Hlavní navigace

Philips 42PFL7606K: hliníková kvalitka se satelitem, HbbTV a pasivním 3D

6. 7. 2011
Doba čtení: 15 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Dlouho očekávané pasivní 3D se konečně objevilo i v Česku. U Philipsu ho najdete zejména v řadě 7000, jak jsme vás ostatně informovali už v reportáži z jeho uvedení v Barceloně v letošním dubnu. Televizor PFL7606 přichází s nádherným hliníkovým podstavcem, hliníková je i obruba rámu, a celek vypadá v pravdě skvěle. Výborná je ale i výbava, k níž vedle výše uvedeného patří i výtečné osvětlení Ambilight, příprava na WiFi, tlačítko úplného vypnutí a mimo jiné i nahrávání na externí pevný disk. Satelitní tuner podporuje až čtyři družice a v nedaleké budoucnosti vám dovolí i sofistikovanější a jednodušší třídění kanálů.

Philips jako jediná firma nabízí v LCD televizorech pasivní i aktivní 3D. Její, v tomto ohledu jediný, konkurent – LG – má v LCD pouze pasivní, aktivní pak v plazmových přístrojích. Nicméně Philips vedle pasivní 3D řady 7000 nabízí ve stejné koncepci také unikát jménem Cinema 21:9 Gold. Televizor s poměrem stran 21:9 a podsvícením Ambilight. To ostatně nechybí ani tomuto modelu.

A když jsem zmínil LG. To slibuje pasivní 3D už dva měsíce. Philips oznámil červen – červenec a termín s přehledem dodržel. Ostatně, jako první také pasivní 3D v zimní Barceloně i představil. Pojďme se tedy podívat, jak vypadá, protože se o něm letos mluví opravdu hodně. Výrobci se předhánějí ve vychvalování či hanění (podle zájmu) a řada kupců na něj nejen čeká, ale jak jsem viděl, má takovýto televizor už i objednaný.

Philips 42PFL7606K

Hliník, hliník všude hliník, i když… S výjimkou zadní stěny. Tam ho najdete jen u televizoru Philips Econova. Mimochodem, tlačítko úplného vypnutí je zcela skryto vpravo dole, ale nahmátnout jde dobře.

Poprvé se satelitem a v brzku i s unikátním tříděním

Na instalaci podstavce, i když se skládá pouze ze dvou dílů a krytky, je zřejmě třeba speciální vysoké školy. Zvláště když papír s návodem v mém případě v krabici chyběl. Podstavec má totiž napevno přidělaný kovový držák (viz foto dole) a panel se otáčí na dvou šroubech až v něm. Mé strojařské srdce se proti tomu sice trochu bouří, ale věřím, že to má Philips dobře propočítané.

Philips 42PFL7606K - detail podstavec

Hliníková noha je pevně spojená s podstavcem. Panel se otáčí na dvou inbusových šroubech, kterými je k němu noha přichycena. Na straně panelu pak noha klouže v zaoblené plastové výztuži. Řešení ve mně příliš důvěry nevzbuzovalo, ale doufejme, že firma ví, co dělá.

Naladění DVB-T je dílem okamžiku a nikdo po vás nechce žádné velké proklikávání menu. Televizor vám tak rychle zajistí to, co chcete po návratu domů nejvíce – vidět, jak hraje. Setřídění je rovněž ukázkově jednoduché a rychlé, a týká se to i satelitu. Stačí „OK“ a šipkové klávesy a je to. Kanály můžete na nové místo jak vkládat, tak zaměňovat. Zkrátka co hrdlo ráčí.

Co se týče satelitního tuneru (DVB-S), mezititulek nemá tak úplně pravdu. Loni na podzim tu totiž jeden model s DVB-S přece jen byl – Cinema 21:9. Jeho recenzi ostatně najdete na tomto serveru. Instalace u 42PFL7606K je obdobná, nicméně s výrazně méně problémy. Máte dvě možnosti: buď plně automatickou, nebo s nastavením „typu připojení“ (počet LNB) a případnou úpravou jejich parametrů pro každý satelit. Při instalaci pak můžete danou družici i přeskočit.

