Hlavní navigace

Panasonic TX-47AS740E: jednoduše výborný televizor

2. 7. 2014
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Panasonic
Jsme ve vyšší střední třídě, tedy někde na pomezí mezi naprostou Full HD špičkou, řadou AS800, a už dříve recenzovanou AS650. A je to hodně znát!

Televizor má – stejně jako AS650 – zabudován kvalitní panel typu LCD IPS a oproti zmiňovanému TX-42AS650E, jehož recenzi najdete zde, má navíc tuner DVB-S/S2 a do obruby zabudovanou kameru pro Skype. Pokud se podíváte na rozdíl v ceně (34 990 Kč oproti 21 990 Kč), možná se vám to bude zdát málo. Rozdílů je ale podstatně víc!

Eleganci televizoru nelze upřít a po hubených letech přichází léta hezká…. :)
Autor: Panasonic

Eleganci televizoru nelze upřít a po hubených letech přichází léta hezká…. :)

Pohodová instalace s výborným Wi-Fi

Instalace je opět jednoduchá zvláště v okamžiku, kdy jako já ladíte pouze DVB-T, resp. DVB-T2, které je tady opět jako samostatná položka, což má Panasonic letos nastaveno standardně. Vyhledávání je ale svižné i tak.

Připojení k internetu přes Wi-Fi je součástí instalace a je naprosto ukázkové a na školení o tom, jak se to má správně dělat, by měla přijít většina konkurence.

Na závěr, stejně jako u vyšších řad, následuje krátké zaškolení na dotykový ovladač, který taktéž dostanete v ceně, poznámka k hlasovému ovládání a jakmile odsouhlasíte práci se soukromými údaji, máte tu jen výběr domácí obrazovky.

Třídění naladěných kanálů je opět jednoduché a rychlé a využít můžete i oblíbené položky, což se hodí zvláště u satelitu.

I když menu doznalo změn, a k duhu mu příliš nejde, dálkový ovladač je naštěstí stejný (jen trochu menší) a tudíž výborně čitelný a přehledný. Tohle je letitá výhoda Panasoniku.
Autor: Bohumil Herwig

I když menu doznalo změn, a k duhu mu příliš nejde, dálkový ovladač je naštěstí stejný (jen trochu menší) a tudíž výborně čitelný a přehledný. Tohle je letitá výhoda Panasoniku.

Kvalitní ovládání, ale upravené menu…

Menu nastavení je opět textové, ale trochu předělané. Nyní jsou totiž všechny nabídky na druhé úrovni průběžné. Zaregistroval jsem to už u AS650, ale ani tady jsem si nemohl zvyknout na to, že v jednotlivých nabídkách druhé úrovně, tedy Obraz, Zvuk apod. nejde kolovat a že se koluje v rámci všech najednou. Někdy mi přišlo, že je to docela příjemné, jindy zase nikoli, to když jsem se v nabídce Obraz potřeboval dostat na předposlední pozici a musel si to hezky všechno odmačkat. Po dvou televizorech na stole si myslím, že je to chyba. Ale třeba uvidíte sami…

Dálkový ovladač je i zde o kousek menší než loni u modelů stejné třídy, ale parádní rozložení zůstalo zachováno a vše důležité je opět sdruženo kolem kurzorového kříže s OK uprostřed. Multimédia pak mají kompletní ovládání na spodu, částečně je jen dublováno s OK, které i u DLNA funguje jako Pause/Play. V televizním tuneru pak jako obvykle vyvolá seznam naladěných kanálů.

„Dálka“ je výborná, jen mám pocit, že v této cenové relaci by už mohla být podsvícena.

Převzetí obrazu z televizního tuneru LiveView na tablet či mobil přes softwarové ovládání Panasonic TV Remote 2 chodí výborně. Je to rozhodně nejlepší aplikace jakou můžete na trhu najít!
Autor: Bohumil Herwig

Převzetí obrazu z televizního tuneru LiveView na tablet či mobil přes softwarové ovládání Panasonic TV Remote 2 chodí výborně. Je to rozhodně nejlepší aplikace, jakou můžete na trhu najít!

Osmidenní EPG s omezeně použitelným upozorněním na pořad

EPG s obrazem a zvukem funguje bez potíží a můžete se v něm pohybovat, jak chcete, dokud nevstoupíte na daný kanál tlačítkem OK. Kanál pak naběhne do náhledového okénka a v tomto okamžiku by se z daného multiplexu měla na DVB-T začít stahovat programová nabídka. Takhle to ale tady nefungovalo. Nabídka se stáhla, až když jsem z EPG zcela vystoupil, což je poněkud nešikovné.

