Hlavní navigace

Pardubicko a Třebíčsko přijde v neděli definitivně o analogovou ČT 2

28. 10. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Další významný krok v procesu digitalizace čeká o víkendu veřejnoprávní Českou televizi. Z důvodu šetření nákladů za distribuci signálu ukončí z neděle na pondělí analogové vysílání na některých vysílačích velkého výkonu a desítkách dokrývačů. V prvním případě půjde o lokality Pardubice - Krásné a Třebíč - Klučovská hora (zde skončí analogová ČT 2), ve druhém pak například o Deštné, Děčín nebo třeba Náchod. Celkem ČT vypne 68 analogových převaděčů programů ČT 1 a ČT 2. Vysílání dalších malých vysílačů a dokrývačů ukončí koncem listopadu.

Dvojka končí na vysílačích Krásné a Klučovská hora

Pravděpodobně nejzásadnější informací, kterou by si měl divák vtisknout do paměti, je ukončení analogového vysílání programu ČT 2 ze dvou vysílačů silného výkonu. Půjde konkrétně o Pardubice – Krásné, který leží na pomezí východních Čech a jižní Moravy, a Třebíč – Klučovská hora. Ten se na rozdíl od první lokality skutečně nachází pár kilometrů od daného města, a to v blízkém sousedství obce Klučov. V případě Krásného vysílá ČT 2 na 57. kanálu, Třebíč obsadil 45. kanál. Jde o skutečně velmi významný krok, protože když se podíváte například na internetové stránky Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), zjistíte, že tyto lokality jsou nejsilnějšími zbývajícími vysílači tohoto programu vůbec – obsadily tedy první dvě pozice. Krásné vysílá výkonem téměř 603 kilowattů, Klučovská hora o polovinu menším – 302 kW. Tímto krokem se tedy značně omezí dosah ČT 2 v analogové podobě. Ze silných vysílačů nad 100 kW tak už zbudou Dvojce v provozu pouze Svitavy, následovány Valašskými Klobouky s 27 kW. Kromě nich nepřesáhne výkon dalších zbývajících vysílačů analogové Dvojky výkonu dvou kilowattů!

Programy veřejnoprávního multiplexu
TV ČT 1 logo 2007 zmenšené
TV ČT 2 logo 2007 zmenšené
TV ČT 24 logo 2007 zmenšené
TV ČT 4 Sport logo 2007 zmenšené
Rádio ČRo 1 - Radiožurnál logo
Rádio ČRo 2 Praha logo
Rádio ČRo 3 Vltava logo
Rádio ČRo 4 - Radio Wave logo
Rádio ČRo D-dur logo
Rádio ČRo Leonardo logo
Rádio ČRo Radio Česko logo

Na co se mají připravit diváci na Pardubicku a Třebíčsku?

Česká televize pochopitelně nenechá diváky bez signálu programu ČT 2. K vypínání analogové Dvojky dochází proto, že v těchto dvou lokalitách je už dávno dostupný signál digitální terestrické televize. Diváci tak mohou sledovat všechny čtyři programy České televize prostřednictvím DVB-T: nejen ČT 2, ale také sesterskou ČT 1, zpravodajskou ČT 24 a sportovní ČT 4. Na Pardubicku byl digitální signál multiplexu 1 spuštěn již koncem března letošního roku právě z lokality Krásné výkonem 25 kW. Finální stav však bude až 100 kW vyzářeného výkonu. Nižší výkon vysílače ČT použila kvůli možnému rušení signálu analogové televize na stejném vysílacím kanálu v sousedním Polsku. Co se týká Třebíče, Klučovská hora digitální signál nešíří, ve městě ovšem bude fungovat od neděle dokrývač z lokality Strážný vrch, který by měl pokrytí multiplexem 1 na 33. kanálu zajistit. Na Jihlavsku ale ČT digitálně vysílá již od konce června loňského roku z hlavního vysílače Javořice. Kromě České televize se mohou obyvatelé Třebíčska spolehnout také na digitální příjem stanic Českého rozhlasu.

