Hlavní navigace

Philips AE5020: solidní a neotřelá klasika pro DAB, zkrátka výborná koupě

21. 9. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Philips
Na našem trhu jsou převážně dva druhy DAB přijímačů. Stolní a přenosné. Tento patří k těm druhým a vypadá opravdu dobře. Dobře i hraje, byť jen mono…

„Mono, to není vono,“ říká se. U přenosného rádia „na baterky“ se to ale tak nějak předpokládá. Tady za 1999 Kč dostanete veskrze elegantní rozhlasový přijímač pro analogové VKV (FM) pásmo a digitální vysílání ve standardech DAB/DAB+. A nutno přiznat, že málokteré vypadá takto dobře, protože řada DAB rádií představuje jen jakési podivnosti. Proč, to se mě neptejte, ale jakoby designéři s novým standardem považovali zároveň za nutné se od toho předchozího nějak odlišovat. Osobně nechápu ani tohle a najít přístroj, který vypadá tak nějak tradičně a nemá ještě k tomu punc jakéhosi retra („retro“ ovšem znamená pro každého výrobce něco jiného), se povede málokdy.

A platí to i u sterea!

Tenhle přijímač se bude líbit nejen mužům, ale zejména paním a dívkám. Má totiž v sobě neotřelý a nenápadný punc klasiky a vše tvrdí i plast v barvě lehce vyzrálé slonové kosti, stříbrné plastové prvky a skříňka ve zdařilé imitaci dřeva. Ale abyste se nepletli – nevyrábí ho už Philips. Značku pro audio nyní vlastní, resp. vlastní pod licencí, společnost Woox Inovations. Ta přijímače i vyrábí, a i když mám od ní první výrobek, musím říci, že je příjemným překvapením.

Bez internetu, ale ten ani nečekáme…

Zabudován je dvouřádkový, modře podsvícený displej s rozumně velkými znaky a širokopásmový reproduktor za nesnímatelnou kovovou mřížkou, který na zadní straně podporuje tuba bassreflexu. Vše doplňují v plastu provedený držák a jeho výrazné a taktéž plastové postranní úchyty.

Teleskopická anténa je zacvaklá do zadní strany (prut má 55 cm) a tamtéž najdete víko baterií, stejně jako připojení 230 V. Rozhraní tu nejsou žádná, a to ani připojení sluchátek.

Přiznám se, že jsem je ani neočekával…

Ovládání je povětšinou jasné a průhledné. Zabudováno je sedm tlačítek přímé volby, další čtyři najdete vedle displeje a jsou určena pro přepínání mezi uloženými stanicemi, ladění a pohyb v menu.

Poradit se s příručkou, kterou ovšem v plné podobě v balení nenajdete, budete nejspíše muset jen u ukládání stanic nad číslo 4, resp. funkce tlačítka Program. K tomu se ale dostaneme za chvíli.

Zabudovány jsou tunery pro klasické velmi krátké vlny a digitální DAB/DAB+. Internetové stanice by tu asi nikdo nečekal a zcela by to změnilo koncepci.

Cena pak výbavě a provedení odpovídá, resp. více než odpovídá. Vše je bezchybně zpracováno a námitky nebudete mít ani proti gumám na spodní straně, které by mohly ledacos vydržet.

Jak uložit čtvrtou, pátou…

I když je ovládání povětšinou zřejmé, na tohle jsem bez příručky nepřišel. Nakonec se to ukázalo jednoduché a stačilo využít tlačítka Program…

Uložení prvních třech stanic je vysloveně snadné. Stačí naladit a zmáčknout a okamžik podržet jedno z tlačítek přímé volby. Naštěstí příručka je výborná a vše, co potřebujete, je v ní popsáno jasně a srozumitelně. Včetně toho, že na rozdíl od obecně udávaných deseti tady uložíte 20 stanic pro FM a 20 pro DAB. Ty se u FM ukládají automaticky kdykoli po proladění pásma tlačítkem Scan, u DAB pak při prvním zprovoznění. Pokud pak kdykoli zmáčknete Scan, pásmo DAB se sice proladí, ale stanice se už automaticky neukládají, a to i proto, že jejich seznam už existuje a můžete si kdykoli tu konkrétní snadno vyhledat. U FM se tohle velmi správně neřeší.