Philips 42PFL7606K - instalace satelit

Instalaci satelitu jsem prováděl na třídružicovém systému, instalovat jsem nechal pouze dvě LNB, tedy dvě družice. Naladění si jako obvykle řekne o čas a spolu se setříděním kanálů počítejte s obvyklou zhruba hodinkou. Přepínání mezi DVB-T a DVB-S obstarává domovské menu, tlačítko na dálkovém ovladači není.

Televizor jsem instaloval na dva satelity a i v tomto případě zabrala nějaký čas (někdo řekne, že byla důkladná). Několik minut uváděných v popisu se tak snadno protáhne na více než půl hodiny.

Při třídění na DVB-S pochopitelně podstatně déle trvá, než naleznete vaše kanály. Není divu – na dvou družicích jsem jich měl asi 2000. Philips vám k tomu nabídne výpis jen pro vybranou družici a skok po 20 kanálech. Omezeně můžete také řadit kanály podle abecedy a podle čísla. Chtělo by to ale ještě alespoň výběry kódovaných a nekódovaných stanic. a možnost skoku na počáteční písmeno v názvu stanice v okamžiku jejího abecedního řazení.

Nejlepší na celém třídění je, že si jakýkoli program můžete kdykoli (aniž byste se např. vraceli na začátek seznamu) uložit mezi oblíbené, což jde velice operativně. Špatnou zprávou naopak je, že oblíbené položky už seřadit nejdou, což se dá sice obejít, ale v narazíte zase v EPG (viz dále). A teď si vyberte!

Dobrou zprávou je, že Philips chystá program do počítače, který umožní sofistikovanější a jednodušší třídění kanálů. Jako aktualizace firmwaru ale k dispozici nebude. Nedovoluje to daná čipová sada. I tak by to měla být značná úleva zejména pro profesionály, kteří to budou mít podstatně jednodušší.

Philips 42PFL7606K - menu - Home

Menu na tlačítku „Home“ (ikona domečku) zjemnělo. Zde zabírá dvě obrazovky a vedle možnosti nechat si přes průvodce připojit externí zařízení (zde vidíte automaticky nalezený a připojený Blu-ray přehrávač Philips) se můžete tlačítkem na dálkovém ovladači přímo přepnout na příslušný vstup.

Ovládání: klasický Philips, ale…

Přesně tak. Zaoblený dálkový ovladač doprovází letos poprvé i tlačítko přepínající vstupy, za což byla firma loni kritizována (šlo to pouze přes menu a přes průvodce, který zůstal zachován). Nicméně na dálkovém ovladači stále nenajdete tlačítko pro přímý vstup do EPG. To se dělá přes domovské menu („Home“ – domeček), kde najdete i vstup na satelit, USB či třeba na nastavení. Jak to také vidíte na fotografii nahoře. Menu, do kterého vstupujete přes zmiňovanou ikonu domečku a volbu „Nastavení“, je už klasické a bohužel se v něm nedá kolovat, takže některé dlouhé volby musíte prostě odcvakat.

Philips 42PFL7606K - přehled kanálů

Do přehledu kanálů bohužel nevstoupíte tlačítkem „OK“, ale poněkud zvláštně tlačítkem pro vyhledávání (lupa). Kanály třídíte zde a jde to velice snadno. V menu volbu nenajdete, takže to může být při prvním seznámení trochu matoucí.

Nicméně přehled naladěných kanálů, ve kterých je lze i setřídit, se dělá přes tlačítko s nápisem „Find“. Tak tomu opravdu nerozumím. Ikona lupy pro mě a myslím i pro většinu lidí navozuje dojem něčeho zcela jiného, což dnes už platí i u moderního televizoru.

Jinak se prakticky nic nezměnilo. Ovládání multimédií má samostatná tlačítka pro rychlé převíjení, dodatečné volby vyvoláte „Options“ a obraz, zvuk či 3D můžete kdykoli upravit přes tlačítko „Adjust“. Příjemné je, že to jde i při promítání filmů přes USB.

