Hlavní navigace

Panasonic Convention 2014: na vlnách Ultra HD

2. 4. 2014
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Bohumil Herwig
Každoroční setkání nepřineslo nic převratného. Seznámili jsme se ale s unikátní technologií panelů OLED, dvěma 4K řadami a řadou šikovných vychytávek.

Nosnou vlnou letošního celoevropského setkání probíhajícího tentokráte ve slunečném, a, na rozdíl od francouzské Nice, také ve veskrze příjemném Amsterodamu, bylo Ultra HD, neboli 4K. To je zaváděno do všech skupin výrobků a má v nejbližší době vytvořit kompletní řetězec i když v některých případech nepůjde o produkty pracující s UHD přirozeně, nýbrž o takové, které využívají resamplování. Typicky se to týká přehrávačů Blu-ray disků. Tady to ostatně zatím ani jinak řešit nejde. Mimochodem vzpomínáte si ještě na elektronické pero nabízené k některým loňským plazmovým modelům? Letos ho firma zcela zrušila, protože nemělo takovou odezvu u zákazníků. Ostatně plazmy vlastně už od Panasoniku také nejsou…

Vedle toho jsme na setkání zaznamenali, že Panasonic prodloužil sponzorství olympiády až do roku 2024, včetně Tokia 2020. Ostatně firma si v Soči pro japonskou televizní společnost NHK otestovala záznamové zařízení pro 8K, tedy dvojnásobek dnešního Ultra HD. Inu, Japonci…

Nejdůležitější letošní zprávou ale nic z výše uvedeného není. Nebylo jí dokonce ani představení pratypů OLED televizorů v ploché i dvojí prohnuté (konkávní i konvexní) podobě. Podle mého jí byly dvě nové služby, nebo funkce, které najdete v připravovaných televizních řadách pro sezónu 2014/2015, a také zavedení hlasového ovládání v češtině. Od teď tedy televizor poslouchá váš hlas a reaguje na něj podle vydaných povelů. Umí dokonce i takto přidat pořad mezi vaše oblíbené položky a dále s ním pak – s pomocí funkce myStream – pracovat.

Dvě Ultra HD řady nabízejí špičkovou výbavu, úhlopříčky od 127 cm a velice solidní obraz. To bylo myslím jasně vidět.
Autor: Bohumil Herwig

Dvě Ultra HD řady nabízejí špičkovou výbavu, úhlopříčky od 127 cm a velice solidní obraz. To bylo myslím jasně vidět.

Shrnuto: trendy a novinky

  • letošní nabídka představuje stále ještě mix rozlišení, takže v ní vedle Full HD a Ultra HD najdete i několik málo modelů typu HD Ready (zatím pouze řady A400 a AS500);
  • podsvícení se opět skládá z Edge LED (v rámu) a z Direct LED, tedy podsvícení plošného, které ale najdete i u nejvyššího Ultra HD modelu;
  • všechny momentálně uvedené řady (mimo A400) jsou „chytré“ a vybavené Wi-Fi, včetně technologie Wi-Fi Miracast (Panasonic ji uvádí jako „Display Mirroring“), s vyšším modelem, a tudíž i vyšší cenou, pak roste míra „chytrosti“, tedy funkční možnosti televizoru; 
  • k Ultra HD (4K) patří dvě řady – AX800 a vrcholová AX900, která bude uvedena později, všechny podporují přehrávání 4K obsahu přes USB a jsou vybaveny USB 3.0, HDMI 2.0, DisplayPort 1.2 a také podporou dekódování nastupujícího formátu H.265 jinak nazývaného také HEVC (High Efficiency Video Coding), který byl standardizován v roce 2013; 
  • 3D bude letos prakticky všude pasivní, výjimky tvoří AS640, Ultra HD řada AX800 a u taktéž Ultra HD řady AX900 model s úhlopříčkou 85ʺ (216 cm); 
  • certifikaci THX najdete u obou Ultra HD modelů (AX800 a AX900), u AS800 (Full HD) je v přípravě;
  • nejvyšší televizní série mají přepracovaný ovladač, který je myslím dosti povedený (viz foto níže) a vizáží vcelku odpovídající, i když hliník na povrchu nečekejte.
Prototypové OLED byly představeny v ploché i v dvojí zakroucené podobě.
Autor: Bohumil Herwig

Prototypové OLED byly představeny v ploché i v dvojí zakroucené podobě.

Rok OLED? Ani omylem!

