Hlavní navigace

Philips 55PUS8700: design, obraz i zvuk výborný, Android TV o něco lepší

10. 2. 2016
Doba čtení: 14 minut

Sdílet

 Autor: Philips
AKTUALIZOVÁNO – A máme tu první model řady 2016/17, navíc i první, který je vybaven operačním systémem Android TV ve verzi 5.1. Zklamání, zlepšení? Nechte se překvapit.

AKTUALIZOVÁNO, 13. 2. 2016., 13:40 hod.: aplikace Voyo se rozeběhla v obou částech menu na tlačítku Home (domov), tj. v rámci „Kolekce aplikací Philips“ i „Aplikace“ (Android). Za problémy s největší pravděpodobností nemohl televizor a problém byl spíše u Voyo, protože mezitím žádná aktualizace nedorazila.

Čekání na modely z podzimní nabídky TP Vision (viz naše reportáž zde) začalo připomínat „Čekání na Godota“. Bylo to o to napínavější, že k dispozici už měla být verze 5.1 systému Android TV, do níž jsem, přiznám se dobrovolně, vkládal jisté značné naděje, protože u mobilních zařízení představovala jednoznačné plus.

Nakonec se potvrdilo, že televizor Android TV (5.1) používá, potvrdilo se dokonce i jisté vylepšení a hlavně zvýšená stabilita platformy, což je určitě nejdůležitější.

Co do uživatelského komfortu se však nezměnilo nic a například kolovat se nedá ani v menu nastavení, ani v nabídkách na tlačítku Home (Domov), což je někdy skutečně otravné. Televizor se navíc v průběhu testu choval natolik proměnlivě, že jednou funkce šla (např. přehrávání multimédií přes USB) a po jeho reinstalaci zase nikoli.

Výsledkem jsou jisté rozpaky, k čemuž se ještě dostaneme. V každém případě, pokud jste očekávali, že s novou verzí OS půjdou aplikace „přichytit“ na nějakou pozici, jako to umí konkurence, zklamu vás. Pokud jste očekávali návrat běžného „myšího“ kurzoru, zklamu vás taktéž.

Google si zkrátka jede svoje…

Základní vlastnosti

Pokud si chcete osvěžit, co vlastně TP Vision na podzim 2015 uvedlo, podívejte se do článku Pražské „ambilightování“ a „muzicírování“: české ozvěny berlínského veletrhu IFA.

V něm uvidíte i dnes testovanou krásku s bohužel hodně lesklou obrazovkou, která nabízí:

  • zdvojené tunery s podporou kodeku H.265/HEVC tam, kde to má smysl,
  • zakřivenou LCD obrazovku, úhlopříčku 50 palců, tj. 127 cm, rozlišení Ultra HD (4K), aktivní 3D s celoobrazovkovým režimem pro dva hráče,
  • zvukovou lištu pod obrazovkou, na zadní straně pak subwoofer,
  • osvícení pozadí systémem Ambilight (po třech stranách – dole není),
  • čtyřjádrový procesor a 16 GB rozšiřitelné paměti,
  • operační systém Android TV (5.1).

Pokud vás zajímá cena, Philips 55PUS8700 přijde na 79 990 Kč, což je ovšem tzv. doporučená koncová.

Na závěr instalace se nabídne průvodce pro rychlé nastavení televizoru, a to jak pro obraz a zvuk, tak i pro osvětlení pozadí, tedy Ambilight. Jak vidíte, šikovně si ho můžete nastavit i do barvy vaší stěny, resp. se k ní alespoň přiblížit.
Autor: Bohumil Herwig

Na závěr instalace se nabídne průvodce pro rychlé nastavení televizoru, a to jak pro obraz a zvuk, tak i pro osvětlení pozadí, tedy Ambilight. Jak vidíte, šikovně si ho můžete nastavit i do barvy vaší stěny, resp. se k ní alespoň přiblížit.

Instalace včetně průvodce nastavením obrazu, zvuku a Ambilightu

Skoro vše bylo v pohodě (berte mě s rezervou), ale bohužel až na počtvrté. V první instalaci jsem přeskočil napojení na internet a televizoru se to zjevně hodně nelíbilo. Funkčnost byla výrazně omezena, včetně aplikací v chytré části, a nepracovalo ani EPG, a to ani v okamžiku, kdy jsem příjem dat přepnul na DVB-T.

Po dodatečném zprovoznění internetového připojení se televizor stále nechoval standardně a fungovaly jen některé aplikace a například HbbTV nejelo vůbec.

