Hlavní navigace

Podrobnosti o digitální televizi v Domažlicích

27. 9. 2006
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Letošní listopad bude přelomový pro televizní diváky z Domažlic a okolních obcí. Zejména pak pro ty, kteří jsou odkázáni na pozemní příjem televize z vysílače Vraní vrch a sekundární sítě analogových dokrývačů. Radiokomunikace zde zahájí řádné digitální vysílání multiplexu A se čtyřmi programy České televize, sedmi okruhy Českého rozhlasu a zřejmě i televizí Nova. Naopak Prima, jejíž příjem je na Domažlicku problematický, se zde v digitální podobě zatím neobjeví. Začátkem prosince ale přibudou digitální programy z blízkého Bavorska. UVNITŘ PODROBNÉ MAPY POKRYTÍ.

Vysílání odstartuje 1. listopadu

O tom, že se Domažlicko stane první lokalitou pro zkoušku celého procesu přechodu na zemské digitální vysílání, včetně informační kampaně a vypínání analogových kmitočtů, padlo rozhodnutí už začátkem letošního léta. Dohoda se týká společností, které se podílí na vysílání přechodného multiplexu A, tedy Českých radiokomunikací jako provozovatele vysílací sítě a České televize, Českého rozhlasu a televize Nova jako dodavatelů obsahu. Dohodu posvětil i Český telekomunikační úřad (ČTÚ) přidělením přechodného digitálního kmitočtu – kanálu 38 na kótě Vraní vrch. I když se zpočátku uvažovalo o zapojení dalších multiplexů s novými televizními programy, průtahy s přijetím Technického plánu přechodu na zemské digitální vysílání a soudní pře o vydané digitální licence tuto možnost skrečovaly.

Jisté je, že multiplex A v Domažlicích zahájí vysílání 1. listopadu a měl by obsahovat stejné programy jako síť A v Praze, Brně či Ostravě. Tedy televizní stanice ČT 1, ČT 2, ČT 24, ČT 4 Sport, Nova a veřejnoprávní rozhlasové okruhy ČRo 1 – Radiožurnál, ČRo 2 – Praha/ČRo 6, ČRo 3 – Vltava, ČRo 4 – Radio Wave, Rádio Česko, ČRo D-dur a ČRo Leonardo. Určitá nejistota ještě vládne ohledně zapojení televize Nova. V tuto chvíli řešíme dohodu s jednotlivými subjekty. Jde o ČTÚ, ČT, ČRo a i o televizi Nova. Pravdou je, že ještě nemáme všechna jednání dokončena tak, že bychom měli podepsané smlouvy, ale jednání k tomu směřují, řekl serveru DigiZone.cz Martin Roztočil, ředitel Úseku vysílacích služeb Českých radiokomunikací. Diváky na Domažlicku asi nepotěší skutečnost, že mezi digitálně šířenými programy nebude Prima. Právě na špatný analogový příjem této stanice si nedávno agentuře ČTK postěžoval starosta Domažlic Jan Látka.

Mapa pokrytí - síť A - Domažlice - článek

Proč nebude vysílat Prima?

Tento projekt vznikl ve spolupráci se subjekty, které se podílí na vysílání multiplexu A. Datový tok této sítě je vyplněn, takže to je důvod, proč Prima v současné době v multiplexu A není, vysvětluje Roztočil. Prima digitálně vysílá zatím jen v Praze v přechodné digitální síti B a nedá se předpokládat, že by někdy v budoucnu chtěla přejít do multiplexu A. Důvodem je vlastnické propojení mezi českým spolumajitelem Primy a provozovatelem multiplexu B, společností Czech Digital Group (CDG). Ta by sice mohla požádat o přidělení digitálního kmitočtu pro Domažlice, ale vysílání jediného televizního programu by se jí zde nevyplatilo. Žádné jiné televizní stanice oprávnění pro zemské digitální vysílání nemají (v Praze sice vysílají přes multiplex B další programy, ale pouze dočasně jako experiment, licence jim končí 31. prosince).

