Hlavní navigace

Podrobnosti o digitální televizi v Ústí nad Labem

22. 3. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Přelom června a července bude zlomovou událostí v zavádění zemské digitální televize v České republice. Multiplex A se rozšíří do severních Čech, z primárního vysílače Buková hora pokryje téměř dva miliony diváků a zasáhne zatím největší území ze všech lokalit, kde lze DVB-T naladit. Mezi severními a středními Čechami dojde k překrytí pražského a ústeckého multiplexu, čímž vznikne největší jednolitá oblast pokrytá signálem DVB-T.

Start nejpozději do 30. června

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) ani provozovatelé jednotlivých programů šířených v multiplexu A zatím nesdělili přesné datum, kdy počítají se zahájením zemského digitálního vysílání z Bukové hory. Operátor sítě, společnost Radiokomunikace, je ale podle ředitele úseku vysílacích služeb Martina Roztočila připraven spustit multiplex do konce června. Půjde o vůbec první vysílač DVB-T velkého výkonu podle mezinárodní dohody ze Ženevy. Dosáhne výkonu 100 kW, což zajistí pokrytí celé severozápadní části Čech a přesah až do Prahy, prohlásil na úterní konferenci Digitální televize, pořádanou Institute for International Research (IIR), vedoucí útvaru rozvoje a investic Radiokomunikací Jiří Vykydal.

Pro srovnání: všechny dosavadní vysílače multiplexu A dosahují maximálního výkonu 10 kW (Brno a Ostrava), na středočeském Cukráku se dokonce vysílá jen s výkonem 2,5 kW. Ústecká oblast se liší i počtem pokrývačů závislých na primárním vysílači Buková hora. Analogový kanál 12, na kterém z Bukové hory vysílá televize Nova, a který je nutné do začátku července doplnit o digitální signál, protože nastane intenzivní rušení s digitálním rozhlasem z Německa, je zdrojem pro šest desítek vysílačů menšího výkonu. Z Bukové hory tak přijímají analogovou Novu i někteří diváci na severním okraji Prahy (což se ukázalo být jako problém při předloňských testech T-DAB v Praze, pro které využil Český rozhlas také 12. kanál a způsobil tak některým domácnostem problémy s kvalitou obrazu Novy).

Digitálně opět bez Primy

Buková hora mapka pokrytí

Jakých digitálních programů se dočkají obyvatelé severních Čech a kde je naladí? Multiplex A bude vysílat na kanále 58 a nabídne stejné stanice jako v Praze, Brně, Ostravě a Domažlicích. Tedy televizní programy ČT 1, ČT 2, ČT 4 Sport, ČT 24, Nova a rozhlasové okruhy ČRo 1 – Radiožurnál, ČRo 2 – Praha/ČRo 6, ČRo 3 – Vltava, ČRo 4 – Radio Wave, Rádio Česko, ČRo D-dur a ČRo Leonardo. Nabídka nebude obsahovat televizi Prima, která chce pro digitální vysílání využít prostor v multiplexu B a dosud ji lze v DVB-T naladit pouze v Praze a části středních Čech. Severočeská mutace multiplexu A bude naprosto shodná s digitálním vysíláním v Praze a Domažlicích, nebude tedy obsahovat regionální odpojované vysílání České televize známé z Brna a Ostravy.

Diváci, kteří si kvůli příjmu DVB-T pořídí digitální set-top-box nebo jiný typ digitálního přijímače, se ale nemusí obávat, že přijdou o možnost sledovat televizi Prima a její regionální partnery (tedy děčínskou TV Lyra, chomutovskou televizi Dakr, či libereckou televizi Genus). Stačí, když dálkovým ovladačem set-top-boxu vypnou digitální příjem a dálkovým ovládáním televizoru mohou volit analogově šířené programy. Těmi budou minimálně do konce roku i veřejnoprávní stanice ČT 1 a ČT 2, a také Nova, i když její analogové vysílání bude silně rušené a tudíž nekvalitní. Česká televize i Nova se dohodly na společném vypnutí analogového vysílání na severu Čech, které je předběžně naplánované na konec letošního roku. Prima zatím analogové vysílání v severních Čechách vypínat nebude.