Firmware byl aktuální, což jsem ověřil, ale jak výrobce upozorňuje, nově se na volbu aktualizace přes internet už nyní nedá spoléhat. I když je totiž k dispozici jako volba v menu, její funkce byla na žádost řady uživatelů pozastavena. Jejich netrpělivost totiž někdy vedla k tomu, že aktualizaci třeba v půlce stahování přerušili vypnutím TV. Televizory se tak momentálně dají aktualizovat pouze přes USB, resp. stažení firmwaru ze stránek podpory, jeho uložení na USB paměť a následné nahrání do televizoru.

Aby toho nebylo málo, Philipsu zlobila funkce „Znovu instalovat televizi“. Ta jednou neudělala nic jiného, než že všechno vymazala (naladěné kanály či uživatelská nastavení) a zobrazila jen vyčištěnou obrazovku Domov. Následně už nešlo dělat zhola nic, než opět vstoupit do menu nastavení a odmáčknout volbu „Znovu instalovat televizi“.

Jak říkám, nakonec vše klaplo po několikeré reinstalaci, vždy se zprovozněným přístupem k internetu. Pak se konečně rozeběhlo i dříve nefunkční HbbTV a také EPG, ale těsně před závěrem testu jsem zjistil, že pro změnu nic nepřehraji přes zabudovaný multimediální přehrávač a že také nic nestáhnu z tržiště aplikací…

Ovládání s hodně citlivou dotykovou ploškou

Dálkový ovladač je oboustranný a z jedné strany představuje klasiku a z druhé klávesnici typu QWERTY. Dotyková ploška je umístěna na tlačítku OK v tradiční části, na straně klávesnice chybí. Její funkce je jednoduchá – stačí se jemně dotknout a přejet patřičným směrem k šipkám. Bohužel v mém případě byly reakce až příliš okamžité a během 14 dnů zkoušení jsem si na ni prostě nezvykl. Tohle je ale hodně individuální a já mám se systémem TP Vision dlouhodobé problémy, resp. na mě nereaguje tak, jako na většinu uživatelů. Přijde mi ale škoda, že se nikde v systému nedá citlivost seřídit. Příliš citlivá dotyková ploška mi v podstatě znemožňovala používat kurzorová tlačítka nebo jsem musel být hodně opatrný. Naštěstí jsem ale zapomněl vrátit ovladač z předchozího testu televizoru Philips 48PFK6300, který je kompatibilní, a běžná práce s kurzorovým křížem byla okamžitě o třídu pohodlnější. V každém případě doporučuji tohle před koupí ověřit.

Ovládání má ještě další problém – po stlačení OK někdy vstoupíte do další nabídky a jindy nikoli. Výjimkou byla z neznámých důvodů pouze volba „Všechna nastavení“, v záběru testu se ale televizor začal chovat i tady trochu jinak.

V nabídkách se také stále nedá kolovat, což je typicky nepříjemné u rozsáhlé položky „Obecné nastavení“ a také v okamžiku, kdy jste v multimédiích a máte k dispozici nějaké objemnější médium.

Co se týče ovládání multimédií, tady se nezměnilo nic a stále je tu dvojí sada tlačítek. Jednak ta hardwarová na dálkovém ovladači a jednak ta softwarová na displeji. Na ovladači však – na rozdíl od obrazovky – nejsou kompletní a tlačítka přetáčení jsou sdružena s přeskokem například o video dále.

Ovládání většinou nezlobilo, výjimkou bylo vyvolání naladěných kanálů přes tlačítko OK, k čemuž se ještě dostanu.

EPG tentokráte úplně jinak

Tady se mi stala zajímavá věc. EPG má opět dva možné zdroje signálu, tj. internet a DVB-T vysílač. Při první instalaci jsem televizor nepřipojoval do sítě a následně došlo k tomu, že při vyvolání EPG volba nabíhala, nabíhala a naběhnout nemohla, protože má standardně nastaveno právě stahování dat z internetu. Když jsem přepnul volbu na stahování dat z DVB-T vysílačů, ani tady se programová nabídka neobjevila a EPG jednoduše vydalo chybové hlášení a konec.

Po připojení na internet a při datech stále z DVB-T se dělo to samé a opět bylo vidět chybové hlášení „Aplikace EPG bohužel přestala pracovat“. Zajímavé přitom bylo, že informace ukazující se při přepnutí TV kanálu, které jsou brány z EPG, vidět byly.

