Hlavní navigace

Philips Cinema Gold 50PFL7956H: filmový zázrak za zázračnou cenu

12. 1. 2012
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Přiznám se dobrovolně, řada Cinema je mou srdeční záležitostí. Vždycky jsem tíhnul ke kvalitním projekčním televizorům a Cinema mi je připomíná ze všech televizorů nejvíce. Philips je také jediný výrobce na světě, který televizory s obrazovkami s filmovým poměrem stran 2,39:1 (21:9) vyrábí a doteď to byl nedostupný sen pro drtivou většinu z nás. S příchodem tohoto modelu s pasivním 3D, zabudovaným WiFi, DVB-T tunerem a úhlopříčkou 127 cm se to ale mění. Cena je totiž méně než poloviční, a to už stojí za zvážení! Zvláště, když jde o jeden z nejlepších televizorů své kategorie.

Philips momentálně v řadě Cinema nabízí dva přístroje – tento Cinema 21:9 Gold 50PFL7956H s úhlopříčkou 127 cm (39 990 Kč) a Cinema 21:9 Platinum 58PFL9956H s úhlopříčkou 147 cm (99 990 Kč). Výbava je obdobná, pouze větší model pracuje s aktivním 3D, kdežto ten testovaný s pasivním. Pokaždé je tu ale zabudované WiFi, internet jak přes widgety, tak otevřený, tedy s možností zadat adresu, kompatibilita s domácí sítí s nadstavbou DLNA, nahrávání přes rozhraní USB a nechybí ani úchvatné podsvícení Ambilight.

Je tu zkrátka všechno, na co si můžete vzpomenout, včetně univerzálního podstavce určeného i pro montáž na stěnu, síťového vypínače zajišťujícího odpojení od elektrické zásuvky a pikantností typu Pause TV. Pokud máte do USB připojeno paměťové médium pro nahrávání, můžete až na 90 min. zastavit živé televizní vysílání (funkce TimeShift). Stačí jednoduše zmáčknout tlačítko Pause.

Je tu ale i podpora USB klávesnice a myši, která se vám hodí při práci s webovými stránkami, a to prý včetně bezdrátových, což jsem nezkoušel. Faktem je, že s tou tradiční se pracuje pohodově a konečně máte možnost se po webové stránce rozumně pohybovat.

Je tu ale také drobnost pro hráče her a prodávám, jak jsem zakoupil: „Při hraní počítačových 2D her obvykle každý ze dvou hráčů vidí svoji polovinu obrazovky. Jak Cinema Platinum, tak Gold umožňují prostřednictvím 3D technologie oběma hráčům vidět celou obrazovku. Stačí si nasadit 3D brýle a každý hráč uvidí svoji obrazovku v plné velikosti.“

Philips 50PFL7956H motorka

Provedení kovového podstavce je stejně kvalitní, jako zbytek televizoru. K továrnímu zpracování nelze mít námitek.

Pohodová instalace s ukázkami

Na tuneru DVB-T je jednoduchá, rychlá a průhledná. Na závěr je vám – jak je u Philipsu zvykem – nabídnuta možnost přehrát působivé ukázky, abyste viděli, co všechno je možné z vašeho miláčka dostat.

Třídění programů je taktéž snadné a rychlé, i když je matoucí, že nejde dělat i přes nastavovací menu. Je třeba zmáčknout tlačítko Find a vstoupit do seznamu naladěných kanálů (přes OK vyvolat nejdou) a zde zmáčknout Options. Pak je třídění hračkou a můžete si dokonce vybrat, zda chcete vybraný kanál na nové místo vložit, nebo ho jen zaměnit.

Stejně pohodové je připojení na domácí síť, resp. internet, což je otázka okamžiku, ať už ho děláte přes kabel Ethernet (LAN) či bezdrátové WiFi, které je v tomto případě zabudované, i když původně tu měla být jen příprava.

Philips 50PFL7956H ovladač

Obvyklý dálkový ovladač Philipsu s povrchem v kvalitním broušeném hliníku. Trochu mi u něj chybělo jen podsvícení a samostatné tlačítko pro EPG.