Pokud si myslíte, že letošek bude rokem OLED, rychle na to zapomeňte. To nejspíše nebude ani ten příští. Panasonic na setkání prezentoval i výsledky organizace Display Search, která odhaduje, že se letos v Evropě (plus Rusko) prodá pouhých 42 000 kusů televizorů OLED a v roce 2015 jen 360 000 kusů! Díky tomu, že čísla jsou včetně Ruska, si můžeme možná i více než čtvrtinu odmyslet. Ale těžko odhadovat.

A ještě jedna statistika od stejné společnosti. Televizorů Ultra HD se má letos v Evropě, opět z neznámých důvodů, včetně Ruska, prodat 1,1 mil. a v roce 2015 už 4,1 mil. kusů. Takže pokud rok 2015 něčím bude, bude rokem Ultra HD. A jakmile ho podpoří nějaké to vysílání, bude to ještě o něčem jiném!

U nás se však ještě nezavedlo ani Full HD, natož 4K. Možná by ale české televizní stanice mohly rovnou stádium HD přeskočit a rovnou se odebrat do fáze Ultra HD. To je ovšem jen sen ze kterého vás rychle vyvede třeba jen pohled na ČT24 a její „skvělé“ video materiály.

A ona unikátní technologie výroby OLED obrazovek? Na rozdíl od konkurence, která je fouká, je Panasonic kupodivu tiskne. Neptejte se mě jak, kdybych to věděl, asi by mě museli zastřelit. Nicméně má prý výrazně efektivnější výrobu kvůli nižší odpadovosti.

TV Anywhere je revoluční služba, která vám zpřístupní (přesněji řečeno: má zpřístupnit) vysílání zachycované vaším tunerem, kdekoli na planetě. Stačí jen mobil, software a Wi-Fi. 

Tím nejdůležitějším jsou služby a zavedení češtiny

A také naprostá změna v přístupu k televizorům. Nejde ani tak o to, že všechny uváděné řady jsou „chytré“ a jedinou výjimku představuje A400 a možná i v budoucnu připravované „B“. Jde především o funkce a styl práce s televizorem.

Služba, nebo chcete-li technologie, jménem TV Anywhere vám zpřístupní váš televizor, resp. naladěné televizní kanály, i pokud budete na služební cestě či na dovolené. Stačí mít chytrý telefon (možná i tablet) a napojit se přes příslušnou aplikaci a Wi-Fi na televizor u vás doma. Pokud budete mít doma přístroj se dvěma tunery, můžete sledovat obsah nezávisle na tom, co se sleduje u vás doma. A to je samozřejmě také výhoda!

A aby toho nebylo málo, Panasonic v tomto okamžiku zpřístupňuje i EPG, naprogramování nahrávání a také sledování libovolné nahrávky na připojeném USB disku.

Druhou nejzásadnější novinkou je myStream. V podstatě jde o jakýsi informační proud, a to doslova, protože běží jako řeka po obrazovce zleva doprava, do kterého se zapojuje jakékoli vaše oblíbené televizní vysílání, internetové video zdroje, videa z nejrůznějších napojených disků atd. Televizor něco vybírá automaticky podle vašich preferencí, nebo si do myStream můžete pořady přidat přímo i vy. A funguje to jak přes tlačítko na dálkovém ovladači, tak u vyšším modelů i hlasově, a to dokonce v češtině!

Mezi více méně drobnosti, které se nejspíše neuplatní, patří zavedení tzv. inteligentního pohotovostního režimu. Ten dokáže i při „vypnutém“ přístroji zobrazit ve spodní části obrazovky informační lištu například s počasím či nějakou zprávou. A umí to i automaticky jakmile zjistí, že kolem něj jdete.

Snažil jsem se zjistit spotřebu v tomto režimu, ale nepodařilo se mi to. Ta tak zůstává klíčovou otázkou a možná si pamatujete na funkci zrychleného náběhu u televizorů, resp. Blu-ray přehrávačů, před několika lety. Ta se na trhu vůbec nechytla…

Řada AS650 patřící do střední třídy je letos klíčovou. Zde nastupuje obrazovka typu IPS s kvalitně podávanými a stálými barvami a špičkovými pohledovými úhly. Ceny mají být od nějakých 20.000 Kč výše.
Autor: Bohumil Herwig

Řada AS650 patřící do střední třídy je letos klíčovou. Zde nastupuje obrazovka typu IPS s kvalitně podávanými a stálými barvami a špičkovými pohledovými úhly. Ceny mají být od nějakých 20 000 Kč výše.