Programy vysílané v multiplexu A
Program video [MBps] audio [MBps] teletext [MBps] data EPG [MBps] mód zvuku celkem [MBps] poznámky
ČT 1 perex mini
3,25 0,192 0,23 0,11 stereo 3,782
ČT 2 perex mini
3,25 0,192 0,23 0,11 stereo 3,782
ČT 24 perex mini
3,00 0,128 0,05 0,11 stereo 3,288 TXT pouze str. 888
ČT 4 perex mini
4,00 0,128 stereo 4,128
Nova perex mini
3,50 0,192 0,30 0,11 s/dch/m 4,102
ČRo 1 Radiožurnál perex
0,160 0,53 stereo 0,690
ČRo 2 Praha perex
0,192 0,11 stereo 0,302
ČRo 3 Vltava - perex
0,192 stereo 0,192
ČRo 4 - Radio Wave perex
0,192 stereo 0,192
ČRo D-dur perex
0,256 stereo 0,256
ČRo Radio Česko perex
0,096 mono 0,096
ČRo Leonardo logo
0,160 stereo 0,160
Nutná rezerva 1,620
SOUČET 17,00 2,08 0,81 1,05 22,59

Zdroj: Radikomunikace

Informační kampaň? Zatím nebude

Buková hora

Poněkud nejasno je zatím o podobě a financování informační kampaně, která by měla provázet přechod na zemské digitální vysílání v severních Čechách. Podle Zdeňka Duspivy, předsedy Národní koordinační skupiny pro digitalizaci, jenž má kampaň na starost, dosud marně probíhají jednání o uvolnění finančních prostředků na tuto kampaň. Dokončujeme aktualizaci věcného zadání a jednáme se státem o jejím financování. Je to ale složité, řekl Duspiva účastníkům úterní konference IIR. Snažíme se argumentovat, že by nebylo dobré, kdyby tato kampaň běžela dva týdny před vypnutím analogu, ale alespoň tři měsíce před tímto datem, dodal. Finanční prostředky by se podle Duspivy mohly najít v rezervním fondu vlády.

Jisté je, že kampaň neodstartuje zároveň se zahájením digitálního vysílání a Severočeši se jí dočkají nejdříve na podzim. Stejně jako v Domažlicích, kde má kampaň začít v dubnu, se NKS soustředí na letáky, informace v místním tisku, na internetu, v regionálních rádiích a také v televizi. Veřejnoprávní ČT upozorní ty diváky, kteří přijímají analogové programy ČT 1 a ČT 2 z Bukové hory, na termín vypnutí tohoto vysílače speciálním piktogramem vloženým přímo do obrazu těchto stanic. Podobné řešení zřejmě zvolí také televize Nova. Do Ústí nad Labem by se měla přestěhovat také stálá expozice věnovaná digitálnímu vysílání, kterou si nyní mohou prohlédnout návštěvníci Městského úřadu v Domažlicích. Česká televize připravuje také speciální informační spoty, jako je tento (WMV, 2,71MB).

Změna čeká i Ašsko a Šluknovsko

Kromě severočeských diváků čekají letos změny s pozemním příjmem televize také obyvatele Ašska a Šluknovska. V těchto oblastech dojde ještě letos v červenci k rušení analogového vysílání, především u programů České televize. Telekomunikační úřad nyní hledá ve spolupráci s Radiokomunikacemi vhodné řešení, jak divákům zachovat zemské televizní vysílání. Zatím není jasné, zda ohrožené programy přejdou na jiný analogový kanál, nebo v těchto lokalitách začnou vysílat místní digitální multiplexy. Pokud by ale ČT zvolila druhou variantu, zřejmě by už nešlo o další rozšíření multiplexu A, ale lokální vysílání takzvaného veřejnoprávního multiplexu s programy České televize a Českého rozhlasu. Tedy alespoň v místech, kde by se rušení analogového vysílání netýkalo Novy.

BRAND24

Problémy v oblasti severozápadních Čech je nutné řešit do 2. července 2007, ostatní pohraničí bude mít problémy s rušením analogového signálu v příštím roce a v roce 2009, říká Jan Hamáček, vedoucí útvaru provozu vysílacích systémů Radiokomunikací. Jak dodává, problém Ašska není možné řešit dokrytím multiplexu A na kanálu 58 z vysílače Buková hora. Podle Pavla Hanuše, vedoucího projektu digitalizace ČT, dostala veřejnoprávní televize od ČTÚ seznam lokalit s mapkami vzájemného rušení signálu, z nichž vyplývá, že v příštím roce nastane problém v pohraničí s Rakouskem na jižní Moravě a také v jižních Čechách.

V nejbližších dnech zveřejníme mapy předpokládaného pokrytí severních Čech digitálním multiplexem A

Bude vám v severních Čechách chybět digitální vysílání Primy?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).