Rozložení dálkového ovladače vyžaduje trochu zvyku, ale nakonec nejspíše zjistíte, že vše máte po ruce. Jen kdyby si nebyly tak podobné s ovladačem od Blu-ray přehrávače. Našinec chvíli tápe a bohužel „dálkou“ od televizoru nejde běžným způsobem (jde to komplikovaně přes HDMI CEC) ovládat i přehrávač.

Philips 42PFL7606K - EPG dvousloupcové - satelit

Klasické dvousloupcové EPG Philipsu se poněkud těžkopádně ovládá. Nikdy jsem nerozuměl tomu, proč si firma nenavrhla vlastní rozhraní trochu lépe. Nicméně jak vidíte z fotografie, EPG není lokalizováno, resp. znaková sada nesedí. V okamžiku, kdy změníte zdroj EPG z vysílače na internet, to už má podle Philipsu fungovat. A rozjede se prý i nahrávání přes USB, programované přes EPG.

Dvousloupcové osmidenní EPG

I tady je to Philips klasika a nikoli provedení à la Gemstar. Na DVB-T i na DVB-S jsou k dispozici dva sloupce („právě vysílají“ a „příště“), obraz a zvuk není k dispozici. Aktualizaci EPG mohou obstarávat jak „televizní vlny“, tak internet a v DVB-T nemusíte na daný multiplex ani vstupovat. Většinou se vše stahuje na pozadí, někdy se jen prodloužený popisek k pořadu dotahuje až když na něj vstoupíte. K dispozici je i specialita Philipsu – kompletní manuální aktualizace EPG.

V obou případech vyžaduje zjištění bližšího popisu k pořadu či posun o den zmáčknutí několika tlačítek. Philips k tomu používá menu a nikoli obvyklá teletextová tlačítka. Ovládání se tak zbytečně komplikuje. EPG na satelitu nechodí česky, což je vidět na fotografii nahoře (na DVB-T ano) a bohužel trpí stejným neduhem jakým minulý rok trpěla zmiňovaná Cinema. Pokud zařadíte jednotlivé kanály do oblíbených položek, EPG se jimi neřídí a ukazuje vám vesele přehled všech stanic. Nezbývá tedy, než si dát práci, a kanály setřídit fyzicky.

Pokud změníte zdroj programové nabídky EPG z vysílače televizního signálu na internet, lokalizace do češtiny už prý bude k dispozici (neměl jsem možnost to vyzkoušet). A také budete moci přes EPG programovat nahrávání na USB disk. To vám jinak pracovat nebude. Na pořad se můžete nechat upozornit a televizor se probudí i z pohotovostního režimu.

Philips 42PFL7606K na stěně

Ambilight je samozřejmě „bombózní“. Můžete barvu jeho LED diod nechat přizpůsobit barvě stěny za televizorem.

Nejen úžasný Ambilight, ale v budoucnu třeba i HbbTV

U volby pro osvícení pozadí televizoru (Ambilight) narazíte na spoustu řadu možností pro hračičky. Vedle nastavení čtyř barevných režimů s poetickými jmény (např. Horká láva) si můžete navolit i barvu LED diod shodnou se stěnou za vaším televizorem. Hezká věcička!

U zvuku máte k dispozici sedm přednastavených režimů, seřídit ale také samostatně můžete basy a výšky, hlasitost sluchátek a např. i stereo váhu. Podstatně více je toho u obrazu. Jak je ostatně zvykem. Přednastavených režimů je devět, včetně úspory energie, která je standardně vypnuta. Regulovat můžete mj. barvu, ostrost a odstín (teplý, studený…). Ten ještě doplňuje volba „osobní zabarvení“, kde odstín navíc můžete jemně doladit.

Ve volbě „Pixel Precise HD“ si lze pohrát nejen s elektronickými udělátky (100 Hz, či Natural Motion), ale také s gama křivkou, sytostí barev či úrovní dynamického kontrastu a podsvícení. Poměr stran obrazu můžete nastavit v pěti variantách, včetně úplného vyplnění plochy a automatické reakce na příchozí signál o formátu. Pokud jsem si všiml, fungovalo to, ale kdyby vám to nestačilo, můžete ještě ručně ovlivnit šíři okrajů obrazovky.

