Hlavní navigace

Podrobnosti o výměně antény na pražském vysílači Žižkov

3. 10. 2008
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Dlouho očekávaná výměna anténních systémů na hlavním pražském vysílači Žižkov proběhne v pondělí 6. října, v případě špatného počasí pak hned následující den, v úterý 7. října. Kdyby ani v tomto termínu počasí nevyhovovalo k letu speciálního dvourotorového vrtulníku Kamov K-32, mají České Radiokomunikace možnost termín posunout do konce příštího týdne. Mezitím si ale vrtulník musí „odskočit“ k plzeňskému vysílači Krašov, kde ho čeká stejná operace.

Co se vlastně mění a proč

Kvůli přechodu na digitální vysílání je třeba ze žižkovského vysílače odstranit starou anténu, již České Radiokomunikace používaly od roku 1990, a která byla původně určena výhradně pro analogové televizní a rozhlasové vysílání. Nyní už tato anténa nevyhovuje, protože se u ní nikdy nepředpokládalo využívání více kmitočtů, než kolik jich bylo třeba pro analogové vysílání, vysvětluje Jiří Vykydal, vedoucí útvaru rozvoje a investic ČRa. Analogově tak ze Žižkova vysílaly televizní programy ČT 1, ČT 2, Nova a Prima, k nimž od roku 2000 přibyl nejprve test a později řádné digitální vysílání přechodného multiplexu A. Již letos na podzim by ale odtud měly vysílat hned tři digitální sítě a minimálně do dubna příštího roku mělo pokračovat vysílání tří analogových televizí.

Již nyní jsou na Žižkově tři samostatné antény, jejichž zisk je ale malý a nejsou proto vhodné pro digitální vysílání, vysvětlil na čtvrteční tiskové konferenci ČRa k úpravě žižkovského vysílače Jiří Vykydal. Nová anténa, již na vysílač vynese zmiňovaný vrtulník, se bude skládat ze dvou částí. Dolní, dlouhá devět metrů, bude sloužit analogovému vysílání ČT 1, Novy a Primy v horizontální pozici, jež má pokračovat do dubna 2009. Horní část, dlouhá téměř 14 metrů, obstará digitální vysílání multiplexů 1, 2 a 3 ve vertikální polarizaci. Do horní části se pak dá ještě přidal další multiplex, například pro mobilní televizi ve formátu DVB-H, dolní se po vypnutí analogu může využít pro vysílání HDTV a další služby, dodal ředitel pro transformaci ČRa Kamil Levinský.

Průřez novou anténou vysílače Žižkov

Co předcházelo celé operaci

Před samotným zásahem vrtulníku, který nejprve z vysílače snese starou anténu rozdělenou na tři části a poté rovněž po částech vynese nahoru anténu novou, proběhlo několik fází příprav. Již 13. září omezily ČRa provoz analogových i digitálních televizních programů ze Žižkova. Digitální vysílání přechodného multiplexu A tu bylo na krátkou dobu ukončeno a původně ho měl nahradit Cukrák, jehož výkon u digitální sítě A se měl zvýšit z 10 na 100kW. Místo toho ale ČRa zvolily náhradní řešení a digitální signál ze Žižkova nahradily vysíláním ze Strahova, ovšem ve vertikální pozici (ze Žižkova vysílal multiplex A s horizontální polarizací). Po negativní reakci diváků musela firma multiplex A, i když s nižším výkonem, na Žižkov vrátit.

TK ČRa k Žižkovu 2.10.2008 - 1

Čtvrteční tisková konference Českých Radiokomunikací k výměně antény na žižkovském vysílači probíhala v budově ČRa přímo pod tímto vysílačem. Zleva: Kamil Levinský, ředitel pro transformaci ČRa, Jakub Erben z bezpečnostní agentury Erbes, Jiří Vykydal, vedoucí útvaru rozvoje a investic ČRa a Kamil Chalupa z agentury Ogilvy PR. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Analogové programy ČT 1, ČT 2, Nova a Prima na Žižkově byly 13. září převedeny do náhradní antény, čímž se mírně zhoršil jejich signál, nadále ale odtud vysílají s horizontální polarizací. Diváci v Praze proto nemusí hýbat s příjmovými anténami. ČRa také nechaly už během léta odstranit vrchní část tubusu žižkovského vysílače, označované jako „kukuřice“, která chránila anténní systémy. Minulý týden pak firma nechala oplotit část Mahlerových sadů, kde vysílač stojí, aby na místo mohla dovézt potřebnou techniku a novou vysílací anténu rozdělenou na tři části: dolní (analogovou), horní (digitální) a tlumič kmitů, který má zabránit vlivu větru a „hýbání“ vysílače na kvalitu přenášeného televizního a rozhlasového signálu.

