Hlavní navigace

Pavel Dvořák: Připadám si jako jezdící cirkus s digitalizací

8. 4. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
8. 4. 2008

Připadám si jako jezdící cirkus s digitalizací. Pořád jen objíždíme zemi s kolegy a často si povídáme mezi sebou, zahájil svou přednášku na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě šéf Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák. Ten zhodnotil, jak je daleko ČTÚ s přípravou na zahájení přechodu na digitální vysílání. Úřad začal Technický plán přechodu (TPP) připravovat na podzim. V prosinci pak předložil plán vládě do připomínkového řízení.

BRAND24

Dvořák připomněl, že i když ČTÚ nemusel, obrátil se také na dotčené subjekty. Připomínek se sešlo dost a vypořádávali jsme je v polovině února. V březnu jsme předali TPP Ministerstvu průmyslu a obchodu. Minulý týden jsme podepisovali jakousi košilku pro jednání vládě, zhodnotil Dvořák dosavadní vývoj. Uvedl také, že doufá, že vláda projedná TPP do konce dubna.

A jak se bude v české digitalizaci podle předsedy ČTÚ dál postupovat? Po zapnutí digitálního vysílání bude v oblasti po určitou dobu souběh analogu a DVB-T. Ten by měl ve všech lokalitách trvat do deseti měsíců. Nejdříve je sestavována síť jedna, pak se zapnou multiplexy dva a tři, upřesnil Dvořák. Síť čtyři by měla následovat synchronně. Po určité době se vypnou základní vysílače pro všechny regiony. Nastane tedy tzv. polotma. Významná oblast už však bude digitální. Poté bude běžet dlouhá doba do data celkové vypnutí, tedy buď do 11. listopadu 2011, nebo do prosince 2012 – v závislosti na rozhodnutí vlády.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).