Takto zajímavých voleb je u Philipsu povícero. Například jde vypnout sloupec ukazatele hlasitosti, zvolit si, zda EPG chcete stahovat přes internet nebo z vysílače televizního signálu, zařídit export seznamu kanálů či třeba zapnout podporu HbbTV. Tu mají zavedeny řady 7000, 8000 a 9000 a také letošní Cinema 21:9. A protože Česká televize vážně uvažuje o zavedení HbbTV, možná se v budoucnu opravdu hodí i u nás.

Philips 42PFL7606K - příručka zabudovaná

Se zabudovanou příručkou přišel Philips v minulém roce. Je vynikající a nechápu, proč naše lesy a náš čas takto nešetří všichni výrobci. Zvláště, když je to levnější.

Několik funkcí pro úsporu spotřeby

Pokud zmáčknete na dálkovém ovladači zelené teletextové tlačítko, objeví se několik možností pro nastavení úspory energie, jako automatické vypnutí, volba obrazového režimu, zapnutí světelného senzoru či vypnutí obrazovky a ponechání pouze zvuku. I když se na webu Philipsu píše, že se obrazovka nechá vypnout pouze pro rádio, jde to i u televizního vysílání.

Úspora energie je hned po instalaci vypnuta a nastaven je obrazový režim „Standardní“. Senzor sledující úroveň okolního osvětlení byl nicméně zapnut. Philips udává spotřebu podle norem EU na 59 W a v pohotovostním režimu na méně než 0,15 W. Pokud ale chcete, můžete kolébkovým vypínačem televizor zcela vypnout. A před samotným měřením ještě doplnění: roční spotřeba při průměrných 4 hodinách sledování denně je udávána na 86 kWh, energetická třída je A, což je určitě solidní.

Já po hodině měření zjistil – zdůrazňuji za podmínek hned po instalaci – 71 wattů, při rozmezí 33 – 87 W. V případě vypnuté obrazovky a puštěného pouze zvuku, to bylo 15 wattů. Tady je jasně vidět, jak důsledně Philips v této oblasti pracuje. Jakmile přepnete na rozhlasovou stanici, zapne se šetřič obrazovky, ve kterém si televizor řekne o 39 až 40 W. I tady však můžete zeleným teletextovým panel vypnout a ponechat zapnutý pouze zvuk. Spotřeba je stejná, jako když to uděláte na televizní stanici.

Průměrná kompatibilita, vynikající manažer

Multimédia jsou taková jaká jsou. Philips už dlouho u televizorů deklaruje „nepodporu“ titulků u filmů v DivX a je to prostě firemní politika. Pokud navíc z filmu vyskočíte, televizor vám na něj nenaváže. To jsou pochopitelně body dolů. Co jsem ale z DivX pustil, fungovalo, včetně nejnovějších kodeků. V případě MKV pracoval základ (L4.0, 8RF). Nahrávky z HD kamer v H.264 s obvyklými koncovkami MTS a M2TS souborový manažer vůbec nenašel, WMV HD sice ano, ale nepřehrál ho. To však firma ani nedeklaruje. Fotografie se natahují velice rychle, hudba v MP3 a WMA byla bez problémová a dá se použít i jako podkres při promítání fotek.

Z 3D souborů nepracovaly fotografie (MPO), u nahrávek pak jsem spustil jak koncovku MPG (MPEG-4), tak TS (H.264), v režimech vertikálního 3D. Televizor však nedovolil do 3D režimu vůbec přepnout (tento signál automaticky detekovat neumí). To je opravdu škoda a zvláště u 3D fotografií, které začínají být populární. Souborový manažer s adresářovým náhledem je sám o sobě vynikající. Zobrazují se dlouhé názvy (až 128 znaků) v bezchybné češtině a manažeru nemusíte říkat, co chcete promítat. Přehraje vše co zvládá na jeden zátah. Philips také deklaruje stejnou kompatibilitu i po připojení přes DLNA server.

Philips 42PFL7606K - 3D na tlačítku options

Na tlačítku „Options“ najdete i volby pro 3D. V podstatě jde jen o nastavení horizontálního či vertikálního 3D. Signál z 3D Blu-ray disku je spolehlivě detekován automaticky. Co se týče volby „2D-3D“ nejde o konverzi, ta tu není, ale o přepnutí pro sledování 3D ve 2D.