Pokud se tedy diváci na Domažlicku nebudou chtít rozloučit se sledováním Primy, čeká je buď kombinování analogového a digitálního pozemního příjmu, nebo se budou muset spolehnout jenom na analog (pokud jej nepřijímají ze satelitu). Doposud se sice o Domažlicích hovořilo jako o oblasti, která jako první v České republice vypne koncem února 2007 analogové televizní vysílače, poslední vývoj ale naznačuje něco jiného. Zatím hovoříme o zapnutí digitálního vysílání. Tento projekt by měl samozřejmě vyzkoušet i způsob vypínání analogových kmitočtů. Jsme připraveni zapnout digitální vysílání, ale otázka vypnutí analogu nepřísluší Radiokomunikacím, říká Martin Roztočil. Domažlice tedy budou fungovat stejně jako digitální vysílání v Praze, Brně a Ostravě: souběžně poběží analogová i digitální televize.

Jak a kdy vypnout analog?

Potíž je v tom, že zatím neexistuje žádná zákonná cesta, jak současné televize přimět, aby se vzdaly analogových kmitočtů a vysílaly jen digitálně. Domažlický experiment tedy bude i určitou zkouškou české mediální legislativy. Pokud se nepodaří vypnout analogové vysílání zde, nastane velký problém s celým procesem přechodu z analogového na digitální televizní vysílání. Bez vypnutého analogu diváci hromadně nepřejdou na digitální příjem – vždyť na Domažlicku se bude programová nabídka českých televizních programů v analogu a digitálu lišit jen ve dvou programech ČT! Kdo si pořídí set-top-box, bude moci navíc sledovat zpravodajský kanál ČT 24 a stanici ČT 4 Sport (plus čtyři nové digitální programy Českého rozhlasu, ale kvůli nim si diváci set-top-box nepořizují).

Původně Radiokomunikace počítaly jen s čtyřměsíčním souběžným vysíláním, po kterém by na celém území Domažlicka vysílala Česká televize a televize Nova jenom digitálně. Pokud by se ale televize výměnou za digitální frekvence vzdaly analogových kmitočtů, mohl by vzniknout určitý právní precedens. Na jeho základě by pak stát postupoval při výměně kmitočtů i v dalších oblastech. Již nyní je tedy jasné, že přinejmenším televize Nova nebude chtít analogové vysílání na Domažlicku opustit a pokud bude součástí tamního digitálního multiplexu, bude vysílat oběma způsoby. U České televize záleží na celkovém pokrytí obyvatel. Podle zákona by totiž oba její analogové programy měly být dostupné na pětadevadesáti procentech území České republiky.

Vraní vrch naladí i diváci v Plzni

Martin Roztočil

Domažlický multiplex A pokryje signálem přibližně 30 procent Plzeňského kraje a jeho obyvatel. Radiokomunikace i přes poměrně malý výkon vysílače (5 kW kvůli vzájemnému rušení s primárním analogovým vysílačem ČT 1 z Jáchymova) očekávají, že digitální televizi bude možné sledovat ve vzdálenějších oblastech, například v Plzni nebo na Tachovsku. Příjem ale bude podmíněn vyvýšeným místem a kvalitní venkovní anténou se zesilovačem. Toto vysílání není primárně určeno pro Plzeň, pro ni se počítá s vysílačem Krašov a v budoucnosti možná i s vysílačem přímo ve městě. Je ale možné, že v ojedinělých případech na některých vyvýšených místech okrajových částí Plzně bude dálkový příjem možný. Víme, že někteří obyvatelé Plzně sledují analogové programy právě z Vraního vrchu, potvrzuje Jiří Vykydal, vedoucí útvaru rozvoje a investic Českých radiokomunikací. Společnost však nemůže garantovat jeho kvalitu, protože vysílání z Vraního vrchu není určeno pro Plzeňsko.

Samozřejmě nemůžeme nikomu bránit, aby si pořídil set-top-box a chytal tam náš signál, ale tito lidé by měli vědět, že není určené pro tuto lokalitu a kdykoli se mohou změnit vysílací parametry, varuje Martin Roztočil. Na Plzeňsku se také nepočítá s žádnou konkrétní informační kampaní, na rozdíl od samotného Domažlicka. Národní koordinační skupina pro zavádění zemského digitálního vysílání zde chystá několik přednášek pro starosty, informační články v místním tisku a vzdělávací pořady v rádiích. Počítáme také se zapojením televizních stanic, které budou součástí tohoto vysílání, tedy České televize a Novy. Původní finance na informační kampaň sice nemáme, ale použijeme část našeho rozpočtu, řekl serveru DigiZone.cz šéf skupiny Zdeněk Duspiva. Určitou podporu očekává také od Českých radiokomunikací jako provozovatele multiplexu A.