Jakmile jsem televizor reinstaloval a rovnou během instalace TV připojil k internetu, EPG začalo fungovat. Pokud máte jako zdroj internet, půjde vám jak zvuk, tak nově i obraz, byť atypicky v pravém horním rohu. Bohužel aplikace Gracenote v tomto případě nepracovala bezchybně, což je vidět v galerii. Našinec by očekával, že si televizor stáhne na pozadí data o programech, ale jak vidíte, stáhla se pouze pro Primu a nikoli pro Primu Cool, na které se aktuálně nacházel. A povedlo se to ještě pro Óčko, ČT 24 a ČT Sport. Toť vše. Odmáčkl jsem tedy volbu „Znovu načíst stránku“, ale ani poté se nic nezměnilo.

Nakonec jsem tedy příjem dat přepnul na DVB-T. V tomto okamžiku se objevilo tradiční osmidenní EPG značky Philips, tedy bez obrazu a zvuku.

Tady už možnost „Znovu načíst stránku“ nebo načíst všechna data chybí, i když v mém případě se při prvním vyvolání stáhlo všechno, tj. pro všechny kanály na všech naladěných multiplexech.

Prostředí Android TV (5.1) stále nepřizpůsobitelné

Googlu dlouho trvalo, než z čísla 5.0 aktualizoval i „televizní“ verzi, i když tady pokrok zjevně není takový jako u verze pro mobily. Pokud se ptáte proč, řeknu to takhle: potíží je tu podstatně méně než s Android TV (5.0). Nebyl tak problém televizor zapnout a neměl jsem problém změnit třeba vstup. Občas jsem se ovšem ocitl na černé obrazovce a občas se TV příjem obnovil, občas se nedělo nic, takže vypnout a zapnout.

V ovládání prostředí chytré části na tlačítku domečku (Home) se nezměnilo zhola nic. Horizontálně se v seznamu stále nedá kolovat, což je stejně otravné jako nemožnost si ikony aplikací přizpůsobit podle svého.

Aplikace se sice posouvají podle jejich využívání, ale tohle rozhodně optimální není. Zvláště když tu je i vstup například do multimédií a výpis na řádku dlouhý předlouhý.

Kolování, když už ne možnost ukotvit si nejdůležitější aplikace, by určitě pomohlo, ale Google je zjevně přesvědčen, že stvořil dokonalé prostředí, takže proč by s ním něco dělal…

Ovládání je tak někdy až zbytečně těžkopádné a jeho styl zdržuje.

Aplikační část je u tohoto televizoru opět rozdělena na dvě. Společnost TP Vision si totiž zjevně s Androidem stále není na 100 % jista, v čemž se jí vůbec nedivím. I u tohoto podzimního modelu určeného už pro sezónu 2016/17 tak sáhla po řešení známém z výrobků 2015/16. V jedné části nabídky na tlačítku Domov tak vidíte aplikace pro Android TV (jmenují se „Aplikace“) a v druhé, v tzv. kompatibilním režimu, jsou aplikace z předchozí platformy Net TV („Kolekce aplikací Philips“). Tady z těch českých najdete sice jen Voyo, za pozornost ale stojí i některé hry či berlínští filharmonikové…

U již předinstalovaných aplikací pro Android TV je pak vidět copak.cz a on-line videopůjčovny Banaxi, FilmBox Live a Voyo. Další aplikace si můžete stáhnout, resp. vyzkoušet, zda jsou kompatibilní, protože ani to, že se ke stáhnutí pod Android TV (5.1) nabídnou, neznamená, že vám správně poběží. O tom jsme se už přesvědčili v minulosti a platí to i nyní.

I když je při vyhledávání v Google Play/Store standardně nejprve nabídnuto hlasové vyhledávání, které je v mém případě prakticky nefunkční na všech platformách, vyhledávat můžete i přes softwarovou klávesnici, i když přepnutí na ni bylo komplikovanější. Následně se mi sice nabídla řada aplikací, včetně MX Playeru či VLC for Android, ale nenainstaloval jsem zhola nic, protože stahování se před koncem vždy zastavilo. Internetové připojení bylo v pořádku, předinstalované aplikace, resp. videotéky jako YouTube, FilmBox Live, či Banaxi jely a potíže jsem měl pouze s Voyo, které vždy končilo prázdnou obrazovkou (viz galerie výše).

Pokud jde o další chytré funkce, HbbTV je po instalaci televizoru standardně zapnuto, a tudíž i připraveno k činnosti. Na kanálech České televize i na FTV Prima pracovalo bez chybičky.

Vyzkoušel jsem i napojení mobilního telefonu LG Flex 2 přes Wi-Fi Miracast a ani tady nebyly žádné potíže. Jen obrazová kvalita nebyla na takové úrovni jako při jiném druhu příjmu videosignálu. Tady televizor resamplování a čištění obrazu nezvládá.

