Hlavní navigace

Plzeňsko se dočkalo digitálního rozhlasu, odstartoval multiplex společnosti RTIcz

11. 1. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

UVNITŘ MAPKA POKRYTÍ Jediným programem v síti vysílající na kanálu LM je zatím křesťanské Rádio Proglas. Operátor slibuje, že se programová nabídka v nejbližší době rozšíří.

Digitální rozhlasové vysílání lze ode dneška naladit i na Plzeňsku, vysílání ve standardu DAB+ zde dnes v dopoledních hodinách spustila plzeňská společnost RTIcz. Jde teprve o druhého operátora digitálních rozhlasových sítí v České republice, který reálně provozuje svoje sítě. Jedinou takovou firmou dosud byla příbramská společnost Teleko, která si nadále drží největší pokrytí (včetně Prahy). RTIcz se zatím omezuje na vysílání pro Plzeň a blízké okolí na kanálu LM.

K TÉMATU: Poslanecký seminář o rozhlasové digitalizaci se odsouvá o dva týdny na 31. ledna

“Společnost RTI cz s.r.o. zahájila jako první na západe Čech 11.1. 2013 v 11:01 hodin pravidelné digitální rozhlasové vysílání na území Plzeňského kraje v L-bandu na vysílacím kanálu LM. Podle teoretického výpočtu zasahuje vysílač 246 000 obyvatel. V současné době mohou posluchači naladit Rádio Proglas, které vysílá v systému DAB+. Programová nabídka se bude v nejbližší dobe rozšiřovat,” uvedla firma v oficiální tiskové zprávě.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Digitální rozhlas dorazil na sever Čech. Teleko spustilo vysílač v Liberci

Síť využívá střední kmitočet 1473.504 MHz, Rádio Proglas v ní vysílá s datovým tokem 64 kbit/s. Plzeňský vysílač má maximální vyzářený výkon 2 kW. Jeho umístění operátor nesdělil a ani v databázi Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) jej nelze nalézt.


Zdroj: RTIcz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).