Hlavní navigace

Panasonic LDAHV10L27CGE P: Světlo jaké jste z LED žárovky ještě neviděli!

15. 11. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Panasonic
Na krátké vyzkoušení jsme dostali zapůjčenu dvojici LED žárovek s „teplou bílou“ barvou pocházející ze dvou různých řad tohoto výrobce.

LED žárovkou, o které se titulek nezmiňuje, je LDAHV5L27H2 EP pro ekvivalentních 32 wattů při spotřebě 5 W. Pokud jde o LDAHV10L27CGE P, ta už pochází z řady Nostalgic Clear a při spotřebě 10 wattů dává ekvivalentních 60 wattů, i když ve skutečnosti ještě o něco víc, k čemuž se záhy dostaneme. Teď ještě jen krátce o „teplé bílé…“ Ta představuje barevnou teplotu 2 700 K a oproti „studené bílé“ (5 000 K) je určena do obytných místností. Zdůrazňuji to neustále proto, že v tom jednak stále ještě není obecně jasno a také proto, že řada prodejců to jaksi opomíná vysvětlit a zákazníky, kupující stále ještě často levnější variantu se studenou bílou, na tento fakt upozornit.

V případě druhé z LED žárovek (obě jsou pro standardní patici E27) má ale jít „teplá bílá“ ještě o kousek dál. Řada Nostalgic Clear, , což je chlouba Panasoniku, se totiž snaží svým světelným podáním co nejvíce přiblížit tradiční Edisonově žárovce s wolframovým vláknem. Že si myslím, že se to opravdu povedlo, dokazuje už titulek…

Panasonic LDAHV5L27H2 EP (189 Kč) se snaží optimální světelné pohody dané teplou bílou dosáhnout nejen určitým druhem LED čipu, ale také – na rozdíl od LDAHV10L27CGE – i mléčným sklem.
Autor: Panasonic

Panasonic LDAHV5L27H2 EP (189 Kč) se snaží optimální světelné pohody dané teplou bílou dosáhnout nejen určitým druhem LED čipu, ale také – na rozdíl od LDAHV10L27CGE – i mléčným sklem.

Panasonic LDAHV5L27H2 EP: „klidná žlutá“ a výborné chlazení

Na obalu LED žárovky za 189 Kč upoutají dvě věci: 32 W, jako udávaný ekvivalentní výkon vůči klasické žárovce, a 84 %. Toto číslo značí výrobcem udávanou úsporu oproti klasické žárovce. Mezi dalším i údaji najdete „5 W“, což je skutečná spotřeba, a „Soft White“, což je myslím zřejmé a už jsem se o tom zmiňoval výše.

Na dalších stranách obalu pak vše doplňují údaje o světelném toku (350 lm) a logo s udávaným 25 lety, resp. 25 000 provozními hodinami. Pokud to spočítáme, dojdeme k nějakým 2,8 h průměrného svícení denně, což se zdá být reálné.

Výše uvedené údaje doplňuje pár dalších ikon. Jedna z nich symbolizuje 100 000 vypnutí, druhá 100stupňový vyzařovací úhel a další naznačuje, že není použitelná pro stmívání. Posledním důležitým údajem je eko logo značící, že je zcela bez rtuti.

Pětiwattová žárovka s dvouletou zárukou je zařazena do energetické třídy A, a i když v tomto případě podle štítku EU vypadá na to, že jde o třídu nejvyšší, není tomu tak. To jen výrobce využil nějaké té mezírky…

Jakmile ji rozsvítíte, uvidíte, že světlo jde v porovnání s Nostalgic Clear výrazněji do žluta, ale ne tolik, kolik jsem čekal. Je to něco mezi světlem níže uvedené žárovky a výrazným žlutým světlem, které dnes poskytuje většina LED žárovek s teplou bílou, např. i zde zmiňovaná Elko lighting DLB-E27–806–2K7. 

Panasonic i u této žárovky velice dobře vyřešil chlazení, protože po asi čtyřech hodinách svícení v klidu žárovku vyšroubuje z objímky i dítě. A abych nezapomněl: i zde funguje – tak jak je u LED obecně zvykem – okamžitý start. Mimochodem oněch 100 000 vypnutí (či zapnutí) symbolizuje další výhodu proti klasické žárovce, takže pokud jste zvyklí ji vypínat, tady nemusíte nijak měnit své chování.