Obrazové režimy jsou solidně rozlišeny, v menu pak ještě najdete nastavení dalších dvou, resp. jednoho (PC a herní konzole).
Autor: Bohumil Herwig

Obrazové režimy jsou solidně rozlišeny, v menu pak ještě najdete nastavení dalších dvou, resp. jednoho (PC a herní konzole).

Obrazových úprav jako obvykle „jen přiměřeně“

Přednastavených obrazových režimů je šest, pokud při instalaci zvolíte průvodce pro úpravu obrazu či zvuku, volby se automaticky nastaví na Osobní. Jinak tu nechybí Kino a u této značky obvyklý režim Fotografie.

Manuálně upravíte sytost barev, kontrast a ostrost, upravíte obraz také speciálně pro herní konzolu či napojený počítač. V rozšířených nastaveních pak najdete možnost vylepšit jasné barvy a upravit barevnou teplotu ve čtyřech předvolených stupních plus vlastním nastavením.

U zvuku je režimů taktéž šest a pohrát si lze s basy a výškami. Ve volbě Více možností jde také zapnout vyrovnávání zvukových hladin, což se stále hodí, zajímavou volbou je i formát zvukového výstupu. Ten z televizoru dovoluje propustit buď pouze stereo, nebo vícekanálové audio, a několik voleb je tu určeno i pro spolupráci s domácím kinem (především synchronizace audio výstupu).

Osvětlení pozadí televizoru Ambilight můžete propojit s LED žárovkami Philips Hue a vytvořit docela zajímavé prostředí. Ambilight je už natolik dotažený, že jeho funkci v podstatě ani nevnímáte. Například jeho přizpůsobení po analýze scény je opravdu excelentní a rychlé. A také dokonalé.

Ambilight je podle mého jedna z největších předností televizorů se značkou Philips a ten třístranný, který je použit zde v provedení s klasickými LED diodami, bohatě stačí.

Obvyklé eko volby pak dovolují vypnout obrazovku a ponechat zapnutý pouze zvuk a také zapnout nebo vypnout snímač okolního světla.

V Obecných nastaveních pak narazíte i na Nastavení systému Android, včetně spolupráce s Google Cast (podpora v průběhu testu několikrát nepracovala, resp. vydala hlášení o pádu). Je tu také možnost úpravy rozhraní HDMI co do propouštění signálu s rozlišením Ultra HD (4K), včetně možnosti ho zcela zakázat. To se určitě hodí, protože některá zařízení jsou na nastavení HDMI docela citlivá.

Seřídit můžete i osvětlení loga Philips, jde ale také zcela vypnout.

Souborový manager pro multimédia je solidně ovladatelný i když v nabídkách a výpisech bohužel nejde kolovat což u objemných médiích zdržuje. Po poslední reinstalaci televizoru však z něj pro změnu nešlo nic spustit…
Autor: Bohumil Herwig

Souborový manager pro multimédia je solidně ovladatelný, i když v nabídkách a výpisech bohužel nejde kolovat, což u objemných médiích zdržuje. Po poslední reinstalaci televizoru však z něj pro změnu nešlo nic spustit…

Funkční multimediální manager, nefunkční přehrávání (někdy)

V průběhu práce s televizorem jsem na něm z USB paměti pustil několik seriálových dílů, exaktně jsem kompatibilitu chtěl vyzkoušet na závěr testu po poslední reinstalaci. Ta zprovoznila na televizoru všechno a co nešlo, resp. s čím byly potíže, už byla jednoduše řečeno vlastnost. Tohle jsem si alespoň myslel.

Poté, co jsem zastrčil standardní USB paměť, kterou běžně používám, a spustil multimediální manager, vše pracovalo, ale televizor nedokázal spustit jediný soubor, ať už šlo o fotografii, video nebo muziku. Podobně situace vypadala i při práci s jinými médii.

Standardní přehrávání multimédií tudíž nefungovalo, pro přehrávání videa se ale využít dal například software VLC for Android, který jsem zde vyzkoušel dříve. S poslední reinstalací TV už ale nainstalovat, resp. stáhnout z Google Play/Store, nešel.

Ovládání je někdy trochu zvláštní. OK pro vstup do další nabídky funguje u všech položek, tam kde je ale šipka, do dalšího menu vstoupíte i tlačítkem šipka vpravo. Pouze u poslední volby to nejde. Tady musíte zmáčknout OK. Aby toho nebylo málo v jiné instalaci TV OK nefungovalo nikde jinde, než u poslední položky. A teď se v tom vyznejte!
Autor: Bohumil Herwig

Ovládání je někdy trochu zvláštní. OK pro vstup do další nabídky funguje u všech položek, ale tam, kde je šipka, do dalšího menu vstoupíte i tlačítkem šipky vpravo. Pouze u poslední volby to nejde. Tady musíte zmáčknout OK. Aby toho nebylo málo, v jiné instalaci TV OK nefungovalo nikde jinde než u poslední položky. A teď se v tom vyznejte.