Vrtulník přiletí už o víkendu

Speciální dvourotorový vrtulník Kamov K-32 švýcarské společnosti Heliswiss se švýcarskou posádkou přiletí do Prahy již o víkendu. ČRa společně s dodavatelem nové antény zkonzultují s pilotem povětrnostní podmínky a určí přesný časový harmonogram letů. Pokud bude dobré počasí, což znamená, že teplota nesmí klesnout pod 4 a vystoupat nad 25 stupňů Celsia, nesmí pršet ani foukat boční vítr, měla by celá operace začít v pondělí 6. října úderem osmé hodiny ráno. V tu dobu ale ještě vrtulník nevyletí. Předpokládáme, že poslední přípravy v den výměny antény potrvají ještě asi dvě hodiny, takže poprvé by vrtulník měl vzlétnout v okolo 10:00 hod., přiblížil Jiří Vykydal. Radiokomunikace nezveřejnily, odkud bude vrtulník vzlétat, starou anténu ale bude sundávat přímo do Mahlerových sadů k vjezdům do garáží ČRa, a z jiného místa v sadech bude vynášet nahoru nové anténní systémy.

Kamov K-32 zahraničí 7

Vrtulník Kamov K-32 švýcarské společnosti Heliswiss. Foto: archiv Českých Radiokomunikací

Stará anténa bude demontována během tří až čtyř vzletů, přičemž jeden vzlet bude trvat přibližně osm až 12 minut, uvedl Vykydal. Vrtulník nebude u vysílače přistávat, klesne vždy maximálně do výšky 30 metrů nad zem. Vynášení nové antény na žižkovský vysílač si také vyžádá tři vzlety: kvůli dolní a horní části antény a zvlášť kvůli hornímu tlumiči kmitů. Pokud se začne brzy dopoledne, konec akce očekáváme pozdě odpoledne, řekl Vykydal. Po dobu celé operace budou uzavřeny celé Mahlerovy sady, přístupu do nich budou bránit mobilní ploty, u kterých budou hlídkovat zaměstnanci bezpečnostní agentury. Pro případ, že by to bylo nutné, bude na místě také sanitka s lékařským doprovodem, jednotka hasičského sboru s cisternou, a pomáhat zde budou také městští a republikoví policisté.

Ilustrační vrtulník Kamov K-32

FOTOGALERIE: Vrtulník Kamov K-32 v akci

Dvourotorový vrtulník Kamov K-32 nepomáhá s výměnou anténních systémů na televizních vysílačích v České republice poprvé. Loni v létě díky němu České Radiokomunikace vyměnily anténu na hlavním severočeském vysílači Buková hora, před šesti lety pomáhal s úpravou vysílačů Cukrák a Kojál. Podívejte se na fotogalerii vrtulníku v akci, i na pohled do jeho kabiny.
Aktuální situace u vysílače Žižkov, foceno 2. října 2008
Situace na Žižkově 2.10.2008 - 1
Situace na Žižkově 2.10.2008 - 2
Situace na Žižkově 2.10.2008 - 3
Situace na Žižkově 2.10.2008 - 4
Situace na Žižkově 2.10.2008 - 5
Situace na Žižkově 2.10.2008 - 6

Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Žižkov bude během akce dál vysílat

Během výměny antény bude žižkovský vysílač dál vysílat z náhradní antény, takže by se demontáž staré a montáž nové antény neměly nijak projevit na kvalitě televizního signálu, informoval Jiří Vykydal. K jistým drobným výpadkům by podle něj mohlo dojít v případě, že se rotor vrtulníku dostane do cesty paprskům signálu z náhradní antény. O této možnosti jsme všechny naše klienty informovali, takže o ní vědí, dodal Vykydal. Výpadky se mohou dotknout jak televizního, tak rozhlasového vysílání a dalších telekomunikačních služeb ze žižkovské věže. Časově je akce promyšlena tak, že dopoledne by měl vrtulník snést z vysílače starou anténu a odpoledne vynést nahoru novou. Vždy, když vrtulník snese jednu část staré antény pod vysílač, odlétne na parkovací stanoviště a montéři na vysílači uvolní další díl staré antény.