Panasonic LDAHV10L27CGE P (499 Kč) patří do řady Nostalgic Clear, která nepotřebuje dnes u interiérových LED žárovek naprosto běžné krycí mléčné sklo. Při pohledu dovnitř vás navíc nečekají obvyklé „techno hrůzy“, který jsme stále svědky. Je tu jen čiré sklo a s designově čisté vnitřní provedení. I o tom je totiž připodobnění k tradiční žárovce.
Autor: Panasonic

Panasonic LDAHV10L27CGE P (499 Kč) patří do řady Nostalgic Clear, která nepotřebuje dnes u interiérových LED žárovek naprosto běžné krycí mléčné sklo. Při pohledu dovnitř vás navíc nečekají obvyklé „techno hrůzy“, který jsme stále svědky. Je tu jen čiré sklo a s designově čisté vnitřní provedení. I o tom je totiž připodobnění k tradiční žárovce.

Panasonic LDAHV10L27CGE P: nádherné světlo a ekvivalentních 65 W…

O řadě LED žárovek Nostalgic Clear jsme psali zde. Ta zapůjčená (499 Kč), má udáváno ekvivalentních 60 wattů, 806 lumenů a patří do energetické třídy A+ (nad ní je už jen A++). Skutečná spotřeba pak zatíží vaši peněženku pouze deseti watty.

Udávaná provozní doba je stejná jako u předchozí LED, tedy 25 000 hodin při průměrném svícení 2,8 h denně, a je tu také až 100 000 vypnutí (nebo zapnutí). Pokud by vás napadlo, jak je asi velká, rozměry jsou vcelku běžné: průměr 60 a kompletní výška 126 mm. Záruka je opět 2 roky a i zde jde o nestmívatelnou variantu.

Vedle tohoto výkonu Panasonic ještě v řadě Nostalgic Clear nabízí 20, 32 a 48 wattů a také matnou verzi provedenou v 55 ekvivalentních wattech.

Žárovka se firmě opravdu povedla! Nejen že dává přesně takové světlo, jaké výrobce slibuje (alespoň bráno prostým okem při záměně za klasickou žárovku a také za LED) ale sklo se kupodivu hřeje naprosto minimálně. Po čtyřech hodinách byl povrch ještě prakticky zcela chladný, po sedmi se sice zahřál, ale nijak vysoko a na skle by udrželo ruku i dítě. Maximum energie se tak vyzařuje spodní částí žárovky. I přesto mi šla bez větších potíží po sedmi hodinách svícení vyšroubovat.

Pokud máte rádi lehce nažloutlé, jemné světlo tradičních žárovek, tady budete doma. Navíc i perfektně vypadá a samozřejmě opět svítí okamžitě po zapnutí.

BRAND24

Panasonic LDAHV5L27H2 EP (5 W): hodnocení

pro: příjemné žluté světlo jemnější než u většiny současné produkce, výborně vyřešené chlazení
proti: pouze dvouletá záruka

Panasonic LDAHV10L27CGE P (10 W): hodnocení

pro: nádherné světlo opravdu podobné tradiční žárovce, zvenku vypadá jako klasická žárovka, elegantní a designově čisté vnitřní provedení, velmi široký vyzařovací úhel, excelentně vyřešené chlazení 
proti: pouze dvouletá záruka

Na obou obalech LED žárovek jsem narazil i na údaje o ekvivalentním světelném toku vůči klasické žárovce. Jak vidíte z tabulky, Panasonic udává údaje rozhodně solidně. V porovnání s daty Evropské komise, které bereme za základ, jsou dokonce nadhodnocené.
Autor: EU a Panasonic

Na obou obalech LED žárovek jsem narazil i na údaje o ekvivalentním světelném toku vůči klasické žárovce. Jak vidíte z tabulky, Panasonic udává údaje rozhodně solidně. V porovnání s daty Evropské komise, které bereme za základ, jsou dokonce nadhodnocené.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).