Problémy s firmwarem (a s Android TV), ale výtečná obrazová kvalita

Jde především o občasné spadnutí do černé obrazovky, což se mi například pravidelně stávalo po návratu z Google Play/Store, kdy si navíc televizor často nebyl schopen inicializovat vysílání z tuneru, takže jsem ho musel vytahovat ze zásuvky. Šlo ale také o v jedné fázi nefunkční přehrávání multimédií a v podstatě trvalé potíže s vyvoláním seznamu kanálů přes tlačítko OK. Někdy si televizor seznam naladěných stanic nedokázal vyvolat ani minutu po zapnutí přístroje (postupná volba změny kanálu tlačítky naštěstí pracovala), jindy spadl do černé obrazovky, ze které se ale následně obraz vždy samovolně obnovil. V praxi jsem tak musel zpravidla čekat, dokud se mi na stanici, se kterou televizor naběhl, neukáží informace k právě vysílanému pořadu z EPG. Teprve poté šel seznam naladěných stanic vyvolat.

Příjem informací do EPG byl přitom vždy nastaven na data z DVB-T, protože z internetu se programová nabídka ukazovala jen částečně.

Možná se vám to bude zdát divné, ale opravdu si myslím, že se Android TV ve verzi 5.1 trochu více usadil, i když do vysloveně funkční platformy, jakou se stává zejména Samsung Tizen, má ještě daleko. Rozhodně se ale usadilo dříve poněkud katastrofální vyhledávání na Google Play/Store, i když stále není dotažené.

Pokud jde o instalaci, je docela dobře možné, že jsem problémy spustil tím, že jsem ze začátku přeskočil připojení televizoru k internetu, a rozhodně bych vám nedoporučoval to zkoušet.

Zvukově je televizor velice dobrý, basový reproduktor je umístěn na jeho zadní straně, další dvě dvojice reproduktorů obstarávající výšky a středy jsou zabudovány do jakési zvukové lišty umístěné pod obrazovku. Tady už reproduktory vidět nejsou a jsou skryty za kovovou mřížkou. Výsledkem byl poměrně plný a hutný zvuk, alespoň na televizor.

Co je jednoznačně výborné, je obraz a resamplování. Jediný okamžik, kdy mě televizor z tohoto úhlu pohledu poněkud zklamal, bylo využití funkce sdílení obrazovky. Tady bylo jasně vidět, že tento druh signálu mu prostě nesedí a obraz vylepšit nedokázal ani ve standardním nastavení, ani při pokusech ho nějak manuálně zkvalitnit. Jinak tento Philips nabízí výbornou pohybovou ostrost i z méně kvalitních zdrojů (internet, USB) a také výborné resamplování, které dokáže vymáčknout maximum i z 250MB seriálového dílu v SD a solidně ho na 4K obrazovku převést.

Pozor ještě na umístění televizoru, protože panel se hodně leskne a jak vidíte z fotografií, je pomalu jako zrcadlo. Doufám jen, že se instalace a někdy proměnlivé vlastnosti usadí, resp. že v mém případě šlo o problém kusu, a že vše pojede jak má, což možná vyřeší nějaká další aktualizace. Bohužel uživatelským komfortem se Android TV (5.1) stále ještě s konkurencí v podobě Samsung Tizen, LG WebOS či Firefoxem na televizorech Panasonicu měřit nemůže. A bohužel ani spolehlivostí chodu, což bylo vidět na občasných „černých obrazovkách“, i když – a to ještě jednou zdůrazňuji – vše se znatelně vylepšilo.

Hodnocení

pro: obrazově vynikající prakticky za všech okolností, výtečné resamplování i ze slabších a slabých zdrojů, stejně jako pohybová ostrost, nádherný design, solidní zvuk, Ambilight

BRAND24

proti: poněkud proměnlivé chování televizoru, v mém případě nespolehlivá instalace (rozhodně při ní neobcházejte připojení k internetu!), hodně se lesknoucí obrazovka, potíže se stahováním aplikací přes Google Play/Store a také s přílišnou citlivostí dotykové plošky (tohle je ale vysoce individuální)

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač (oboustranný s klávesnicí)
  • 2× tužkové baterie (AA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (počítačový, dvoužilový)
  • záruka: 24 měsíců

Jaký operační systém byste si přáli mít ve své Smart TV?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).