Hlavní navigace

Petr Dvořák, bývalý ředitel Novy, ke konci roku odejde i ze CME

22. 11. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
22. 11. 2010

Mediální skupinu CME, která vlastní televizi Nova a další televizní kanály v šesti zemích střední a východní Evropy, ke konci roku opustí Petr Dvořák, donedávna generální ředitel Novy. Dvořák se vzdá funkce jednatele společnosti CET 21, pod kterou spadají veškeré aktivity CME v České republice a na Slovensku, a také postu viceprezidenta CME pro televizní vysílání, z něhož kontroloval všechny televizní stanice skupiny v Česku, na Slovensku, v Rumunsku, Bulharsku, Slovinsku a Chorvatsku.

K TÉMATU: Novým generálním ředitelem televize Nova bude advokát Jan Andruško

Práce pro CME za posledních pět let byl úžasný zážitek, ale je čas na změnu. Těším se na nové obchodní příležitosti, cituje Dvořáka CME v oficiální tiskové zprávě, kterou skupina umístila na svůj web. Dvořákovu funkci viceprezidenta CME pro televizní vysílání převezme Anthony Chhoy, viceprezident skupiny pro strategické plánování a operace. Novým generálním ředitelem společnosti CET 21, která provozuje televizi Nova a spadá pod ní i slovenská Markíza, se od 1. ledna stane advokát Jan Andruško.

ČTĚTE TAKÉ: Slovenská Markíza změní generálního ředitele. Václav Mika končí

CET 21 provozuje nejkomplexnější a úspěšné televizní podnikání v Česká republice a Slovensku. Jsem vděčný za energii a úsilí, které Petr dal do tohoto podnikání, komentoval Dvořákův odchod ze CME prezident této společnosti Adrian Sarbu. Za odchodem Petra Dvořáka mají být podle serveru Mediálne.sk dlouhodobější spory právě s Adrianem Sarbu, které se týkaly způsobu vedení společnosti a strategie firem okolo televize Nova. Ze stejných důvodů už letos v září rezignoval na funkci generálního ředitele slovenské televize Markíza Václav Mika.

NAPSALI JSME: Markízu po Mikovi povede šéfka marketingu Zuzana Ťapáková

Petr Dvořák nastoupil do televize Nova v roce 2002, kdy ji ovládly společnosti MEF Media a později finanční skupina PPF. Nejprve byl výkonným ředitelem Novy, po odvolání Vladimíra Železného v roce 2003, kdy Novu zcela ovládla PPF, se stal generálním ředitelem (Dvořák přišel z PPF, v této skupině působil mj. jako generální ředitel Expadia Banky, pozdější eBanky, kterou od PPF odkoupila Raiffeisenbank). Pod jeho vedením PPF televizi prodala v roce 2005 mediální skupině CME, která financovala i vznik Novy v roce 1993.

Dvořák v Nově zůstal i po změně většinového vlastníka, přešel z PPF do CME. Byl však jedním z posledních topmanažerů, kteří se udrželi ve vedení televize poté, co se prezidentem CME stal rumunský manažer Adrian Sarbu. Ten byl v CME nejprve odpovědný za televizní aktivity v Rumunsku, na Slovensku a v České republice, později se stal provozním ředitelem a nakonec prezidentem celé firmy. Sarbu velmi úzce provázal svůj osobní byznys s podnikáním CME.

BRAND24

Zajímavé je, že Dvořák v minulosti v podstatě pomáhal konsolidovat situaci televize Nova poté, co se někdejší ředitel Vladimír Železný rozešel právě s CME. Tato mediální skupina původně neovládala společnost s vysílací licencí Novy, tedy CET 21, ale pouze servisní společnost Česká nezávislá televizní společnost. V roce 1999, když se CME rozhodla Železného odvolat z funkce generálního ředitele Novy, vyšlo najevo, že licenci vlastní firma, kterou kontroluje právě Železný, a ten se s celou televizí přestěhoval na Barrandov, odkud rozjel svoje vlastní vysílání.

Půldruhé miliardy korun na start „nové Novy“ Železnému v roce 1999 poskytnul karlovarský podnikatel Jiří Šmejc, majitel společnost MEF Holding, který je získal z úvěru od IPB. MEF Holding se později spojil se silnější finanční skupinou PPF, „vyčistil“ vlastnickou strukturu Novy a PPF ji prodala zpět CME. Šmejc je nyní výkonným ředitelem PPF Banky, v podstatě tedy druhým mužem po jejím většinovém vlastníkovi Petru Kellnerovi, nejbohatším Čechovi. Šmejc se věnuje především aktivitám PPF v Rusku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).