Tradiční ovládání

Vedle dálkového ovladače obvykle zakulacených tvarů, s obvyklým rozložením a s obvykle provedeným kontextovým menu si můžete stáhnout i bezplatnou aplikaci MyRemote pro Apple iOS a Google Android. Aplikace opět pracuje přes WiFi, což znamená, že můžete mít takto k domácí síti připojen jak váš chytrý telefon, tak televizor či Blu-ray přehrávač.

Aplikace je navržená solidně a pro mě osobně je podstatně lépe ovladatelnější než u jiných značek. Vytknout se jí ovšem dá to, že jako základ nevyužívá rozložení klasického ovladače. Na druhou stranu nabízí řadu tlačítek pro přímé řízení funkcí a má QWERTZ klávesnici, která pracuje i na ležato, takže se na ní nesrovnatelně lépe zadávají typicky webové adresy. Na druhou stranu je škoda, že MyRemote chybí jakýsi dotyková destička k lepšímu řízení kurzoru „myši“ při práci s otevřeným internetem. V každém případě pokud máte televizor Philips s WiFi, doporučuji ji vaší pozornosti.

Vraťme se ale k tradičnímu dálkovému ovladači. Přes tlačítko Adjust můžete v základní nabídce ovlivnit například Ambilight, přednastavené režimy pro obraz a zvuk, poměr stran obrazu a mj. také spouštíte konverzi 2D-3D a vybíráte mezi formátem 3D.

K dispozici ještě máte tlačítko Options (kontextové menu), které je veledůležité, protože přes něj například v přehledu naladěných kanálů vstupujete do třídění či zjišťujete, co právě dávají za pořad.

Přímo – tlačítkem na dálkovém ovladači – toho můžete měnit málo. Pouze poměr stran obrazu, což je ale vzhledem k jejich počtu a netradičnímu poměru stran obrazovky velice důležité. I když něco málo ještě můžete vyvolat přes barevná teletextová tlačítka: červené je zejména určeno pro řízení elektronických „udělátek“ obsluhujících příchozí obraz, zelené pro úsporu energie (můžete tu vypnout i obraz a nechat puštěný pouze zvuk), žluté pro výtečnou příručku a modré nemá funkci žádnou. Je škoda, že tlačítka nejsou označena a že si nemůžete modré nastavit podle svého. To by byla hodně užitečná funkce!

Philips 50PFL7956H domovské menu

Domovské menu odhalí trochu jiné ikony voleb, jinak se však nezměnilo nic. Pokud máte například firemní přehrávač před instalací televizoru zapojen do HDMI, nainstaluje se sem automaticky.

Osmidenní EPG à la Philips

EPG nemá samostatné tlačítko a vstupujete do něj přes Home (ikona domečku). Na těchto stránkách jsem ho popisoval už několikrát, takže jen ve stručnosti: je pouze dvousloupcové typu „nyní dávají a příště“ a nabídka se aktualizuje v okamžiku, kdy na daný multiplex vstoupíte, manuální aktualizací z menu, nebo vcelku kdykoli přímo z internetu. To jde v okamžiku, kdy si zvolíte, že chcete aktualizovat nikoli přes DVB-T vysílače.

Na pořad se můžete nechat i upozornit (nebo si ho nahrát), televizor se poté probudí i z pohotovostního režimu.

EPG à la Philips je někdy komplikovaněji ovladatelné, obraz většinou částečně vidíte na pozadí, zvuk se vypne. Tato část patří u televizorů Philips k těm slabším.

Philips 50PFL7956H internet oblíbené

U otevřeného internetu si snadno uděláte záložku, a také snadno smažete historii. Flash podporována není, takže např. archiv na www.iprima.cz, nespustíte.

Internet na druhou

Ano! Jednak je tu přes obvyklé widgety (co jeden z nich, to jeden webový server), jednak otevřený s možností zadat webovou adresu, V tomto případě ale není podporován obsah typu flash, takže např. videoarchiv TV Prima nepracuje.

