Hlavní navigace

Pinnacle Nano Stick: USB klíčenka pro HDTV za 1500 korun

24. 3. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 118483
Počítačových DVB-T tunerů je dnes na trhu už celá řada. Většinou jsou si však podobné jako vejce vejci, a proto stojí za povšimnutí, když se objeví model, jenž se od ostatních poměrně liší. Pinnacle Nano Stick má nejen miniaturních rozměry, ale perfektně zvládá češtinu a dokonce i digitální vysílání v MPEG-4 HD.

Co čeká na nového majitele?

Nano Stick dělá čest svému jménu už od krabičky. V kompaktním balení je uživateli kromě samotného přijímače naservírována malá anténka spolu s adaptérem na klasický koaxiální kabel, krátký prodlužovací USB kabel, kompaktní dálkové ovládání a dvě mikrotužkové baterie. Nechybí dvě instalační média a několik průvodců rychlého startu, mezi nimiž najdeme také instrukce v českém jazyce.

Přijímač nejen že vzhledově lahodí oku, i jeho konstrukce je unikátní. Bez USB portu měří pouzdro pouhých 42×14×22 milimetrů. A pokud si berete Nano Stick na cestu bez krabice, můžete navíc konektor ochránit výsuvnou krytkou. Z druhé strany je umístěný malý anténní konektor, na vrchu pak modrá stavová dioda indikující činnost tuneru a nakonec přijímač infračervených povelů dálkového ovladače.

Pinnacle Nano Stick II

Na přibalených CD se nachází jednak hlavní program Pinnacle TV Center Pro a pak také software Pinnacle VideoSpin, základní aplikace pro střih videa (nejen) zaznamenaného z televizního vysílání na pevný disk počítače. Střihovému programu se v této recenzi věnovat nebudeme, protože jeho popis by vystačil na celý samostatný článek, který už je ale mimo záběr serveru DigiZone.cz. Instalace TV Centra je zcela automatická, pokyny průvodce jsou lokalizované do češtiny. Na pevném disku si připravte kolem 300 MB volného místa. Do systému se zároveň nainstaluje aplikace DistanTV, která umožňuje streamovat vysílání po domácí síti do ostatních počítačů.

Pinnacle Nano Stick zapojení a výbava
Pinnacle Nano Stick USB
Pinnacle Nano Stick příslušenství

Ladění programů a funkce počítačového softwaru

Prvním a v podstatě také jediným nutným krokem pro běžného diváka je automatické naladění dostupných digitálních stanic. Nano Stick zobrazuje během této akce průběhovou lištu, pod kterou nabíhají nalezené televizní a rozhlasové programy, informace o kmitočtech a síle signálu. Podobně jsou tyto údaje k dispozici také později – v okně s nastavením aplikace nebo při přepínání programů. Pomocí uživatelských voleb je možné nastavit mimo jiné délku časového okna pro time-shifting, typ dálkového ovládání, odstranění prokládaného řádkování, aktivaci interního anténního zesilovače či formát záznamu vysílání. Nahrávky mohou být uloženy do formátů MPEG-1, MPEG-2, DivX nebo přímo jako transportní stream celého multiplexu.

Pinnacle Nano Stick hledání programů a informace o nich
Pinnacle Nano Stick ladění
Pinnacle Nano Stick info

Uživatelské rozhraní programu TV Center Pro je pro tunery od Pinnacle typické – jednoduché a přehledné. Nad virtuální obrazovkou jsou umístěny přepínače funkcí: televize, rádio, přehrávání záznamů, programový průvodce a teletext. Pod nimi je volič kanálů a prvky pro ovládání time-shiftingu a nahrávání.