Žižkov výměna vysílače 1

Zdroj: České Radiokomunikace

Výměna antény by mohla teoreticky probíhat i po oba naplánované dny – to kdyby změna počasí neumožnila pokračovat v akci. V tom případě by se operace dokončila v úterý 7. října dopoledne. Bezpečnostní agentura, která má na starost ostrahu okolí i bezpečnost obyvatel okolí vrtulníku, je připravena i na možnost krizové situace. Pokud by se například mnohatunová anténa uvolnila a zřítila se na zem, vrtulník by musel okamžitě opustit prostor a na místo by nastoupily týmy integrovaného záchranného systému. Starou, nepotřebnou anténu předají ČRa podle Jiřího Vykydala firmě, která má certifikát pro ekologicky šetrnou likvidaci tohoto typu materiálu. Po celé akci ještě bude nutné demontovat náhradní anténu, z níž se na Žižkově vysílá nyní a bude se vysílat i po celou dobu výměny hlavní antény.

Žižkov výměna vysílače 2

Zdroj: České Radiokomunikace

Jaká budou na místě omezení

Již v neděli 5. října ráno budou muset všichni majitelé automobilů zaparkovaných v Mahlerových sadech a po jejich obvodu svoje vozy přeparkovat mimo toto území. Zákaz parkování bude platit od sedmé hodiny ráno do sedmé večerní. Bezpečnostní agentura v neděli večer instaluje po obvodu Mahlerových sadů mobilní plot. K uzávěře oblasti dojde v pondělí 6. října v 7:00 hod. Do tři čtvrtě na osm se zde ještě budou moci volně pohybovat obyvatelé okolních domů. Po tři čtvrtě na osm to bude možné už jen s doprovodu zástupce naší agentury, přiblížil Jakub Erben z bezpečnostní agentury Erbes. V době vzletu vrtulníku bude jakýkoli pohyb v oblasti zakázaný, a lidé tedy budou muset zůstat v domech.

Operace Žižkov - zábory mapa

Agentura také zajistí, aby byla zavřeny domovní dveře, všechna okna a z parapetů zmizely truhlíky s květinami a další předměty, které by mohl zvířený vzduch od rotoru vrtulníku shodit na zem. Uzavřený nebude jenom park, ale i přilehlý hřbitov. Úplná uzavírka se bude týkat ulic Fibichova v úseku Ondříčkova až Křížkovského a celé ulice Pospíšilovy. V době, kdy bude vrtulník nízko nad zemí, bude vířit vzduch, zvedat prach a drobné předměty ležící na zemi, varují ČRa v letáku, který v těchto dnech distribuují do schránek obyvatel dotčených ulic. Podle stejného letáku se motoristé dozví o uzávěře parkovacích míst včas u dopravních značek. Kromě lidí, kteří bydlí v okolních domech, se budou moci po ulicích přiléhajících k Mahlerovým sadům v době akce pohybovat pouze zdravotníci.

Operace Žižkov - zábory pohled shora

Odkud bude možné akci sledovat

Bezpečnostní agentura se bude snažit všechny zájemce o sledování výměny antény „vytlačit“ z obvodu Mahlerových sadů. Sami zástupci ČRa říkají, že kvůli příliš velkému úhlu nebude možné na místě skoro nic vidět. Ideální vzdálenost na pozorování je podle našich předchozích zkušeností zhruba jeden kilometr. Velmi dobrým místem by mohl být vrch Parukářka nebo Vítkov, nabádá Jiří Vykydal. Pro novináře zajistily ČRa, respektive jejich PR agentura Ogilvy, zázemí v Café Chef v Ondříčkově ulici 20, kde bude v době od 8:00 do 18:00 improvizované press centrum s mediálními zástupci ČRa, možností fotografování akce a WiFi připojením k internetu zdarma.

BRAND24

TK ČRa k Žižkovu 2.10.2008 - 2

Média mají o chystanou výměnu antény na žižkovském vysílači obrovský zájem. Novináři oblehli Jakuba Erbena, autora bezpečnostních opatření k „operaci Žižkov“. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Na místě budou rovněž redaktoři serveru DigiZone.cz, kteří z celé akce připravují fotoreportáž. DigiZone.cz navíc připravuje ve spolupráci s ČRa pro své čtenáře, kteří se chystají sami přímo na místě fotografovat, soutěž o nejlepší snímky z výměny antény žižkovského vysílače. Výherce obdrží digitální set-top-box. Podmínky soutěže zveřejníme ještě dnes odpoledne formou aktuality.

Půjdete se podívat na výměnu antény žižkovského vysílače osobně?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).