Pasivní 3D à la Philips

Jak už bylo řečeno, pasivní 3D najdete v řadě 7000, která je vedle televizoru Cinema 21:9 Gold, u Philipsu v tomto smyslu řadou jedinou. Modely 8000 a 9000 a také televizor Cinema 21:9 Platinum jsou už vybaveny aktivním 3D. Samotné sledování pasivního 3D se v praxi od dobrého aktivního 3D u kterého synchronizaci s brýlemi ani nepostřehnete a brýle nemusíte ani zapínat, ani vypínat, příliš neliší. Pokud ovšem opomineme nutnost dobíjení aktivních brýlí, omezenější pohledový úhel pasivního 3D a také omezený rozsah vzdálenosti pro jeho sledování.

Nicméně protože jde o polarizační systém, brýle jsou nesrovnatelně lehčí a tak jak má navržen Philips, sedí na očích i tomu, kdo má poměrně široké brýle vlastní. Jako já. Je třeba si také uvědomit, že „obrazy vedle sebe“ (vertikální 3D) a „nahoře a dole“ (horizontální 3D), které jsou normou pro satelitní 3D vysílání, je třeba v televizoru ručně nastavit. Automatické přepnutí 42PFL7606K neumí, to funguje jen u příjmu z 3D Blu-ray disku. Po připojení zapůjčeného 3D Blu-ray přehrávače Philips BDP9600 (mimochodem výborný), televizor bez problémů signál identifikoval a zobrazil patřičné hlášení. Následně jsem rozdíly v podstatě žádné nepozoroval (občas je trochu znát řádkování), což platilo i u 3D příjmu ze satelitu.

Prostorový dojem z televizoru byl ostrý a hluboký, subjektivně vzato nejspíše hlubší, než jaký jsem viděl u aktivního 3D všech možných značek. Pohledový úhel se však srovnat nedá. Ne, že by se na televizor nemohlo dívat více lidí, ale pasivní 3D bylo v tomto případě (a nejspíše to bude vlastnost) hodně náchylné na úroveň sledování šikmo směrem k rohům obrazovky a nad a pod vodorovnou rovinou. Tady stačí posunout se snad jen o deset, patnáct stupňů nad pomyslný horizontální střed a obraz se začíná rozpadat, resp. jeho hrany zdvojovat. Je také třeba najít odpovídající vzdálenost pro sledování, jinak se to může stát také.

A co od tohoto 3D neočekávat? Především konverzi 2D-3D (ta bude až v modelech řady 9000) a podporu 3D fotografií. Konverze mi rozhodně nechybí, stejně prakticky nikdy nefunguje pořádně, ale podpora 3D fotografií ano.

Philips 42PFL7606K - z boku

Subtilní a přitom bytelná konstrukce Philips 42PFL7606K vynikne zvláště při pohledu z boku

Nádherný kousek

Tunery nejsou nejcitlivější, což je dnes bohužel pravidlo. U DVB-S strávíte značný čas tříděním kanálů prostě proto, že nemáte příliš možností jak to urychlit, což je obecně vlastnost televizorů se satelitním tunerem. Tady by to ale šlo zefektivnit snadno – stačilo by, kdyby se daly třídit oblíbené položky a EPG by si pak seznam kanálů bralo z nich. Přesouvání do oblíbených položek je totiž výborné, ale pokud je chcete mít setříděné, musíte myslet na to, v jakém pořadí tam kanály přesouváte. U EPG vám to však nepomůže. To první ale časem vyřeší výše zmiňovaný program.

Obraz a resamplování jsou vynikající. Je to vidět jak na obyčejném DVB-T, tak na špatných satelitních kanálech a málo kvalitních filmech v DivX promítaných přes rozhraní USB či přes HDMI z BD přehrávače. Ostrost v pohyblivých scénách však často zůstává pouze průměrná, a to i u HD. S poklesem kvality zdroje jsou většinou jen vidět potíže při rychlých pohybech ve scéně, ale to není nic nezvyklého. Pokud byl datový tok alespoň na úrovni DVB-T, televizor se choval překvapivě dobře, a to nejen na danou cenovou relaci.