Varovný piktogram ČT

Nedá se nic dělat, analog končí, upozorňuje diváky moderátor a bavič Karel Šíp. (Zdroj: Česká televize)

Končí téměř sedmdesátka analogových dokrývačů

Část analogových dokrývačů, které Česká televize o půlnoci z neděle na pondělí vypne, má se zmíněnými lokalitami Krásné a Klučovská hora něco společného. Tyto vysílače malého výkonu jsou totiž na obě stanoviště navázána. Analogové dokrývače ČT 2 jsou od 6. října označené piktogramem a průběžně se zobrazující textovou lištou se základními informacemi o vypnutí. Signály dalších 37 analogových vysílačů ČT 1 a ČT 2 malého výkonu označené před vypnutím z technických důvodů nejsou. Česká televize informuje o vypnutí diváky v daných městech a obcích individuálně prostřednictvím místní samosprávy, uvedl nedávno při této příležitosti redaktor tiskového oddělení veřejnoprávního média Štěpán Janda. Vysílače malého výkonu jsou rozesety díky síle Krásného a Klučovské hory doslova po celých Čechách a Moravě. Jde konkrétně o dokrývače v územních oblastech Praha, Jihlava nebo Trutnov. Mimo ně pak například Sušice nebo Ústí nad Labem. Kompletní seznam všech vypínaných vysílačů nízkého výkonu najdete v odkazu pod tímto odstavcem.

Někde pomůže kabelovka, jinde jedině satelit

Obyvatelé z vypínaných regionů si budou muset poradit s ukončením analogového vysílání různě. Pokud budou chtít mít širší programovou nabídku, budou muset využít služeb kabelové nebo IPTV televize. Co ale v případě, že bydlí v odlehlých oblastech, mezi které může patřit například Deštné v Orlických horách a kam zkrátka kvalitní digitální signál z pozemního vysílače nedoletí? Pomůže jedině satelit, který přináší v ceně karty základní českéslovenské plnoformátové programy, a to nejen veřejnoprávní, ale i komerční. Koupě satelitu přináší zájemci několik výhod včetně možnosti sledování programů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), a to téměř kdekoliv. Satelitní služby CS Link a Skylink nabízejí již v základní nabídce vysílání programů ČT HD (kombinuje stanice ČT 1, ČT 2 a ČT 4) a Nova HD. Pokud je zákazník ochoten si za základní nabídku, ale i další stanice připlatit, na výběr je buďto platforma Digi TV nebo UPC Direct. Obě působí na jedné satelitní pozici. 1. listopadu začíná také na odbytišti konkurenčního CS Linku a Skylinku nabízet své služby T-Mobile televize. Další informace o satelitní televizi najde zájemce v naší příloze Satelit na adrese: http://satelit­.digizone.cz/.

BRAND24

ČT 2 - grafika

Zanedlouho bude mlčet i vaše analogová televize… (Zdroj: Česká televize)

ČT 1 se prozatím tak masivní vypínání analogu nedotkne

Na rozdíl od analogového vysílání programu ČT 2 se ČT 1 zatím nemusí příliš bát o své pokrytí analogovým signálem nemusí, tedy alespoň ne z lokalit, kde využívá vysílače velkého výkonu. Zatímco u Dvojky už zůstanou v provozu ze silnějších vysílačů pouze Svitavy a Valašské Klobouky, Jednička svůj signál stále šíří například z Pardubic, Ostravy, Trutnova, Jihlavy nebo Frýdku-Místku. Abychom dali k dobru i pár čísel, uvedeme, že ČT 2 měla k 1. říjnu letošního roku v provozu pouze devět základních vysílačů a 173 dokrývačů, u ČT 1 to bylo 22 základních vysílačů a 352 dokrývačů. Co se týká vypínání analogu, základní vysílače Jedničky a Dvojky na tom byly téměř stejně. Zatímco první program jich měl vypnutých 18, druhý 20. Poměrně vysokou cifru už dělají také vypnuté analogové dokrývače ČT 2. K 1. říjnu jich bylo 202.

Dotkne se vás ukončení analogového vysílání v některé z uvedených lokalit?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).