Hlavní navigace

Petr Pleva: Doufám, že neprojdou úlevy pro mobilní televizi

27. 9. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
27. 9. 2007

Zpravodaj digitální novely Petr Pleva (ODS) doufá, že ne všechny navržené změny se do finálního textu zákona skutečně dostanou. Doufám, že neprojdou návrhy C/1 a C/3, řekl poslanec na dotaz serveru DigiZone.cz. Oba tyto pozměňovací návrhy se týkají úlev pro televizní vysílání pro mobilní telefony (DVB-H) a navrhl je Plevův stranický kolega Petr Bratský.

První návrh počítá s tím, že podmínka „šíření minimálně čtyř televizních programů, přičemž kvalita těchto programů musí dosahovat minimálně úrovně standardu PAL“ v jednom zemském multiplexu nebude platit pro DVB-H. Bratský tu chtěl přenechat požadavky na minimální počet programů a na jejich kvalitu Českému telekomunikačnímu úřadu a jeho chystanému Technickému plánu přechodu.

I druhý návrh je výjimkou pro mobilní televizi. Petr Bratský chtěl zrušit pro provozovatele mobilních sítí podmínku zakázaného křížení vlastnictví mezi operátorem sítě a držitelem digitální televizní licence nebo registrace a kterou v zákoně o provozování rozhlasového a televizního vysílání definuje paragraf 17, odstavec 4.

Tipy C

Petr Pleva doufá, že tyto Bratského úpravy neprojdou. Naopak nic nenamítá proti bezplatnému přebírání nových digitálních programů do kabelových sítí a do multiplexů mobilní televize, kterou kritizují kabeloví operátoři a hrozí v případě jejího přijetí zákonu Evropskou komisí. Sám Pleva uvedenou změnu totiž navrhl.

Třetí čtení digitální novely začíná v Poslanecké sněmovně už dnes od 18:25.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).