Mezi widgety sice nenajdete nic českého, ale není problém uložit si své oblíbené webové stránky a pak si je vyvolat na v podstatě jedno tlačítko. Navíc aplikace MyRemote pro Android, kterou jsem taktéž vyzkoušel, vám dovolí rovnou vstoupit na internet, takže přístup je i rychlý. Co není rychlé, je zadávání webové adresy a hlavně pohyb po stránce. V tom vám pomůže možnost připojit klávesnici či myš, a to prý i bezdrátovou. V každém případě je v tomto okamžiku práce s otevřeným internetem řádově pohodlnější.

Philips 50PFL7956H příručka

Elektronická příručka je perfektní a najdete v ní např. popis 3D, konverze 2D-3D a také něco k připojení klávesnice a myši. Nezapomnělo se ani na podrobné technické parametry.

Přiměřená nastavení

Poměry stran obrazovky můžete upravit v nezvykle velkém množství. A právě ty jsou – na televizoru s podstatně širším panelem, než je obvyklé – velice důležité. Je jich tu deset, i když ne vždy můžete využít všechny. Například pokud si pustíte film z Blu-ray disku, budete mít možnost nastavit i tzv. nepřepočítané rozlišení, tedy takové, v jakém je film skutečně na disku uložen. Za jiných situací to ale jít nemusí.

Při televizním příjmu máte k dispozici devět voleb a uplatníte zejména „Automatické doplnění obrazu“, které ho na výšku trochu ořeže a natáhne do šíře. Vše ale – díky mírnému ořezu – vypadá dosti přirozeně. Důležitý je také „Automatický zoom“, čímž básník chtěl říci, že jde o automatickou úpravu poměru stran podle parametrů vysílaného pořadu, tedy klasická, a co mohu posoudit, v tomto případě i funkční automatika reagující na formát, v jakém je pořad vysílán. Při promítání filmů jsou pak důležité režimy „Cinema 21:9“, či širokoúhlý, které se vypořádávají s poměrem stran 21:9. Film z DVD či BD disku tak vidíte pěkně bez černých pruhů shora a zdola.

Co se týče obrazových předvoleb, máte na výběr z deseti možností a vedle obvyklých typu standardní, kino apod. tu je i režim pro fotografie a dva předpřipravené pro obraz kalibrovaný prostřednictvím sondy a systému ISF. Jeden je pro den, druhý pro noc a i bez kalibrace stojí tento režim za to.

Obraz si můžete ovlivnit i manuálně a upravit tak například podsvícení, jas, barvu, ostrost, osobní zabarvení apod. Voleb není sice tolik jako u jiných značek, avšak jsou dostatečné a hlavně – tenhle televizor příliš seřizovat nepotřebuje.

A ještě krátce ke zvuku – stejně jako u jiných televizorů Philips seřizujete výšky a basy. Pseudoprostorový zvuk se příliš neprojevoval, ale jindy tomu může být zcela opačně, zapnout můžete i automatickou úpravu hlasitosti, což se hodí typicky v reklamách.

Philips 50PFL7956H obraz expert settings 2
Philips 50PFL7956H obrazové režimy

V manuálních úpravách obrazu najdete i expertní nastavení a přednastavené volby zahrnují i dva režimy pro možnou kalibraci obrazu na podmínky konkrétní instalace.

Výtečná spotřeba, plnění podmínek EU už dnes

Televizor jsem přepnul zpět do továrního nastavení, takže obraz i zvuk byly na standardu, Ambilight byl zapnut, stejně jako senzor snímající úroveň okolního osvětlení. V tomto okamžiku byla spotřeba 122 W (62–127 wattů), 30–31 W při vypnuté obrazovce, kdy jde pouze zvuk (zároveň se automaticky vypne i Ambilight) a 82 W v případě, že máte puštěnu rozhlasovou stanici s jejím šetřičem obrazovky. V tomto okamžiku ale rovněž můžete panel vypnout a ponechat zapnutý pouze zvuk.

S vypnutým Ambilightem skončila – po hodině provozu – spotřeba na 118 W s minimem a maximem 73, resp. 120 wattů. U rozhlasové stanici to bylo 76 W, takže vidíte, že spotřeba Ambilightu kolísá kolem pěti wattů.

