Hlavní navigace

Podívejte se, jak Lysá hora dostala novou anténu

31. 5. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
31. 5. 2010

Neměli jste možnost dorazit minulý týden v pátek na vysílač Lysá hora, kde probíhala výměna jeho antény? Pak se můžete podívat na zpravodajský server televize Nova tn.cz. Právě česká komerční jednička se totiž této významné operaci věnovala ve své páteční večerní relaci Televizní noviny. Ihned na začátku reportáže zazněl fakt, že část vysílače se odporoučela po třiceti letech.

K TÉMATU: Fotosoutěž: vyfoťte výměnu antény vysílače na Lysé hoře a vyhrajte knihu o vysílačích!

Jak jsme vás již na DigiZone.cz informovali, místo vrtulníku Kamov Ka-32 byl tentokrát využit speciální jeřáb. V reportáži zaznělo, že je schopen zvednout břemeno až o hmotnosti šest tun do výšky sto metrů. Stará anténa byla snesena na tři části. Rameno je dlouhé 50 metrů plus 42 metrů přídavný výložník, uvedl ke speciálnímu jeřábu vedoucí technik Jan Filusz. Po snesení staré antény byla ve čtyřech částech namontována na Lysou horu nová. I přesto má ale vysílač nadále 85 metrů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).