Ultra HD: nevyhnutelný trend, včetně menších úhlopříček

Očekávat zatím můžeme dvě řady: AX800, která přijde v dubnu, květnu a vrcholový AX900, který se má objevit možná v srpnu, ale nejspíše až na podzim.

Panasonic se u nich hodně snažil získat certifikaci THX, což se povedlo, a těmi nejdůležitějšími vlastnostmi jsou zavedení rozhraní DisplayPort 1.2, HDMI 2.0, USB 3.0 a podpora přehrávání 4K obsahu přes USB. To měl ale už i v lednu testovaný model první generace, TX-L65WT600E (viz odkaz zde).

U druhé generace se také stále počítá se základním Ultra HD rozlišením, tedy s 3 840 × 2 160 body. Změnou ovšem bude podsvícení, které je u základní řady AX800 v rámu, u špičkové AX900 pak plošné. A to je minimálně hodně zajímavé!

Zatím oznámené úhlopříčky najdete v tabulce, nicméně dobrou zprávou je, že se už dostáváme na 127 cm, tedy 50 palců a bez zajímavosti není ani ojedinělá úhlopříčka 147 cm (58"). Nejspíše někdy na počátku druhé poloviny roku se prý možná dočkáme, ještě menšího rozměru, nicméně vzhledem k tomu, že při srovnání pohledových vzdáleností Full HD a Ultra HD stejné velikosti vychází o dost lépe to druhé, je 127 cm skutečně umístitelné už i do panelákového obýváku.

Druhou dobrou zprávou je, že by to technicky neměl být žádný problém, protože výroba je – na rozdíl od OLED – zvládnuta, a není nijak nákladná.
Opět na rozdíl od OLED…

Dálkové ovladače nejvyšších řad jsou přepracované a působí velice dobře, což bohužel není ani dnes u velmi drahých televizorů pravidlem.
Autor: Bohumil Herwig

Dálkové ovladače nejvyšších řad jsou přepracované a působí velice dobře, což bohužel není ani dnes u velmi drahých televizorů pravidlem.

Prakticky i pocitově vzato

Prototypové OLED ukazovaly naprosto fantastický obraz a jak znám Panasonic v době jejich uvedení, budou nejen obrazově precizní, ale firma je prostě začne vyrábět a nepřestane, dokud nevymyslí něco lepšího.

Odhalit, kdy to skutečně bude, se nepodařilo. Panasonic byl i v zákulisí termínově skoupý a po pravdě řečeno, nedivím se mu. OLED si už svou výrobní náročností, a také nově se objevivšími problémy, vychutnalo LG i Samsung. Panasonic fiasko zjevně riskovat nechce, takže se vše pohybovalo v intencích „možná před koncem roku, ale spíše až ten příští, kdož ví?“.

Pokud jde o Ultra HD, nadchl mě design i ohlašované vlastnosti, což platilo i o TV Anywhere představující skvělou myšlenku. Jaká bude realizace, je ovšem otázkou, protože firmě dodnes rozumně nefunguje ani funkce swipe & share. Tedy abyste mi rozuměli – funkce pracuje, ale protože závisí na řadě vnějších vlivů, je spolehlivá jen na pečlivě vyladěném síťovém hardwaru a rozhodně ne jen tak ad hoc. A na ad hoc hardwaru TV Anywhere nepochybně pracovat bude. A ten někde v italské kavárně, nebo ve španělském hotelu neovlivníte.

Jak vše bude fungovat v praxi, teprve uvidíme a musím říci, že se na to hodně těším!

Na závěr ještě jedna praktická poznámka: Předvedeno nám bylo praktické srovnání 4K prototypu AX900 (do prodeje má přijít někdy na přelomu srpna a září) se starou dobrou plazmou, tuším že VT60. Bylo vidět, že i když se Ultra HD hodně snaží, zcela se obrazově přiblížit nemůže, čímž nechci říci, že má špatný obraz. Nemá! Jen je při přímém srovnání stále ještě vidět rozdíl. Kvalitní plazmu tak předstihne opravdu až OLED. Na LCD v tomto směru můžeme s konečnou platností zapomenout.

KE STAŽENÍ:  Panasonic 2014 – LCD – tabulka

BRAND24

KE STAŽENÍ:  Panasonic 2014 – UHD – tabulka

KE STAŽENÍ:  Panasonic 2014 – ceny televizorů

Co myslíte, jak bude natáčena příští olympiáda?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).