Nedalo mi to a změřil jsem ještě spotřebu televizoru v okamžiku vypnutí senzoru snímajícího hladinu okolního osvětlení, tedy za situace, kterou méně ovlivňují konkrétní domácí podmínky. Nicméně v mém případě jsem dospěl k obdobným výsledkům, což je zjevně náhoda.

A ještě poznámka: Philips jako jeden z mála výrobců plní už od začátku roku u většiny modelů požadavky na energetickou třídu EU, takže i u tohoto televizoru udává roční spotřebu a další náležitosti. Ta je – při průměrných 4 h sledování denně – 158 kWh, a patří do energetické třídy B. Vše doplňuje 114 W spotřeby, pohotovostní režim s méně než 0,15 W, což je samozřejmě výtečné, a tlačítko úplného vypnutí s nulovou spotřebou.

Philips 50PFL7956H poměry stran

Poměry stran obrazu jsou u panelu 21:9 velice důležité. Jak vidíte, je jich na výběr opravdu hodně, včetně režimu Cinema 21:9 a automatického režimu (Auto-zoom) hodícího se při běžném televizním příjmu.

Multimédia poněkud střídavá

To je společná vlastnost všech letošních televizorů Philips. Ale abyste si nemysleli, že nepřehrává z rozhraní USB nic…

V případě videa je třeba se připravit na trochu komplikovanější přehrávání filmů v DivX a MKV (pracovalo L4.0 i L4.1). V druhém případě jsou sice podporovány titulky, avšak nikoli v češtině. U DivX sice naši znakovou sadu navolit můžete, ale musíte to dělat při každém spuštění nového filmu. Stejně tak vždy musíte titulky nejprve zapnout, protože jsou standardně vypnuty. (Kdo tohle vymyslel…)

Kompatibilita je výrazně omezena především v oblasti HD videa. WMV HD podporováno není, stejně jako HD nahrávky z videokamer a fotoaparátů (MTS, M2TS a MOV). Z H.264 se mi tak přehrál pouze soubor s koncovkou MP4 z fotoaparátu Samsung.

Televizor potěšil při práci s 3D soubory, kdy i pro USB umožňoval zvolit typ 3D, což u Philipsu není pravidlem, a přehrál dokonce soubor s koncovkou MPG a vertikálním 3D (obrazy vedle sebe). Přehrál i soubory TS provedené v tomtéž 3D formátu, avšak ty se přes všechnu snahu nepodařilo správně rozkódovat.

Souborový manažer je tradičně pohodový, výborně ovladatelný, v plné češtině a s podporou dlouhých názvů. Nemusíte také dopředu volit, co chcete přehrávat, takže i tady je to bez starostí.

Ještě jsem nezmínil hudbu – u ní mi z mé testovací sady Cinema přehrála soubory MP3 a WMA, v případě fotografií pak klasický JPG. Bohužel Philips ani u této novinky stále nepřehrává 3D snímky ve formátu MPO, což je vlastnost snad všech letošních modelů. Velká škoda!

Philips 50PFL7956H pasivní brýle

Pasivní 3D brýle Philipsu jsou lehké a dobře drží na nose i přes brýle dioptrické. Prostorový efekt zajišťuje polarizační sklo umístěné i na panelu obrazovky.

Pasivní 3D trochu jiné

Tady záleží především na tom, jak se vypořádáte s nezvyklým poměrem stran obrazovky. Když totiž nesedíte vůči sledovanému pořadu co nejpřesněji, působí to někdy až rušivě, což jsem u Cinemy s aktivním 3D vůbec nepozoroval. Například při převodu 2D na 3D u filmu Casino Royale (ano, tady funguje konverze) to nebyl žádný problém. Na Blu-ray disku je totiž uložen ve „filmovém“ formátu a perfektně na panel s poměrem stran 21:9 zapadne.

Při sledování pořadu v televizi, ale také 3D ukázek z BD disku, to už vždy neplatilo. Tady je dobré si na chvíli film zastavit a pohrát si s volbou poměrů stran.

