Hlavní navigace

Podívejte se, jak se snížilo pokrytí analogové ČT 2

22. 9. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
22. 9. 2009

UVNITŘ MAPA Méně než polovina obyvatel České republiky bude moci ke konci letošního roku přijímat z pozemních analogových vysílačů druhý program České televize. Aktuálně pokrývá ČT 2 analogovým signálem 55,3 procenta populace, což je o 35,5 procenta méně než před rokem. V polovině září 2008 byl signál analogové ČT 2 dostupný pro 90,8 procenta tuzemských diváků.

Aktuální pokrytí programu ČT 2 ze zemských analogových vysílačů (ještě před vypnutím jihomoravského vysílače Kojál). Zdroj: ČTÚ

Tipy C

ČT 2 vypíná svoje analogové vysílače dříve než ostatní tři celoplošné analogově vysílající programy – ČT 1, Nova a Prima. Je tomu tak proto, že Česká televize odmítala čekat na rozhodnutí komerčních televizí Nova a Prima, zda se přidají k Technickému plánu přechodu ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání a vypínáním analogové ČT 2 si začala uvolňovat kmitočty pro svůj veřejnoprávní multiplex.

Letos se analogová ČT 2 odmlčí ještě na hlavním jihomoravském vysílači Kojál. Stane se tak o půlnoci z 30 listopadu na 1. prosince. Těsně před tím si analogové programy ČT 1 a ČT 2, šířené z vysílače Kojál, prohodí vysílací kanály. Posledním předčasně vypínaným vysílačem analogové ČT 2 bude příští rok v září Praděd v Jeseníkách. V ostatních lokalitách už bude ČT 2 ukončovat analogové vysílání společně s ČT 1, Novou a Primou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).