Na pořad se můžete nechat i upozornit (nebo si ho nahrát), ale televizor se z pohotovostního režimu neprobudí a ani to jinak nesignalizuje.

Kamera pro Skype je už zabudovaná…
Autor: Panasonic

Kamera pro Skype je už zabudovaná…

Parádní HbbTV…

A nejen ono. V každém případě fungovalo na stanicích ČT naprosto bezproblémově a nemusíte pro to po instalaci udělat nic, což je příjemné.

Vyzkoušel jsem i aplikaci (widget) Prima Play. Ta je po aktualizaci, které jsem byl svědkem v průběhu testu, stále trochu primitivní a např. se v ní nedá ani vyhledávat. Navíc obsah je proti verzi pro Android hodně omezen. Někdy to tak chce trochu trpělivosti, jindy jí to chce hodně. To když hledáte nějaký seriálový díl a widget vám po jeho shlédnutí neustále nabíhá na ten nejaktuálnější, takže jste nuceni opět listovat třeba přes sto pořadů.

Přes otevřený webový prohlížeč, v němž můžete vyhledávat i hlasově, což v mém případě fungovalo překvapivě dobře (byl jsem hodně překvapen, protože se mi to opravdu nestává), jsem mohl pouštět i videa z Nova Plus, občas ale na příliš komplikované webové stránce prohlížeč oznámil chybu. To se mi ale stává i při přístupu z počítače. Není to problém Panasoniku, nýbrž letitý problém podivných webových stránek řady televizních stanic, kde vítězí grafika a unylá „flash“ nad obsahem a přehledností.

Co naopak problémem Panasoniku je, a urychleně by to měl napravit, je hodně slabý widget pro YouTube. Ten nejen, že nevyhledá všechna videa s daným jménem (v počítači ho najdu, tady ne), ale hlavně nespolupracuje s klávesnicí v TV Remote, takže musíte všechno otravně cvakat přes klasický dálkový ovladač.

Jinak bylo ovládání widgetů přes aplikaci Panasonic TV Remote 2 parádní, včetně převzetí živého vysílání na mobil Acer E3 (viz foto výše), což letos funguje tak, jako nikdy před tím!

Chtěl jsem vyzkoušet i TV Anywhere, která je nyní také součástí aplikace pro Android (ovladatelnost a přehlednost aplikace nijak neutrpěla), ale bohužel se mi nepodařilo prorazit registraci.

A ještě poznámka k Bluetooth. To nespolupracuje například s mobily, takže si takto nemůžete pustit muziku, ale už funguje například s externím reproduktorkem Chronos Miniboom NFC a je také určeno pro klávesnici nebo myš. A také samozřejmě pro druhý dálkový ovladač s dotykovou destičkou.

Přes tlačítko APPS se dostanete i do Zrcadlení, které vám přenese obraz z mobilu či tabletu s Androidem na televizor. Funguje to a občas se to skutečně i hodí. Bez potíží pracuje i funkce Můj stream. Jako každá má bohužel zásadní vadu: na začátku není prázdná a výrobce tam vždy naskládá to, o čem si myslí, že by se vám mohlo líbit.
Autor: Bohumil Herwig

Přes tlačítko APPS se dostanete i do Zrcadlení, které vám přenese obraz z mobilu či tabletu s Androidem na televizor. Funguje to a občas se to skutečně i hodí. Bez potíží pracuje i funkce Můj stream. Jako každá má bohužel zásadní vadu: na začátku není prázdná a výrobce tam vždy naskládá to, o čem si myslí, že by se vám mohlo líbit.

Spousta možností nastavení

Přednastavených obrazových režimů je pět, z toho dva pro „kino“. Každému můžete mj. upravit podsvícení, barevnou sytost a tón barvy, vypnout adaptivní řízení podsvícení, což bych nedělal, a v některých režimech v rozšířeném nastavení najdete i vyvážení na bílou, gama korekce a hlavně nastavení odstínu, saturace a jasu pro až šest barev. Tohle je ovšem určeno pro naprosté fajnšmekry. Přednastavené režimy jsou navíc vyladěny pečlivě, takže to nejspíše vůbec nebudete potřebovat.

U zvuku jsou přednastavené režimy čtyři a doplněné jsou buď o regulaci výšek a basů nebo v režimu Uživatel o osmipásmový ekvalizér. Každý si tak vybere podle svého.

Poměrů stran obrazu je osm, plus režim automatický. Bohužel funkce automatické reakce na formát příchozího pořadu (4:3 či 16:9) byla zrušena, takže máme smůlu.

Nízká spotřeba

Televizor jsem měřil hned po instalaci a v továrním nastavení měl následující parametry: obraz byl v režimu Normální, režim „Živá barva“ zapnut stejně, jako senzor hlídající hladinu okolního světla a adaptivní řízení podsvitu. Další úsporné volby byly vypnuty.