Pinnacle Nano Stick TV center

Zkušenosti s aplikací, s ovladačem a podporou češtiny

Přepínání mezi programy v rámci jednoho multiplexu probíhá prakticky okamžitě, mezi sítěmi se zdrží zhruba pět sekund. Takřka všechny funkce dovede zastoupit dálkový ovladač, s jehož pomocí lze volit přímé číslo programu, měnit hlasitost, ovládat záznam i přehrávání digitálního vysílání. Dálkové ovládání umí dokonce i maximalizaci a obnovení počítačového okna. Ovladač má vynikající klávesnici, dobře padne do ruky a není problém obsáhnout palcem všechna tlačítka.

Pinnacle Nano Stick ovladač

Překvapením je naprosto dokonalá podpora české diakritiky, s níž měly starší produkty Pinnacle potíže. V tomto bodě není co vytknout. Tuzemský dovozce EXAC se snaží a nabodeníčka jsou funkční pro elektronického programového průvodce i teletext u všech stanic v nabídce českého DVB-T. Protože má výrobek také český manuál a s češtinou si tyká i počítačová aplikace, můžeme konstatovat, že Nano Stick umí dobře česky! Je tak prvním počítačovým tunerem, který si z recenze na DigiZone.cz odnáší stejnojmenné ocenění v podobě grafického symbolu.

Pinnacle Nano Stick EPG a teletext
Pinnacle Nano Stick EPG
Pinnacle Nano Stick teletext

Archivace vysílání i HDTV příjem

Záznam pořadů lze načasovat na konkrétní časové rozmezí nebo podle údajů v EPG. Nastavit při tom jde pravidelné opakování i přesah a dojezd nahrávání v případě nedodržení programového schéma zvolené stanice. Zajímavou volbou je bezesporu přímý záznam pořadu na DVD, ovšem je tu jeden podstatný háček. TV Center neumí vytvořit na disku menu s výběrem více pořadů a při záznamu na přepisovatelné médium bez milosti smaže dříve zaznamenaný program. Obraz je navíc i v případě širokoúhlého vysílání nastaven na příznak s poměrem stran 4:3.

Přijímač je kompatibilní s oběma formáty digitálního vysílání, tedy s MPEG-2 a MPEG-4/H.264. Kromě obvyklých programů jsem tak mohl vyzkoušet i testovací HDTV vysílání ČT 1 a Novy. Zatímco u Jedničky programu České televize se nevyskytly žádné problémy, experiment Novy zůstal kvůli současnému systému kódování zvukové stopy zcela němý. I tak jsem se alespoň pokochal vysokou obrazovou kvalitou. TV Center má obecně v práci s HD signálem ještě rezervy, nedokáže například ukládat snímky ve vyšším než standardním televizním rozlišení a vysílání nelze zaznamenávat jinak než jako transport stream.

Pinnacle Nano Stick Nova HD a DVB Dream
Pinnacle Nano Stick Nova HD
Pinnacle Nano Stick DVB dream

Poslední slovo

Umí dobře česky - pečeť

Pinnacle Nano Stick výrazně vyčnívá nad současnou nabídkou USB tunerů kvalitou zpracování, použitým hardwarem i softwarovou výbavou a funkcemi. Vyšší cena, která se pohybuje kolem 1500 korun s DPH, je v tomto případě naprosto opodstatněná. K práci se standardním DVB-T signálem nemám nejmenší poznámky, příjem HD vysílání v MPEG-4 se v českých podmínkách musí uživatel zatím brát jako bonus, který je teprve v počáteční fázi.

Přijímač je citlivostí srovnatelný se stolními set-top-boxy, v Praze bohatě postačuje aktivní anténka, mimo Prahu pomůže střešní anténa. Nano Stick se kupodivu ani při mnohahodinovém použití nijak dramaticky nepřehřívá, na což spousta podobných výrobků trpí. Pokud by někomu výrobcem dodávaný program nevyhovoval, je možné Nano Stick díky BDA ovladačům používat i s některou volně dostupnou alternativou, například aplikací DVB Dream.

Přístroj zapůjčil: EXAC s.r.o.

BRAND24

Orientační cena: 1500 Kč

Foto a screenshoty: Autor

Pinnacle Nano Stick

Chtěli byste si vykoledovat tuto USB klíčenku?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).