Parametry televizoru Philips 42PFL7606K
Cena 29.990 Kč
Úhlopříčka, formát 107 cm (42"), 16:9
Obrazovka LCD, podsvícení LED (v rámu – Edge LED), 1 920×1 080 bodů, jas 450 cd/m2, odezva 2 ms
Tuner a zvuk DVB-T, DVB-C, DVB-S/S2 (až 4 LNB), vše i HD (MPEG-4), analogový; zesilovač 2× 12 W (RMS), virtuální zvuk
Přehrává (udáváno) přes USB (formáty FAT, DOS): MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 (H.264), WMV 9, MKV, AVI, TS, PS, RMVB, ASF, DivX (bez titulků); JPG, AAC, MP3, WMA
Spotřeba 59 W, pohotovostní režim: do 0,15 W; tlačítko úplného vypnutí; roční spotřeba 86 kWh; energetická třída A
Vstupy/výstupy vzadu: YUV, SCART, sluchátka, stereo audio vstup (cinch), servisní; vzadu, směrem dolů: 3× HDMI (1× ARC), digitální optický audio výstup, VGA (PC), audio vstup (PC), Ethernet (LAN); na boku: HDMI, mechanika karty SD (videopůjčovna), 2× USB, PCMCIA (CI+)
Rozměry (švh); hmotnost 992×660×254 (bez podstavce 38) mm; 13 kg

Obraz sám o sobě je vynikající a nepotřebuje v základu nijak seřizovat. Má sklon k přirozenosti, s kvalitní černou a šedou a také příjemnou a nevyumělkovanou pleťovou barvou. Zkrátka radost pohledět. Tohle je prostě Philips, jak si ho pamatujeme i z dřívějších dob. Ale vás nepochybně více zajímá pasivní 3D. Je třeba si uvědomit, že jak u aktivního, tak u pasivního je to něco za něco, a z mého pohledu mohu říci, že to vidím na plichtu. Na jedné straně levné, nedobíjené brýle, žádné světélkování na okraji efektového pole, na straně druhé zejména horší pohledové úhly ve vertikálním směru, tedy nad a pod horizontální rovinou středu obrazovky. Poloviční rozlišení, které sebou pasivní 3D přináší (aktivní při práci s BD diskem nabízí Full HD, při příjmu ze satelitu pak také poloviční) prostě nevidím. I když někteří při přímém porovnání, kdy mají vedle sebe aktivní a pasivní 3D, ano.

Příjemným překvapením pro mě byly nijak neořezané funkce, což se v této kategorii opravdu nevidí a za poslední dva roky jsem narazil na dva televizory do cca 35 000 Kč, se kterými jsem byl v tomto ohledu spokojen. Dalším plusem, který by vám mohl při nákupu 3D televizoru pomoci, je mimořádná úspornost televizorů Philips. V kolekci 2011 nejde jen o výjimky. Taková je většina nabídky a platí to i tady. Philips 40PFL7606K je zkrátka mašinka k pohledání i když podpora multimédií je taková, jaká je. Firma by rozhodně měla nabídnout titulky a větší podporu HD nahrávkám v H.264 z kamer a fotoaparátů. Měla by ale také nabídnout podporu 3D fotografiím, a to nejen proto, že ji konkurence má.

BRAND24

V každém případě, i když si řeknete: „nepotřebuji DVB-S a nepotřebuji 3D“, každý den se vám hodí skvělé resamplování z nízkého rozlišení na rozlišení vysoké. A to je to, co dnes potřebujete nejvíce. A pokud nepoužíváte zesilovač, hodí se i slušný zvuk. A ten je – na panel hluboký 38 mm – rozhodně velmi dobrý.

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • pevný podstavec (otočné uchycení je mezi nohou a panelem)
  • 2× 3D brýle
  • 2 sáčky čistících utěrek
  • satelitní konektor (90°)
  • napájecí kabel (třížilový)
  • uživatelská příručka je přímo v televizoru, v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“

Foto: autor a Philips

Jaké máte rádi 3D?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).