V tomto okamžiku si televizor na DVB-T a ČT2 vzal 46 wattů (41–66 W). V případě vypnutí panelu (funguje pouze zvuk) jsem dospěl ke skvělým 19wattům.

Oficiálně udávaná spotřeba je 48 W, roční spotřeba při sledování 4 hodiny denně 67 kWh a televizor je tak zařazen energetické třídy A++.

Spotřeba je vynikající, vyšší je jen v pohotovostním režimu (< 0,2 W), kde je špička na polovině. Letos – a náznak byl už i minulý rok – to však přestává platit. Hodnoty jdou v tomto ohledu naopak paradoxně nahoru!

DLNA má firma implementováno výborně. Jak vidíte našel se i mobil Acer E3…
Autor: Bohumil Herwig

DLNA má firma implementováno výborně. Jak vidíte, našel se i mobil Acer E3…

Solidní kompatibilita

Kompatibilita je v případě multimédií přes rozhraní USB, které jsou tu tři, stejná, jako u výše zmiňovaného modelu TX-42AS650E se všemi výtkami a výhodami. Odkáži vás proto na jeho recenzi zde.

Mimochodem ani tady jsem se nechytl s mým testovacím terabajtovým diskem Freecom Mobile Drive Sq TV naformátovaným jako NTFS. Panasonic ho vůbec nepodporuje, exFAT, který naopak zvládá, ale zase neumí řada jiných.

Vyzkoušel jsem proto více přístup přes DLNA a byl – stejně jako u všech ostatních Panasoniků, které jsem v poslední době měl – naprosto bezproblémový. Použil jsem k tomu opět PS3 Media Server tentokráte ve standardním nastavení hned po instalaci a ukázalo se, že obavy nejsou na místě.

Externí titulky u filmů byly výrazné a souborový manažer pohodlně ovladatelný, jen u videa jsem občas narazil na potíže se zapamatováním pozice (někdy to funguje, jindy ne).

Nic zásadního.

Přehrál se i pořad z Nova plus. Ovšem přes otevřený web protože aplikace/widget stále chybí.
Autor: Bohumil Herwig

Přehrál se i pořad z Nova plus. Ovšem přes otevřený web, protože aplikace/widget stále chybí.

Výborný obraz, solidní zvuk!

Pokud jsem v úvodu psal o rozdílech oproti střední třídě v podobě AS650, připočtěte si k tomu skokovou změnu v kvalitě obrazu. Na kvalitně vysílaném Full HD na tom možná budou skoro stejně, ale rozdíl je patrný nejen na multimédiích s nižším datovým tokem, ale také na docela obyčejné ČT24. Ta je proslulá mizernými příspěvkovými materiály a tenhle televizor to (částečně či spíše v míře maximální) dokáže potlačit. Neříkám, že vždy, ale rozdílné chování oproti AS650 bylo patrné na první pohled, i když jsem televizory vedle sebe postaveny neměl.

Na Full HD obrazu jdoucím například ČT 1 HD, z vysoce kvalitního Blu-ray přehrávače Philips BDP 8000 či taktéž výborného multimediálního přehrávače Eaget Play M17 rozdíl není nevidět. Na běžných DVB-T kanálech byl patrný a hodně znát to bylo na seriálových dílech pouštěných přes USB či DLNA. Tady AS740 dokáže udělat spoustu věcí, které dnes za třicet pět tisíc málokdo nabídne. Hodně se mi také líbilo to, že řada televizních pořadů v HD, např. „Nedej se“ na ČT2 HD, měla opravdu hodně příjemnou a také překvapivou hloubku záběru. Ta scéně dodávala plastičnost jakou u většiny i dražších televizorů poněkud postrádám.

BRAND24

Hodnocení

pro: výtečný obraz, výborný zvuk, tradičně kvalitní ovládání se dvěma „dálkami“, nízká spotřeba, perfektně se chovající chytré funkce, a to včetně pohodového přebírání živého vysílání na mobil, parádní rovnoměrné podsvícení, výtečná spolupráce s aplikací TV Remote, což ale…
proti: …neplatí pro už tak hodně slabý widget pro YouTube, neexistující automatická detekce pořadu 4:3, dálkový ovladač by mohl být podsvícený, podprůměrné 3D, v podstatě nefunkční upozornění na pořad

Balení obsahuje

  • 2× dálkový ovladač
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • papírová uživatelská příručka, elektronická nápověda v televizoru
  • záruka: 24 měsíců

Souhlasíte se zrušením funkce automatické úpravy poměrů stran podle formátu příchozího pořadu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).