým kandidátem na převzetí Top TV. Nejzajímavější na celém teleshoppingovém kanálu je přitom právě licence pro analogové vysílání v Praze platná do konce roku 2008.

Více sportu, speciální hokejové stanice

O2 TV krychle

Už v srpnu se na českých televizích objevuje mnohem více sportu, hlavně fotbalu. Televize Prima nabízí každou sobotu vybraný přenos anglické fotbalové Premier League, Galaxie sport z této soutěže přináší pět přenosů z každého kola. Česká televize zase o víkendu zahájila přenosy nového ročníku tuzemské fotbalové Gambrinus ligy. Digitální kanál ČT 4 Sport přináší zápasy v neděli od 20 hodin, analogová ČT 2 v pondělí od 17:15 hod. Pozadu nezůstane ani hokejová O2 extraliga. Telefónica O2 nabídne v rámci svojí televize přes telefonní linku O2TV devět samostatných kanálů, každý věnovaný jednomu extraligovému klu­bu.

O2TV nebude věnovat prostor všem klubům v nejvyšší tuzemské hokejové lize, vybrala si jen ty nejatraktivnější: HC Sparta Praha, HC Lasselsberger Plzeň, HC Mountfield, HC Slavia Praha, HC Moeller Pardubice, HC Vítkovice Steel, HC Znojemští Orli, RI Okna Zlín a Bílí Tygři Liberec. Stanice s názvy těchto klubů nabídnou přenosy všech jejich extraligových zápasů, ale také pohledy do kabin, na přípravu klubů, rozhovory s hokejisty a různé magazíny. U Telefóniky O2, která je dlouhodobě generálním partnerem extraligy, nejde o žádnou převratnou novinku. Už od loňského roku operátor nabízí sledování přenosů extraligových utkání prostřednictvím mobilního telefonu. Hokejové programy v O2TV odstartují hned v září.

BRAND24

Domažlicko přijde o analogový signál

1. září bude dlouho očekávanou metou, kdy se na Domažlicku jako v prvním regionu České republiky vypne analogové pozemní televizní vysílání. Analogová tma se ale nebude týkat všech vysílačů a všech televizních stanic. Analogově přestanou vysílat pouze televize Nova a programy ČT 1 a ČT 2 z vysílače Vraní vrch. Někteří diváci je ale i poté analogově naladí z jiných vysílačů, například z plzeňského Krkavce nebo Krašova. Vypnutí analogového vysílání se rovněž netýká televize Prima, která sice z Vraního vrchu nevysílá, přímo v Domažlicích ale provozuje vysílač malého výkonu. Pokud tedy budou chtít diváci v Domažlicích sledovat programy ČT, Novu i Primu, budou muset přepínat z digitálního do analogového režimu a naopak.

Vraní vrch celkový pohled

Vypnutí analogového vysílání z Vraního vrchu navíc nemusí být definitivní, protože v případě obtíží se ČT i Nova dohodly na možnosti návratu k analogu. Domažlicko je svým způsobem experimentem, na kterém by si měly televize, ale i Radiokomunikace v praxi ověřit, jaké dopady bude mít vypnutí analogového signálu a jaké potíže mohou očekávat, aby ty samé problémy neopakovaly při vypínání analogového vysílání ve větších oblastech. Jako druhé v pořadí totiž přijde Ústecko, kde se vypnutí analogového signálu dotkne více než milionu diváků. Termín ukončení analogového vysílání z Bukové hory u Ústí nad Labem ale ještě nebyl určen, stejně jako podmínky, za jakých se tak stane (ze strany Novy půjde především o určení hranice, kolik procent domácností bude muset být vybaveno set-top-boxy).

Na jakou podzimní novinku se těšíte nejvíce?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).