Hlavní navigace

Plazmové televize EU nezakáže, tvrdí asociace jejich výrobců. Jen je omezí

26. 1. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
26. 1. 2009

Evropská unie nezakáže výrobu a prodej plazmových televizorů, jak o tom v uplynulých dnech informovala řada médií. Chce pouze klást větší důraz na jejich energetickou úspornost. V tiskovém prohlášení to uvádí organizace EICTA, která sdružuje výrobce digitálních technologií působících na evropském trhu, například firmy Panasonic, Alcatel-Lucent, LG Electronics, Loewe, Samsung, Sharp, Sony, Thomson a další.

K TÉMATU: Zakáže EU plazmové televize? Jsou prý energeticky příliš náročné

Nedávno se v tisku objevily informace o tom, že technologie plazmových obrazovek by mohla být na evropském trhu z energetických důvodů zakázána. Taková tvrzení jsou fakticky nesprávná, píše mediální zástupce EICTA Tony Graziano. Podle dotyčné směrnice EU nelze technologii typu plazmových obrazovek zakázat, pokud dodávané televizory (používající tuto technologii) budou splňovat požadavky na energetickou efektivnost.

EU podle Graziana nyní společně s členskými zeměmi pracuje na nových regulacích, jejichž cílem je zajistit lepší energetickou efektivnost televizorů bez ohledu na používanou technologii. Regulace se nemá týkat pouze plazmových televizorů, ale také LCD a klasických CRT televizorů s „vypouklými“ obrazovkami.

Tyto minimální standardy efektivnosti budou muset splnit všichni výrobci, pokud budou chtít své televizory vyrábět, dovážet a prodávat na evropském trhu. Tato regulace by měla být vydána v druhé polovině roku 2009. Pak nastane určité přechodné období, přičemž produkty by nové normy měly splňovat v druhé polovině roku 2010, dodal mluvčí EICTA.

BRAND24

Jednotlivé typy televizorů se liší způsobem spotřeby energie a EU chce v rámci jednotného průmyslu sjednotit také kritéria, aby zákazník mohl porovnávat stejně energeticky náročné výrobky ve všech zemích unie. Obecně můžeme konstatovat, že technologie plazmových panelů a LCD učinily v posledních letech obrovský skok vpřed a dosahují čím dál lepší energetické efektivnosti, píše Graziano.

Na nedávném Mezinárodním veletrhu spotřební elektroniky v Las Vegas mnozí výrobci představili své současné a budoucí technologie, které jasně dokazují, že výrobci televizorů nadále usilují o dosažení vyšší energetické efektivnosti nehledě na používanou technologii, dodal mluvčí asociace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).