Hlavní navigace

Pavel Hanuš: Veřejnoprávní multiplex bude vysílat celoplošně už v roce 2010

6. 3. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
6. 3. 2008

Posunutí termínu analogové tmy na 11. listopad 2011 nemění harmonogram výstavby a zapínání veřejnoprávního multiplexu se stanicemi České televize (ČT) a Českého rozhlasu. Zemská digitální síť veřejnoprávních médií bude už v roce 2010 pokrývat 95, ale spíš 98 procent České republiky, řekl serveru DigiZone.cz vedoucí projektu Digitalizace ČT Pavel Hanuš.

ČT může při spouštění veřejnoprávního multiplexu postupovat po kmitočtech, která má už dnes k dispozici. Proto není Technickým plánem přechodu zemského analogového na zemské digitální vysílání (TPP) televize veřejné služby vázána tak jako nové, ale především nastupující komerční stanice. Přesto ji postup vypínání analogu komerčních vysilatelů musí zajímat, a to všude tam, kde by její nové digitální vysílání rušilo stávající analog Novy a Primy. Pokud by komerční televize váhaly s vypnutím Jihlavy a Pardubic, museli bychom Český telekomunikační úřad (ČTÚ) požádat pro tyto regiony o náhradní kmitočty, míní šéf digitalizace ČT. Naopak na západě Čech by podle něj problém s rušením analogu kvůli výstavbě veřejnoprávního multiplexu nastat neměl.

BRAND24

A jak se ČT staví k vypínání svého stávajícího vysílání? V roce 2010 – tedy v čase původně plánovaného termínu analogové tmy – by už z velké části neměl vysílat analogový program ČT 2. Konec tradiční Jedničky ale chce veřejnoprávní televize přizpůsobit termínům vypínání komerčních stanic. V některých oblastech Česka bude proto nejspíš ČT 1 vysílat analogově ještě v roce 2011. Obecně si myslím, že termín úplného vypnutí analogového vysílání je fetiš. Před tím totiž musí proběhnout celá řada dílčích ‚switch-offů‘, řekl Pavel Hanuš serveru DigiZone.cz. Dodal, že termín 11. listopad 2011 mu ale pro nástup analogové tmy připadá realističtější: Všichni jsme nějak cítili, že do října 2010 to nejde stihnout.

Zítra ČT oznámí, jak se kvůli prodloužené přípravě TPP posunuly termíny tendru na technického operátora veřejnoprávního multiplexu. Jméno jeho vítěze bude známé pravděpodobně až na konci letošního dubna.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).