Dalším tlačítkem je kombinované Info/Menu. To přepíná mezi jednotlivými informacemi na displeji (viz galerie výše), kde mj. vidíte zobrazenu skladbu či interpreta, datum, frekvenci a u DAB například i chybovost či datový tok. Při delším přidržení pak přes něj vstoupíte do jednoduchého menu, které u FM nabídne nastavení pro skenování pásma („pouze silné stanice“ nebo „všechny“), u volby System pak nastavení data a času či aktualizaci firmwaru a jeho verzi.

U DAB je nabídka širší a vedle zmiňovaných voleb pro FM tu navíc najdete i DRC (kompenzace dynamického rozsahu), Prune pro odstranění stanic z DAB seznamu a také manuální ladění, které ale nechybí ani u FM. Jen není v menu System a je přímo na tlačítku vedle LCD. Jmenuje se Tuning a i u něj je vidět odlišnost přístupu u DAB. Má tu totiž zcela jinou funkci a vyvolá seznam dostupných stanic a tu vybranou si pak můžete zkusit nechat naladit přímo.

Příslušnou volbu v menu provedete tlačítkem Select, mezi položkami pak přepínáte Tuning „+“ a „-“.

Jak asi tušíte, nastavení jazyka nikde není a přijímač je v angličtině. S češtinou ale u DAB pracoval v případě dodatečných informací, i když to není tak snadné odhalit a podařilo se mi to jedině u Radiožurnálu. Jeho název je ovšem bez „nabodeníček“.

Zadní strana skrývá teleskopickou anténu, připojení napájení, schránku pro klasicky výměnné baterie a bassreflex… Opěrka je v maximální (zadní) poloze.
Autor: Bohumil Herwig

Zadní strana skrývá teleskopickou anténu, připojení napájení, schránku pro klasicky výměnné baterie a bassreflex… Opěrka je v maximální (zadní) poloze.

Jaké je? Pěkné a výborné

Philips AE5020 poslouží jako jednoduché kuchyňské („snídaňové“) rádio stejně dobře, jako se uplatní někde na chatě či chalupě, i když tohle tam asi nebudete chtít nechat. Líbil se mi výborně čitelný text na dvouřádkovém displeji a jasný zvuk, byť klasicky s minimem basů, stejně jako jednoduché zapnutí. Na rozdíl od různých nesmyslných posuvných jezdců či tlačítek totiž otočný knoflík hlasitosti odvede svou práci podstatně lépe.

Vadila mi především absence stručné příručky v češtině a hlavně absence upozornění, kde si mohu stáhnout příručku plnou. Tohle by mělo být automatické, ale bohužel není.

V každém případě je tenhle Philips výborným každodenním rádiem, které se dá postavit i položit, resp. opřít o sklopné držadlo. To ovšem ve směru dozadu nejde naklopit až k tělu přijímače, což je škoda, a dopředu nejde vůbec. Pokud jste při jeho instalaci limitováni hloubkou, přijímač ve svislé poloze a s držadlem sklopeným dozadu o 90° na stole zabere 148 mm, což výrobce ne zcela správně označuje za hloubku (viz tabulka). Jakmile je držadlo svisle, tedy nad přijímačem, dospějete k podstatně nižšímu číslu, asi 92 mm. A abychom to měli kompletní: v šikmé poloze, kdy je přijímač o držadlo opřen, činí půdorysná plocha (š x h) asi 210 × 175 mm a přijímač je naklopen v úhlu o něco menším než 40 stupňů (nebo něco kolem). Nicméně pokud ho takto položíte na jídelní stůl, na displej stále ještě v sedě vidíte a i ovládání je docela šikovně po ruce.

I tohle je vymyšleno výborně.

Hodnocení

pro: zapínání otočným knoflíkem hlasitosti, vzhled, dobře čitelný displej, doplňkové informace sice nepracují v češtině, ale znaky nevypadávají

BRAND24

proti: chybí stručná příručka v češtině (plnou je nutno stáhnout)

Balení obsahuje

  • externí zdroj s napájecím kabelem (dvoužilový)
  • stručná příručka (nikoli v češtině), úplná příčka ke stažení (i česká)
  • záruka: 24 měsíců

Přenosné nebo stolní DAB?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).