Bohužel všemu nenapomohl ani firemní 3D Blu-ray přehrávač BDP8000 mající sice nádherný design a mechaniku typu slot-in, tedy bez vozíku, ale také mající se Cinemou zásadní problém. Z neznámých důvodů se u Philipsu nedomluvili a tudíž nemá pro volbu výstupu poměr stran 21:9, ale pouze 16:9. Přehrávač také na některých zvláště kvalitních – a dokonce i firemních – ukázkách nezvládal odbavovat video. To je bohužel stále obvyklé i u drahých přístrojů, a to nejen u Philipsu. Podle některých zpráv by nový model z řady 7000 už měl 21:9 umět. Takový Blu-ray přihrávač by si se Cinemou pochopitelně rozuměl nejlépe. Faktem ale je, že co BDP8000 přehrál, podával spolu s televizorem ve 3D brilantně. Obraz byl plný detailů, lehké brýle nepřekážely a prostorový dojem byl velice hluboký. Jen nesmíte sedět blízko obrazovky, protože pak se rychle vytrácí. Cinema však na druhou stranu netrpěla obvyklou potíží pasivních 3D televizorů – menším pohledovým úhlem zleva a zprava. Na obraz bylo v každém ohledu radost pohledět.

Philips 50PFL7956H lifestyle

Televizor Philips Cinema 21×9 Gold nevypadá špatně ani na stěně. Mimochodem výškově je na tomto snímku špatně umístěn. Měl by být tak vysoko, jako kdyby stál na originálním podstavci.

Cinema je prostě Cinema

Přirozené barvy, fantastická obrazovka, nádherný design a překvapivě nízká cena. Ale také nemastný neslaný zvuk, proměnlivá multimédia (i když poměrně slušný základ tu je) a tunery pouze pro DVB-T a DVB-C. Mě, kterému na tuneru, zvuku a multimediální podpoře vůbec nezáleží, z toho vychází jediné – výtečný televizor!

A navíc tak trochu návrat do časů, kdy televizory byly televizory a nedělaly ze sebe nic jiného. Tady za výjimečně nízkou cenu dostáváte výbornou obrazovou kvalitu a neméně výborné resamplování, tedy převod z nízkého na vysoké rozlišení, které je tu komplikovanější, protože nejde o klasické Full HD. Nízký datový tok, či nižší kvalita filmu z rozhraní USB se pozná především na detailech, které v tmavých částech scény začnou splývat (k tomu má televizor jistou tendenci i jindy) a pochopitelně také na logu stanic či doplňkových textových informacích. Tady ale hodně záleží na nastaveném poměru stran. To platí i u pasivního 3D, které – pokud dodržíte, co máte – je plné detailů, brilantní hloubky a velice dobrých barev se sklonem k přirozenosti a nepřepálenosti. Ty vidíte všude a ze všech zdrojů, a to i z těch nejobyčejnějších.

Technologie Ambilight je nádhera sama, možností úprav barvy světla asi tak milion a v této verzi si ji můžete nechat přizpůsobit dokonce i barvě vaší stěny.

Cinema je určena pro filmové fanoušky, to je zřejmé. Zřejmé je i to, že je to excelentní televizor pro ty, kteří si ho mohou – zejména z prostorových důvodů – dovolit. Pikantní je, že jako optimální vzdálenost pro sledování tohoto televizoru ve 3D Philips uvádí pouhých 1,9 m. Tomu se rozhodně nechce věřit. Zvláště poté, co jsem měl z této vzdálenosti u tohoto pasivního systému potíže s prostorovým efektem. Doporučit tak lze něco kolem 3,5, 4,5 m. Pak věřím, že tahle hračka může dokonce zastoupit i kombinaci, po které v současnosti toužím já – projektor a filmové plátno.

Philips 50PFL7956H parametry

Balení obsahuje

BRAND24

– dálkový ovladač
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– podstavec (natáčení je v panelu) kombinovaný s držákem na stěnu
– úchyty na zadní část televizoru
– konektory pro YUV (rohové)
– adaptérový kabel pro SCART
– napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
– 2× pasivní brýle
– uživatelská příručka přímo v televizoru, v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“ (Quick Start)

foto: autor a Philips

Kdybyste se na nic neohlíželi, jakému formátu byste dali u televizoru přednost:?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).