Kampaň chystají i prodejci set-top-boxů

Samy Radiokomunikace dávají k dispozici bezplatnou telefonní linku 800 400 200 a poskytnou veškeré technické informace a mapy pokrytí. Jinak si v tuto chvíli nemyslíme, že bychom měli nějak finančně tuto akci podporovat. Předpokládali jsme, že bude státní informační kampaň, vysvětlil Roztočil. Informovanost diváků tak bude do značné míry záležet na prodejcích set-top-boxů, kteří si od spuštění digitální televize slibují dobrý obchod. Například David Rácz z Mrákova, obce mezi Domažlicemi a Kdyní, se chystá roznést do schránek tisíc letáků A4 a na veřejná místa (zastávky, čerpací stanice, obchody, obecní úřady) umístí asi padesát laminovaných letáků A3 s nabídkou set-top-boxů a informacemi o digitální programové nabídce. Bohužel jsem počítal s tím, že začne vysílat i šest nových programů, které se v nabídce neobjeví, konstatuje.

Set-top-box

Internetový obchod se set-top-boxy na DigiZone.cz

Set-top-boxy pro příjem zemské digitální televize, ale i integrované digitální televizory a USB přijímače můžete nakoupit i prostřednictvím serveru DigiZone.cz. Součástí nabídky jsou i antény pro individuální příjem. Po databázi set-top-boxů a pravidelných recenzích nejprodávanějších digitálních přijímačů jsme ve spolupráci se společností Digitální televize v.o.s. spustili speciální internetový obchod, který je součástí webu DigiZone.cz. O vybraném přístroji si můžete zjistit podrobné informace a přečíst recenzi. Obchod najdete na této adrese.

Na digitální vysílání se Rácz připravuje od letošního léta. Denně sleduje informace na internetu a když se dozvěděl o zrušení informační kampaně na podporu digitalizace, rozhodl se své potenciální zákazníky informovat sám. Chci se soustředit na vesnice okolo Domažlic, kde lidé pomalu nedokáží napsat ani SMS, zde je chci nalákat dovozem a instalací zdarma a vidím v tom velký obchodní potenciál. Lidé přímo z Domažlic si přijímač koupí tam, a sami si ho jistě budou umět i nainstalovat. Poptávku set-top-boxů již nějakou mám, jedná se převážně o mladé lidi z řad mých známých, kteří něco málo zaregistrovali o chystaném zahájení digitálního vysílání, říká. Také ostatní prodejci na Domažlicku jsou podle Rácze připraveni a čekají jen na spuštění vysílání.

Dojde k rušení analogu?

Digitální vysílání z Vraního vrchu může částečně narušit analogový signál programu ČT 1 z Jáchymova. Oba využívají kmitočet 38, přičemž jáchymovský vysílač funguje jako primární zdroj signálu pro převaděče v pohraničí. Konkrétně v případě Železné Rudy (K40) dojde k úplnému zarušení signálu, který budeme muset nahradit příjmem ČT 1 ze satelitu, vysvětluje Jiří Vykydal. Podobná potíž může nastat s převaděči ČT 1 v Blovicích (K21), Rakovníku (K25), Zbečně (K28), Bečově nad Teplou (K33) a Rotavě (K33). Trošku jiný problém budou Radiokomunikace řešit v Nemanicích, na samé hranici s Německem. Obec je za kopcem a signál z Vraního vrchu do ní nedosáhne. Analogové vysílání v Nemanicích zprostředkovává opakovač umístěný právě na kopci nad vesnicí.

Jedná se o převaděč, který nemůže šířit zároveň analogový i digitální signál. Buď tedy bude vysílat jenom analogově, nebo jenom digitálně. Pokud by zde došlo k přechodu na digitální vysílání, proběhlo by bez souběhu, ze dne na den, vysvětluje Vykydal. V úvahu ale připadá také malý primární vysílač, který by přijímal vstupní signál ze satelitu a vysílal pro Nemanice. Konkrétní řešení bude přijato na základě podrobných měření signálu po spuštění digitálního vysílání z Vraního vrchu. Podle původních plánů Radiokomunikace uvažovaly, že v Nemanicích vypnou analogové vysílání ještě před letošními Vánoci. Martin Roztočil ale ujišťuje, že se obyvatelé obce nemají čeho obávat: Televizní vysílání v Nemanicích o Vánocích bude. Také zde by se totiž nejdříve musely vyřešit právní otázky spojené s odebíráním analogových kmitočtů jednotlivým televizním stanicím.

Další programy přijdou v prosinci

Bavorsko DVB-T programy

Dalšího rozšíření programové nabídky se diváci na Domažlicku dočkají v prosinci. Pět týdnů po startu multiplexu A spustí sousední Bavorsko z vysílače Hoher Bogen tři digitální multiplexy s jedenácti televizními programy. Digitální síť veřejnoprávní televize ARD nabídne od 6. prosince na kanále 7 plnoformátovou stanici Das Erste, parlamentní kanál Phoenix, francouzsko-německý kulturní kanál Arte a stanici EinsPlus. Další veřejnoprávní multiplex ZDF na kanále 33 bude obsahovat stanice ZDF, 3sat a Kika/ZDF doku. Kika a ZDF využijí jednu programovou pozici, přičemž dětský program Kika bude vysílat od 6:00 do 21:00 a dokumentární stanice ZDF doku od 21:00 do 6:00. Datový tok pro čtvrtou programovou pozici zaplní interaktivní služby MHP.

Třetí bavorský multiplex bude čistě regionální. Na kanále 28 jej bude provozovat místní televizní stanice Bayerische Fernsehen a nabídne programy Bayerische Fernsehen, BR Alpha, Südwest Fernsehen Baden-Württemberg a také televizní vysílání pro mobilní telefony ve formátu DVB-H. Výkon německého vysílače bude daleko převyšovat Vraní vrch. Digitální síť ARD počítá se 100 kW, multiplex ZDF s maximálním výkonem 50 kW a regionální síť 25 kW. Podle mapy předpokládaného pokrytí by domácnosti na Domažlicku měly německé programy chytat na klasickou pokojovou anténu, přes venkovní síta by ale bavorské multiplexy mohli naladit i diváci z Plzně či Mariánských lázní. Naopak český multiplex A ojediněle pokryje některé obce v bavorském příhraničí, ovšem jen výjimečně.

Bavorsko DVB-T pokrytí

Primu německé kanály nenahradí

Hoher Bogen

David Rácz se domnívá, že německé digitální kanály mohou částečně vykompenzovat deficit Primy v českém multiplexu, velký zájem o ně ale nepředpokládá. Máme velký problém s Primou, která z Vraního vrchu nevysílá a chytáme ji slabě se zrněním z Plzně. Znám obce, kde ji nechytnou vůbec, proto mě mrzí, že zde multiplex B vysílat nebude. Vysílač Hoher Bogen vidíme přímo, přesto si myslím, že se na Němce nikdo dívat nebude, protože je zde určitá neviditelná averze vůči Bavorákům, míní prodejce. Podle Tomáše Vlčka, technického ředitele společnosti CDG, která zajišťuje digitální vysílání Primy v Praze, není domažlický experiment součástí standardního postupu při zavádění digitálního vysílání a tudíž není třeba, aby Prima v Domažlicích vysílala digitálně. Pro Primu by takové vysílání bylo cca pětkrát nákladnější než pro Novu, řekl Vlček serveru TVcentrum.com.

BRAND24

Dalším důvodem je podle Vlčka skutečnost, že v případě multiplexu A se digitálním vysíláním na Domažlicku řeší akutní problém s rušením 12. televizního kanálu, na němž analogově vysílá program ČT 2, s digitálním rozhlasem z Německa. Martin Roztočil z Českých radiokomunikací ale říká, že neví o žádném konkrétním termínu, ke kterému by Bavorsko mělo zvýšit výkon vysílačů digitálního rozhlasu a že tedy spuštění domažlického multiplexu není podmíněno pouze nutností opustit 12. televizní kanál. Tuto oblast jsme vybrali také z toho důvodu, že je relativně snadno technicky realizovatelná a je tam určitý, i když minimální, počet převaděčů. Je to taková generálka před Bukovou horou, na které závisí desítky převaděčů. Chceme si v případě Domažlicka nastavit a stabilizovat všechny technické, obchodní a legislativní procesy v relativně malém měřítku tak, aby nás při dalším rozvoji digitální sítě, které by mělo pokračovat Bukovou horou, již nic nebrzdilo, vysvětluje Roztočil.

U Bukové hory ale bude ještě jeden problém. Zatímco na Domažlicku je třeba vypnout 12. kanál využívaný Českou televizí, v případě Bukové hory by se měla vypnout televize Nova. Jenže jak ji přesvědčit, aby se vzdala silného analogového vysílače s desítkami převaděčů, přes které ji sleduje přes půl milionu diváků?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).